ÖNEMLİ VE ZOR BİR

DÖNEMDEN GEÇTİK 

Döneminizde Türkiye çok sancılı dönemden geçmesine rağmen, Konya iş dünyasını ayakta tutabilmek, STK'ların büyük bir başarısı diye düşünüyorum. Bu anlamda MÜSİAD Konya Şubesi'nin de hakkı ödenmez. Her şeye rağmen verilere baktığımız zaman cüzi düşüşler var. Öncelikle bu konuda teşekkürü hak ediyorsunuz. Sizin düşüncelerinizi de bu anlamda merak ediyoruz?

Bu teşekkür bütün Konya iş alemine edilmesi gereken bir teşekkür. Dediğiniz doğru. Başkanlık dönemimize baktığımız zaman, Gezi olayları ile başlayan, Türkiye'nin ekonomik anlamda zirvede olduğu bir dönemde tepe taklak oluşu ve arkası hiç kesilmeden, 17-25 Aralık'la devam eden, MİT TIR'larının durdurulması, istikrarın bozulduğu seçim, seçimin hemen akabinde hendek, dehliz, bodrum savaşları, 15 Temmuz darbe girişimi gibi saldırılar aldık. Önemli ve zor dönemlerden geçtik. Bu dönemler hemen arkasından da Fırat Kalkanı Harekatı ile,aktif bir savaşın içerisine de girdik. İş alemi olarak da yapmamız gereken, ekonomik olarak bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Üretmeye ve direnmeye mottosuyla biz her zaman kamuoyunda yer aldık. Gece direnmeye, gündüz üretmeye devam dedik. Üretmeye de devam etmemiz gerekiyor. 15 Temmuz, arkasından bir ekonomik darbeyi de beraberinde getirdi. İş alemi olarak çok sıkıntı içerisindeyiz. Ama bundan pişman da değiliz, yılmıyoruz da. Devam edeceğiz. Bizim bir şekilde dik durmamız, ayakta durmamız gerekiyor. 

 

RUSYA KRİZİNDE 

AFRİKA'YA AÇILDIK 

Konya'nın Rusya pazarında yaptığı önemli bir ticaret var. Rusya ile ilişkilerin düzeldiği bugünlerde, Rusya ile hem iş çeşitliliğini artıracak hem de ihracatı artıracak girişimler olacak mı MÜSİAD Konya Şubesi olarak?

Biz Rusya'yı Konya'nın stratejik alanlarından biri olarak görüyoruz. Bu anlamda da ciddi bir çalışma başlatmıştık. İş aleminin çevik ve hızlı karar verebilmesi lazım. Yoksa olumsuz şartlarda çok zarar görürüz. Rusya ile iş bağlantıları kurarken, Rusya ile ilişkilerimiz bozuldu. Biz ilişkilerin düzelmesini bekleyemezdik. Hızlı bir şekilde alan değiştirmemiz gerekti. Bu nedenle yönümüzü Afrika'ya çevirdik. Rusya ile bağımızı da kesmedik. Bu arada İran'da küresel sisteme entegre olmaya başladı. Biz de hemen İran'a heyet olarak ilk kez ziyareti biz yaptık. Oluşan olumsuz şartların yerine alternatifini koymayı öğrendik bu anlamda. Biz Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile, Afrika ile birlikte çalışacağız demesi ile biraz daha Afrika'ya yönelmiştik. "Hedef Afrika" sloganıyla yola çıkmıştık. Ancak tabi bunu sürdürürken, Rusya bizim hala kıymetli bir Pazar. Hala regülasyonlar bitmedi ama iyi bir yere gelecek ilişkiler. Bir altyapı çalışması ile de Rusya'ya da yöneleceğiz.

