Mübarek Ramazan ayına çok şükür bu yıl da eriştik. Ramazan ayı ayrı bir keyif, ayrı bir huzur. Bununla birlikte bu ayı daha keyifli geçirmek için özellikle de sağlık ve huzur anlamında dikkat etmemiz gerekenler var. Oruç ayının sadece insan bedenine değil ruhuna da çok önemli etkileri var. Bu olumlu etkileri yaşamak adına neler yapmalıyız ona bir bakalım.

İlk olarak unutmamak gerekir ki oruç sadece aç ve susuz kalmak demek değildir. Oruç nefsine hakim olmak demektir, oruç olmayanı anlamak ve olmayanlara yardımcı olmaktır. Bedenin tüm isteklerine hakim olmayı başarabilmek ve bundan da mutluluk duyabilmektir. İşte bu yüzden oruç tutan kişinin sadece aç ve susuz kalması değil daha hoşgörülü, daha anlayışı ve daha yardımsever olması beklenir.

Ramazan ayının bu ruhani keyfine varabilmek için önce kendimizi iyi tanımalıyız. Oruç tutmaktan olumsuz etkilenebilecek bir sağlık sorunumuz olup olmadığını bilmemiz çok önemlidir. Örneğin şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar hekimlerine danışmadan oruç tutmamalıdır. Tutabileceklerse ilaçlarını nasıl kullanacaklarını iyice öğrenmelidirler. Sindirim sisteminde problem olanlar da hekimlerine danışmalıdır. Aynı şekilde böbrek sorunu olanlar da uzun süreli susuzluktan olumsuz etkilenebilirler. Bu durumu hekimleri ile konuşup ortak karar vermelidirler.

Bir sağlık sorununuz olmasa dahi özellikle de havanın sıcak olduğu bu mevsimde uzun süreli açlık ve susuzluk yorgunluk yaratabilir. Hele ki yoğun çalışanlar için bu daha da önemlidir. İftar ve sahurda düzenli ve uygun şekilde beslenmek bu konuya bir çözüm olacaktır. Tüketilen su miktarını da olabildiğince çok tutmak gerekir. Rüşeym Yağı gibi enerji verecek olan destekler de yardımcı olur. Tokluk hissi yaratmak için Çörek Otu Yağı da kullanılabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekleyecektir.

Ramazan ayında en önemli sıkıntılardan bir tanesi, hoşgörü ve anlayışı teşvik etmeye çalışırken özellikle sık tüketilen alışkanlıklardan uzak kalma nedeniyle hissedilen sinirlilik halidir. Bu durum Ramazan ayının felsefesiyle çelişmektedir. Ramazan ayında daha dingin ve daha sakin olmak esas olmasına karşın pek çok kişinin sinirli olduğu gözlenmektedir. Bu durumun üstesinden gelmek için bol bol telkin ve iç sesi dinlemek önemlidir. Ancak bunu başaramayanlar için Kişniş Yağı iyi bir destekleyici olabilir. Gerginlik halini azaltmaya destek olmanın yanı sıra Ramazan ayında sık karşılaşılan sindirim problemlerine de iyi gelecektir.

Aslında Ramazan ayında nefsimizi terbiye etmeyi öğrenmemiz gerekirken iftar ve sahurda haddinden fazla yiyebiliyoruz. Böyle zamanlarda da şişkinlik ve hazımsızlık ile sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Anason Yağı da hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesi için iyi bir destekleyicidir. Beslenme düzeninin bozulması nedeniyle kabızlık problemi yaşayanlar için de Keten Tohumu Yağı düzenleyici olarak kullanılabilir.

Başta da söylediğim gibi 11 ayın sultanı Ramazan ayını daha keyifli geçirmek için sağlığa dikkat etmek çok önemli. Diğer taraftan insanları kırmamak, hoşgörülü olmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek Ramazan’ı daha da değerli kılacaktır.

Hepinize sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir Ramazan ayı diliyorum.