Farklı şekillerde gelişen ve seyreden ikiyüz kadar eklem hastalığı tipi bulunuyor. Bunlar arasında romatoid artrit, osteoartrit en çok bilinenleri, ancak, Kaschin-Beck hastalığı, ankilozan spondilit, gut artriti, psöriyatik artrit, sistemik lupus eritematoz, fibromiyalji, bel/boyun ağrısı vd. başlıcaları. Kesin bir çözüm henüz bilinmediğinden, genel yaklaşım hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek, hastaların şikâyetlerinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik ilaç uygulamaları. Bu amaçla, bu tip hastalıkların ortak özelliklerinin yangı olması nedeniyle yangı-giderici ve ağrı kesici ilaçlar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak mevcut yangı-giderici ve ağrı kesici ilaçların ülser, karaciğer harabiyeti gibi ciddi yan etkileri bulunması nedeniyle, bu ilaçların sıklıkla kullanılması neticesinde, halk arasındaki deyimi ile “bir tarafı düzelteyim derken, diğer bir taraf bozulabiliyor”. 

Glukozamin ve kondroitin artrit tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor.

Doğal tedavi seçenekleri arasında “glukozamin” ve “kondroitin”, aynı zamanda vücudumuzda kıkırdak ve eklem sıvısının temel bileşenleri olması bakımından daha güvenilir bir seçenek olarak son yıllarda giderek artan bir şekilde tercih ediliyor. Etkili sonuç için satın alınan ürünün kalitesi, firma güvenilirliği son derece önemli. Glukozamin tedavisinde belirtilmesi gereken diğer önemli bir nokta ise, etkinin ancak 6 ay kullanıldıktan sonra ortaya çıkması. Yani kısa sürede beklentilerin yüksek olmaması gerekiyor.

Glukozamin sülfat/kondroitin sülfat formülünün içerisinde “doğal yangı-giderici” bileşenlerin bulunması eklemlerdeki yangıya bağlı hasarın ilerlemesinin önlenmesi bakımından yararlı olacağı bildiriliyor. Bu amaçla ananas meyvelerinden elde edilen “bromelin” yangı-giderici özelliğinin yanı sıra glukozamin ve kondroitinin emilimini artırıcı etki de yapıyor. 

Yangı-giderici özelliğinin yanı sıra ağrı kesici etkisi ile Güney Afrika bitkisi olan şeytan pençesi (Latince adı ile Harpagophytum procumbens) kökü özütü hastaların ağrı şikâyetlerinin giderilmesi bakımından önemli bir katkı sağlıyor. 

Antioksidan destekleri

Bu önerilen besin desteği uygulamalarının yanı sıra eklem hastalıklarında Omega-3 ya da resveratrol gibi “Antioksidan” desteklerin kullanılmasının kıkırdak hasarının ilerleyişinin önlenmesi ve eklem yapısının onarımı, eklemlerde ağrı ve hastanın hareketliliğinin sağlanması bakımından yararlı olabileceği bildiriliyor. Nitekim kıkırdak lezyonları ya da menisküs gibi vakalarda eklemarası sıvıda oksidatif hasarın bir etkeni olan reaktif oksijen türlerinin belirgin bir şekilde arttığı gözlenmiş. Yürütülen bazı çalışmalarda romatizmal hastalıklarda balık yağı kullanılması ile yangıya yol açan maddelerin (eikozanoitler) miktarında belirgin bir düşme sağlanabildiği bildirilmektedir. 

Kuşburnu meyveleri kalça ve diz eklemi osteoartriti üzerinde etkili

Kuşburnu meyveleri ile tohumlarının birlikte öğütülmesi ile hazırlanan tozun diz ve kalça eklem osteoartritinde etkili olduğu bildiriliyor.

Zerdeçal artrit ve yangı gidermede etkili

Zencefil ile aynı bitki ailesinden olan Zerdeçal son yıllarda ortaya konulan bilimsel bulgular ile dikkati çekiyor. Araştırmalarda zerdeçal özütü kurkumin’in bilinen yangı giderici ilaçlara oranla çok daha etkili olduğu ve yan etki riski bakımından ise güvenilir olduğu görülmüştür.

Zencefil ve Osteoartrit Ağrıları üzerinde etkili

Zencefilin, osteoartrit ağrılarının giderilmesinde etkinliği insanlar üzerinde yürütülen klinik çalışmalar ile ortaya konulmuş. Ancak etkili olan ilaç formülasyonu, iki farklı zencefil türünün (zencefil ve havlıcan karışımı) belirli oranlarda karıştırılması ile elde edilmektedir.

Zeytin yaprağı özütü eklem hasarlarında onarıcı rol oynayabilir

Zeytin yaprakları fenolik bileşenler bakımından zengindir. Büyük ölçüde antioksidan etkisine bağlı olarak zeytin yapraklarından halk arasında yüksek tansiyonu düşürmek, şeker hastalığında kan şekerinin kontrolü, yüksek kolesterol, ateroskleroz ve kanser gibi çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yararlanılmaktadır. Yürütülen deneysel çalışmalar kuvvetli iltihap giderici ve ağrı kesici etkisine bağlı olarak romatizma ve osteoartrit gibi sorunlarda etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak bitkiler aleminde eklem rahatsızlıklarında hastaların yaşam koşullarının iyileştirilmesi sağlayabilecek çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Uygun kalitede üretilmiş standart bitki özütleri ile hazırlamış farmasötik formülasyonların kullanılması ile yüksek yan etki riskine sahip nonsteroidal antienflamatuvar ajanlar kullanılmadan güvenli bir şekilde etkin tedaviler uygulanabilmesi mümkün olabiliyor.