 

KIBRIS AÇILIMI 

OLDUKÇA ÖNEMLİ 

Kıbrıs açılımınız çok doğru bir açılım oldu. Doğu Akdeniz'de bir üs olarak Kıbrıs, bizim daha kolay açılmamızı sağlayacaktır. Neden orayı bir Tayvan veya Tayland yapmayalım? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Biz büyük bir bedel ödeyerek Kıbrıs'ı fethettik. Kıbrıs'ta Osmanlı'nın mührü atılmayacak şekilde vurulmuş. Ama daha sonra talihsiz bir şekilde önce Rumlara sonra da İngilizlere bırakmışız. Şimdi sahip olmadığınız yer sizin olmuyor. İllaki sizin orada olmanız gerekiyor. Kıbrıs'ta olumsuz şeyler yok mu var. Kıbrıs deyince insanların akıllarına kumarhaneler, gayrimeşru ilişkiler geliyor. Biz heyet olarak gittik bir sürü sahabe var Konya'da. O kadar tarihi eserler, camiler, kültürel yerler var ki. Siz çekilirseniz orayı birileri doldurur. Ama siz gittiğiniz zaman oradaki olumsuzluklar size göre şekillenir. Kıbrıs konusunu sadece turizm olarak görmemek lazım. 1 buçuk milyar dolar ithalat yapıyorlar. Bunların hepsini Konya'dan verebiliriz. Konya ihracatını 1.3 milyar dolarla kapattı bu sene. İhracatımızı ikiye katlarız inanılmaz bir şey olur. Kıbrıs bizim canımız olmalı. 

 

Şimşek, özellikle Lojistik Merkez ile bu konuda önemli bir yol katedileceğini, belirterek, "Konya ve bölgenin kalkınmasına çok büyük değer kazandıracak" dedi

 

MÜSİAD KONYA ŞUBESİ'NDE GENEL KURUL HAZIRLIĞI

Geçtiğimiz hafta MÜSİAD Konya Şubesi'nde yaşanan bayrak değişimin ardından MÜSİAD Konya Şubesi de, Genel Kurul'a hazırlanıyor. Bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan 22. Olağan Genel Kurul ile MÜSİAD Konya Şubesi'nde başkanlık bayrağı devredilecek. Genç MÜSİAD Konya Şubesi'nin Genel Kurul'unda konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, 2 dönemdir sürdüğü başkanlık görevini devredeceğinin mesajını verdi. Bu kapsamda Şimşek, Yenigün Gazetesi'ne görevde olduğu dönemdeki MÜSİAD Konya Şubesi'nin çalışmalarını ve Konya ekonomisini değerlendirdi. 

LOJİSTİK MERKEZ BÜYÜK DEĞER KAZANDIRACAK

Şimşek, MÜSİAD Konya Şubesi olarak bir çok çalışmaya imza attıklarını söyledi. İhracatı artırmaya yönelik Afrika açılımı yaptıklarını, ihracatı artırmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca Şimşek, MÜSİAD Konya Şubesi olarak Konya ve Bölgesi için 2. Marmara olma hedefi koyduklarını, bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Biz, Lojistik Merkez, Çevre Yolu, hem Mersin Limanı'na hem de Antalya Limanı'na demiryolu ile ulaşım, hava kargo taşımacılığı ve Türkiye'deki Lojistik Merkezleri ile Network ile bağlantı sağlanabilecek şekilde büyük bir proje yapmıştık.İnşallah biz bununla ilgili, yol katettik. Lojistik Merkez inşallah Konya ve bölgenin kalkınmasına çok büyük değer kazandıracak" dedi. 

