Rahmet ikliminde, bereket mevsiminde, samimi bir şekilde yapılan duaların kabul edileceği, hayır kapılarının sonuna kadar açıldığı dönemdeyiz. 

Konya'da bu mevsim daha bir güzel geçiyor. 

Allah da oruç tutan kullarının oruçlarını kolaylaştırıyor adeta. Haziran ayında bahar havası ikram ediyor...

Konya'da doğup büyümüş, Konyalı olan ve şimdi çeşitli vesilelerle Konya'dan uzak olan dostlarımla istisnasız her yıl Ramazan üzerine uzun uzun sohbet ederiz.  Konya'nın Ramazan'ını anlattırırlar bana...

Özledikleri her hallerinden bellidir. Bazen benim unuttuğum şeyleri de onlar hatırlatırlar, bu gelenek de vardı Konya'da diye...

Ramazan davulcusundan, sahur sofralarına, camilerde ve parklarda uyuyanlardan, Ramazan'ın esnek mesaisine, iftar topundan, çoğu zaman sahura kadar süren uzun iftar sohbetlerine kadar her şey tüm detayları ile sorulur. Ben de uzun uzadıya anlatırım.

Yine bir şekilde yolu Konya'ya düşmüş, birkaç yıl gibi kısa bir süre de olsa Konya'da bulunmuş ve Konya'da Ramazan'ı yaşamış olan arkadaşlarım da özlüyorlar Konya'nın Ramazanlarını...

Şimdilerde sohbetlerimizin konusu Ramazan oluyor. 

Konya'da Ramazan'ın bambaşka yaşandığını ben değil, onlar bana söylüyor. Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine farklı şehirlerde yaşayan, özellikle üniversite yıllarımda tanıştığım birçok arkadaşım şimdilerde Konya'yı daha çok özlüyor. 

Anlatıyorlar yaşadıkları yerlerdeki Ramazan'ı... Günlük hayatta değişen çok fazla şeyin olmadığından bahsediyorlar. 

Oruç tutmanın, oruç tutmamaktan daha zor olduğunu söylüyorlar. Hele turizm bölgelerinde. Deniz, kum, güneş, yerli ve yabancı turistler derken, Ramazan buralara hiç gelmemiş gibi oluyormuş. 

Biz şikayet eder, bıktık usandık deriz de, onlar Konya'nın dilencilerini bile özlemişler. Ramazan dilencileri bile farklı diye düşünüyorlar. 

Bu sene Konya'da Ramazan bir başka güzel. Geride bıraktığımız 3 güne baktığımızda Allah bize ne güzel ikramlarda bulunmuş diyoruz. Ecrini de sabrını da bol bol verdi bu yıl. Yaz ortasında baharı yaşıyoruz. Serin serin esen rüzgar ile içimiz serinliyor. Bir de arada yağmur yağınca tamam oluyor. 

Oruç tutmanın en zor olacağına inandığımız bir dönemde, gündüzlerin en uzun gecelerin en kısa olduğu bu yaz aylarında Allah bize bu ibadeti yapabilelim diye ne büyük kolaylıklar sunuyor. Bize de şükretmek düşüyor. 

İşte bütün bu güzelliklerin yaşandığını duyanlar da merak edip Konya'ya geliyor. Özellikle Konya, hafta sonlarında çevre illerden gelen misafirleriyle kucaklaşıyor. Hızlı tren ile birlikte ulaşımın daha kolay hale gelmesi, Ankara, Eskişehir ve İstanbul'dan Konya'ya akın akın ziyaretçilerin taşınmasını sağladı. Konya'nın Ramazan'ını yaşamak, Ramazan lezzetlerini tatmak için Konya'ya geliyorlar. 

Hz. Mevlana'nın türbesinin bulunduğu alanda gündüzleri kimseyi göremezsiniz. Terk edilmiş sanabilirsiniz. Ama iftardan sonra buranın tadı geliyor. Meydanda kılınan teravih namazı, manevi iklimin meyvelerinden derlenmiş bir tabak ikram ediyor. Güzel Konya'mızda Ramazan'ın lezzetlerini tatmak için sizleri de bekleriz.