Konya geçtiğimiz hafta yine yoğun bir gündem yaşadı. Özellikle Cumartesi ve Pazar günü Kılınçarslan Şehir Meydanında Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte kentte eğitim gören, 60 ülkeden yüzlerce öğrenci bir araya geldi. Bu yıl "Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya" sloganıyla bu programlar gerçekleştirdi. Bu konuya yazımızın ilerleyen kısımlarında geleceğiz.

REKTÖRLERİN BİRLİKTELİĞİ OLDUKÇA ÖNEMLİ 

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya, son zamanlarda öğretim alanında yaptığı ataklarla üniversite sayısıyla adını duyurmaya başladı. Konya’da şuanda 5 adet üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerimiz Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi. Bu üniversitemizde görev yapan başta rektörlerimiz ve akademik personel Konya’nın eğitim çıtasını yukarılara çıkarmak için yoğun gayret ve emek harcıyor. Eğitimcilerimize göstermiş oldukları bu fedakârlıklardan dolayı teşekkür ediyorum.  Özellikle rektörlerimizin katılımıyla geçekleşen aylık istişare toplantısında bir araya gelerek ortak projeleri konuşmaları oldukça önemli. Konya’da yaşayan bir genç olarak üniversitesi rektörlerimizden çok büyük beklentimiz var. Üniversite tercih günleri zamanında Konya olarak üniversitelerimizin güçlü bir şekilde tanıtmalı ve Konya’ya daha çok öğrenci getirmenin Konya ve şehrimiz için oldukça önemli olduğuna inanıyorum.  Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik ve ekiplerine başarılar diliyorum. Rabbim yar ve yardımcıları olsun.

12. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BULUŞMASI ÇOK GÜZELDİ

Konya’da eğitim gören 106’yı aşkın ülkeden yaklaşık 4 bin 500 öğrenci ve 60 ülkeden ülkemize gelen 900 öğrenci kendi kültürlerini tanıtmak için Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda Konyalılarla buluştu. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu ve İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği’nin organize ettiği 12. Uluslararası Öğrenci Buluşması renkli görüntülere sahne oldu. Meydana girdiğim an itibariyle meydanda renklilik ve meydana ilgi şahsımı oldukça mutlu etti.  Konya’da bu kadar yabancı öğrencinin yaşadığının farkına bu program ile vardım. Konya’da uluslar arası öğrencilere bağrına basan onlara Renk, dil, din, ırk, mezhep, bölge ayrımı yapmaksızın dünyanın dört bir yanından ülkemize eğitim için gelen misafir öğrencilere eğitim hayatları boyunca en iyi şekilde hizmet verebilmek için çalışan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan ve ekibini kutluyorum.  Bu yılın etkinlik teması ise ayrıca güzel ve önemli idi. Geçtiğimiz yıl “Dünya 5’ten Büyüktür” sloganıyla gerçekleştirilen organizasyon, bu sene “Doğudan Batıya, Adil Bir Dünyaya” temasıyla yapıldı. Etkinliğe olan ilgi şunu gösterdi bu etkinliği yılda birkaç defa gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun yanında Konya’da belli merkezlerde bu öğrencilerin kültürlerini tanıtacak programlar gerçekleşmesi için alanlar oluşturması şart .

FURKAN KOCAMAN’IN ADI YAŞATILIYOR

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya adresi Twitter’da gezerken Selçuk Üniversitesi öğrencisi iken Polanya’da hain bir saldırıda şehit edilen Furkan Kocaman’ın adı Selçuk Üniversitesi Erasmus Konukevinin adı Rektör Mustafa Şahin’in talimatı ile Selçuk Üniversitesi Furkan Kocaman Erasmus Evi olarak değiştirildi. Selçuk Üniversitesinin öğrencisine göstermiş olduğu bu vefa oldukça önemli. Bu duyarlılığından dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin ve ekibini kutluyorum. İnşallah Furkan Kocaman’ın ismini Konya’da cadde ve sokaklarına da verilmesi şehidimize Konya olarak vefamızı göstermemiz açısından oldukça güzel olacağı düşüncesindeyim.

HAYDİ KONYA KAN BAĞIŞINA

Konya'da Kılıçarslan Meydanı’nda Atiker Konyaspor taraftar grubu Nalçacılar ile Türk Kızılayı “Konya İyiliğe Taraftar” adlı kampanya ile 1-4 Mayıs tarihleri arasında kan bağışı gerçekleştirecek. Büyükşehir Belediyesi ve çok sayıda kurum ve kuruluşun da destek olacağı kampanyada, kan vermenin önemine ilişkin farkındalık çalışmaları da gerçekleştirilecek. Konyalılar olarak kan bağışı organizasyonuna gereken bir önem vereceğimize, kan bağışı konusunda Türkiye rekoru kıracağına inanıyorum. Kan bağışı organizasyosunun hazırlamasında emeği geçen kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Haydi Konya kan bağışına.

ZAZADIN HAN TURİZME KAZANDIRILDI 

Konya'da 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu devrine ait olan Kervansaray 1235-1236 yılları arasında I. Alaeddin Keykubad'ın ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in emirlerinden biri olan Sadeddin Köpek tarafından inşa ettirilen Selçuklu Eseri olarak Türkiye’de Anadolu’nun en büyük Hanlarından olan Zazadın Han Turizm’e Kapılarını açtı. Bu haberi beni oldukça mutlu etti. Bu güzel işin arkasında Konya'nın kültür ve ticaretin bilinen isimlerinden Hikmet Çetiner ağabeyim var. Ağabeyimi Konya Turizme olan katkısından dolayı teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.