2 DÖNEM MÜSİAD Konya Şube Başkanlığı görevini yürüttünüz. Bu süre zarfında, MÜSİAD Konya Şubesi neler yaptı?

MÜSİAD Konya Şubesi'nde aslında oldukça tecrübeli bir geçmişimiz var. Benden önceki üç dönemde başkan yardımcılığı görevi yürüttüm. Gerek başkanlarımızın gerek üyelerimizin teveccühü ile MÜSİAD Konya Şube Başkanlığı gibi şerefli bir görev bize tevdi edildi. Biz şu an itibari ile katıldığımız bütün toplantılarda, MÜSİAD'ın en büyük şubesi, Türkiye'nin en büyük şubesi, dünyanın en büyük şubesi diye kendimizi rahatlıkla ifade eder hale geldik. Bana hep soruyorlar; Konya neden güçlü, Konya neden farklı? Diye. Ben hep şunu söylüyorum; Konya'nın güçlü bir mirası var. Önceki MÜSİAD Konya Şube Başkanlarının bana devrettiği çok güçlü bir miras var. Bu kurumu siz aldığınız zaman kurumu bir yerlere getirmesi, sıfırdan almaktan elbette çok daha kolay. Tabi her MÜSİAD Başkanı'nın farklı bir vizyonu, farklı bir yönü var. Kendimizden önceki değerli dostlarımız, arkadaşlarımız, MÜSİAD'ı Türkiye'nin Konya'nın önemli bir STK'sı haline getirmişlerdi. MÜSİAD, 23 yılını tamamlamış 24. Yılına ayak basan bir kurum. Bu kurumu biz, biraz  daha geleceğe dönük faaliyetlerini daha iyi planlamasına dönük çaba içine girdik. En önemli başladığımız iş bu oldu. Sonuç itibari ile, gerek Genç MÜSİAD, gerek MÜSİAD artık dünyaya mal olmuş bir STK olarak yerini aldı. Konya'ya biz 15 milyar dolarlık 2023 hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaşabilmek için de, kendimizi paralarcasına, yurt dışına açılıp, yeni projelerle Konya'nın ihracatını artıracak çalışmalar yaptık. Bu 4 yıl içinde özellikle de son 2 yolda, bütün imkanlarımızı dünyaya açılım çabalarına girdik. Bu anlamda da yine Türkiye'nin dış ilişkilerde en başarılı şubeleri arasına girdik. Bunun için MEKİK diye bir komisyon kurduk. Bunu kurarken de, "dünyayı bir mekik gibi dolaşacaksınız ve ilmek ilmek dokunan bir halı gibi dokuyacaksınız" diye hedef verdik arkadaşlarımıza. Biz MEKİK sayesinde kalabalık bir MÜSİAD üyesi grubunu dünyanın bütün yerine yayılmış, oralardaki duruma vakıf olmuş bir çalışma altyapısı oluşturduk. Bu çalışmamızı da Konya iş alemi ile paylaştık. MÜSİAD içine kapalı bir iş adamı kulübü olarak görülmesin diye, bütün odalarımızı bir araya getirdik ve Konya'nın ihracatını artıracak çalışmalar yapmaya çalıştık. Bir de DEİK dediğimiz Ekonomi Bakanlığı bünyesinde dışa açılan yüzünü yöneten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu dediğimiz kurulumuz var. Bu kurul son 2 yıldır çok etkin çalışıyor. Konya'da benden başka üyesi yoktu DEİK'in. Biz bu sayıyı artırarak 15 arkadaşımızı DEİK'e üye yaptık. DEİK'te çok etkin bir çalışma oluşturduk. Konya'nın neredeyse her hafta, Afrikalı bir Büyükelçiyi, devlet adamını, iş adamını burada ağırlıyoruz. Biz MÜSİAD Konya Şubesi olarak ciddi faaliyetler yapıyoruz. Biz Konya'nın dışla açılan yüzü olmayı son 2 yılda başardık ve bu anlamda da yapmış olduğumuz bağlantılar, ilişkiler ağı devam edecek düzeyde. 

Sayın Başkanım, MÜSİAD Konya Şubesi'nin çalışmalarını takdirle izliyoruz. Sizin bu anlamda anlatmışolduğunuz özellikle yurt dışı açılımlarınızı da göz önüne alırsak, Başkanlık görevini devam ettirecekmiş gibi bir hava sezdik biz. Çünkü çalışmalar o yöndeydi. Ancak veda konuşmanız şaşırttı açıkçası. 

Son günümüze kadar çalışacağız. MÜSİAD'da böyle bir kültür var. Bizde başkanlar, fazla uzatmadan, sıkmadan, vaktiyle güzellikle gitmeyi bilmek bir erdemdir. Bu anlamda MÜSİAD hep güzel bir örnek oldu. Yapılacak çok iş var evet ama gözüm arkada değil ki? Biz yine buradayız, bizim dönemimizde nasıl hep birlikte yaptıysak bu çalışmaları, bizden sonra da bizim de desteklerimizle faaliyetler devam edecek. Bu MÜSİAD'ın güzelliklerinden bir tanesi. Daha güzel olanı şu; STK'larda başkanlık değişimleri sancılı olur. Bizde öyle değil ama. Bu görevi kendinizden daha çok sevdiğiniz bir kardeşinize emanet ediyorsunuz. Bir başkanın kendisinden sonra gelecek başkana, bu kadar sıcak ve nazik şekilde devir teslim etmesi, yine MÜSİAD'ın güzelliğidir. Bu da diğer STK'lara inşallah güzel bir örnek olur.  

Organize Sanayi Bölgesi Konya'da sürekli büyüyor. 6. OSB'nin de geldiğini Sayın Sanayi Odası Başkanımız açıkladı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Siyasi istikrar ve güven ortamı ekonomiyi büyütür. Bunu kaybederseniz ekonomiyi büyütemezsiniz. Siyasi istikrar var hamdolsun. Terörün amacı da zaten güven ortamını yok etmeye çalışmak. Ama bu amaca ulaşamayacaklar. Tabi saldırıyı da kesmeyecekler. Ellerinden geleni artlarına bırakmayacaklar ama karşılarında bizi bulacaklar. Biz de bu güven ortamı ile ilgili ümidimizi ve kararlılığımızı kaybetmeyince sürekli yatırım yapıyoruz. Şu anda 25 milyon metrekarelik bir OSB'miz var, Türkiye'nin 3.'südür bu. Genişleme zonuyla birlikte biz bir 33 milyon metrekare daha organizeyi büyütüp açacağız. 4. Organizeyi yüzde yüz dolulukla hepsi faaliyete geçecek. 5. Organizede 3 katından fazla talep var. Orası da yetmeyecek 6. Gelecek, 7. Gelecek ve kısa sürede Türkiye'nin en büyük OSB'sine sahip olacağız. Tabi burada yabancı yatırımcılar da gelecek. Bu anlamda, Konya Lojistik Merkeze de kavuşacak. Yabancı sermayenin erken görüşlüleri, Lojistik Merkez'den dolayı yatırımlarına başladı. Ama bunu geç gören yabancı yatırımlar da, göreceksiniz Lojistik Merkez'den sonra yatırımlarını Konya'da artıracaklar. Bizim bu OSB'lerimiz de yetmeyecek, özel sanayi sitelerimiz de yetmeyecek. Böyle dinamik, korkusuz bir iş alemimiz var çok şükür Konya olarak. 

Konya'nın 2. Marmara hedefi geliyor o zaman Sayın Başkanım. Bunu hep konuşuyoruz ama bu konuda neredeyiz, neler söylersiniz? 

2. Marmara dediğimiz bizim kabaca 2005'ten beri hayalini kurduğumuz projedir. Biz, Lojistik Merkez, Çevre Yolu, hem Mersin Limanı'na hem de Antalya Limanı'na demiryolu ile ulaşım, hava kargo taşımacılığı ve Türkiye'deki Lojistik Merkezleri ile Network ile bağlantı sağlanabilecek şekilde büyük bir proje yapmıştık. Bu proje ile 3 şehir, Konya – Karaman- Mersin birlikte hareket edelim diye bir proje yapalım dedik. Biz burada Türkiye'ye 2. Marmara oluşturalım dedik. Marmara çok sıkıştı. Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası biliyorsunuz büyük bir çoğunluğu orada üretiliyor. Ama şunu düşünecek olursak, biz Türkiye olarak, ekonomik hedeflerimize ulaştığımız zaman, orada nefes alacak bir hava bile kalmayacak. Dolayısı ile biz Marmara bölgesini ve orada üretilen gayri safi milli hasılayı buraya taşımayı istiyoruz. Bu tabi durup dururken gelmiyor. Konya'nın sanayisi, Karaman'ın gıda endüstrisi, Mersin'in lojistik ve finansal anlamda desteklenmesi ile büyük bir proje idi. İnşallah biz bununla ilgili, yol katettik. Lojistik Merkez inşallah Konya ve bölgenin kalkınmasına çok büyük değer kazandıracak.

Yerli otomobil ile ilgili henüz yer belli değil. Bu konuda Konya olarak isteğimiz var. Yerli otomobilin Konya'da üretilmesi için neler yapılabilir, bu konuda neler düşünüyorsunuz? 

Sayın Sanayi Bakanımızla da konuştuk bunu yakın zamanda. Yerli otomobilin üretilebileceği en ideal şehir Konya dedik. Sayın Bakanımız da Konya'yı üretim merkezi yapma niyetinden bahsetti. Yerli otomobil bunlardan bir tanesi ama, yerli otomobilin nereye konacağı mega bir siyaset. Bu kolayca olacak bir şey değil ama ısrarımızı sürdürüyoruz. Konya'nın havacılıkta, demiryolu taşımacılığında bir de milli tankın Konya'da ideal üretilebileceğine dair belli taleplerde bulunduk. Sayın Bakan da buna sıcak baktı. Tabi bunu geliştirmemiz gerekiyor. Bunun altyapısını büyüterek, iddiamızı dosyalara, rakamlara yansıtarak göstermemiz gerekiyor. İnşallah o anlamda sadece yerli otomobil değil, bizim belki yerli otomobile iden yolda, milli tank gibi, havacılık sektöründe üretimler gibi ve demiryolu taşımacılığının üretimini Konya'da yapabileceğimizi, bunun altyapısına da sahip olduğumuzu Bakanımıza ilettik kendisi de tasdik etti ve bu anlamda çalışma yapacağız. Bunlardan bir tanesini ısrarlı şekilde Konya'ya kazandırma iyi olur. Kamu böyle bir girişim yaparsa, biz hızlı bir şekilde tedarikçiler olarak konum alırız. Buna ek olarak şu konu da önemli. Önümüzdeki günlerde Afrika'dan 33 büyükelçiyi Konya'da ağırlayacağız. Afrika'ya kayıtsız kalmayışımızın bir tezahürü. 

Yeni gelecek yönetimin daha çok hangi konularda açılım yapmasını bekliyorsunuz? 

Yeni yönetimin kendine has bir yoğurt yiğişi olacak. Bunu başkanımızın kendi ufku ve vizyonu belirleyecek. İnşallah yeni yönetime güvenerek teslim edeceğim bayrağı. Tabi başlamış olduğumuz bazı projeler var; mesela Afrika açılımı. Bu konuda MÜSİAD Konya Şubesi'nin elinden geleni yapacağını bekliyorum. Bu konuda önemli adımlar atıldı zaten. Bu adımların daha da derinleşerek devam ettirilmesini arzu ediyorum.MÜSİAD'ın kurumsal yapısı çok kıymetli. Bu yapıyı zedelemeden, yüksek ahlak, ileri teknoloji ve helal kazanç, insanca yaşanabilecek bir dünya için üretmek idealini devam ettirmenin önemini vurguluyorum. Bir de geçmişten gelen geleneğimizi geleceğe taşımayla ilgili bir adım attık. Bir kervansarayımız var MÜSİAD Konya'nın. Bütün bunları biz köklerimizle olan bağı kaybetmeden, geleceğe bakabilmek adına yaptık. Bu anlamdaki tarihi ve kültürel çalışmaları da bünyesinde tutan, dünyaya açılan bir MÜSİAD'ı inşallah gelecekte hayal ediyorum. 

HASAN AYHAN / ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim