Konya’da 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren İRŞAD Dayanışma Vakfı kurulduğunu günden bu yana hayır çalışmalarına aralıksız sürdürüyor. Yardım çalışmalarının yanında gençlik çalışmalarına da önem veren İRŞAD Dayanışma Vakfı öğrencilerine yönelik burs faaliyetlerine ve çalışmalarını da devam ediyor. İRŞAD Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Galip Doğan vakıf çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Öncellikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Ali Galip Doğan. Karatay Lisesi’nden emekli oldum. İRŞAD Vakfının başkanlığını yürütmekteyim.

Derneğinizin hakkında bilgi verebilir misiniz?

1996 yılında İRŞAD Dayanışma Vakfını kurduk. İhtilalden önce İRŞAD derneğimiz vardı. Sonra onu vakıf haline çevirdik. Şu anda vakıf olarak devam ediyoruz. Bizim esas vakıf olarak hedefimiz, amacımız öğrenci yetiştirmektir. Bundan dolayı her sene yüzlerce öğrenciye burs veriyoruz. Aynı zamanda sosyal faaliyetlerimizde vardır. Konya’da ilk defa Abdülhamid’i anma gecesi düzenledik. Çanakkale gezileri yaptık ve diğer geceleri de yapıyorduk. Kadın Kolları faaliyetlerimizde vardı. Covid’den önce her ay yemekli toplantı yapıyorduk, üniversiteden hocalarımız geliyordu, talebelere yönlendirici konuşmalar yapıyorduk. Biz istiyoruz ki bu gençlerin kalbine Allah korkusu, Allah sevgisi yerleşsin, imanlı bir mühendis, imanlı bir doktor, imanlı bir avukat ve eğitimci olsun. Sanayide çalışsa bile inançlı olarak çalışsın da çalıştığı yerde faydalı olsun istiyoruz. Şu anda bizim burs verdiğimiz talebeler var. Ayrıca yatılı kız kuran kursumuz var. Meram Müftülüğü ile anlaşma yaptık. Hafızlığa çalışıyorlar ve ilahiyat okuyorlar. Orada bir aşçımız var, merkezde de bir aşçımız var. Bizim erkek ve kız evlerimiz var. Erkek ve kız öğrencilerimize yönelik pandemi öncesinde her hafta sohbetleri olmaktaydı. Pandemi sebebiyle bu programlarımıza ara verdik. Yani biz insanların midesinden ziyade kafasıyla uğraşıyoruz. Bunun yanı sıra Yurtdışı faaliyetlerimizde vardır.

Bizim diğer kriterimiz yıllardır burs verdiğimiz öğrencilerimizden, evde kalacak öğrencilerden savcılık belgesi alıyoruz. Sıkıntı olmaması adına ki herhangi bir davaya karışmamış olsun diye. Çünkü biz devletle iç içeyiz ve onlara karşı aksi bir tavrımız olmaz. Öğrencilerin okul belgesini, aile durum belgesini alırız, referansımız odur. 1’inci tercihimiz gazi çocukları ve hafızlardır. Komisyonumuz oturur ve burs verilecek öğrencilere Eylül- Ekim aylarında karar verir. Bizim diğer bir prensibimiz ise sınıfta kalan öğrencilerin burslarını kesiyoruz. Bir yönümüzde şudur ki; bizden mezun olanlar savcı oldu, hâkim oldu ve emniyete gittiler. Orada evvela sormuşlar sen İRŞAD Vakfı’ndan burs almışsın diye öğrenciler korkmuş nitekim daha sonra tayini çıktı. Yani emniyet, savcı ve diğer kurumlara iyi bir referans olarak bilinmekteyiz. Bundan dolayı biz iftihar ediyoruz.

Dernek olarak ne gibi çalışmalara imza atıyorsunuz?

Altını bir kez daha çizmek istersem bizim hedefimiz gençlik, gençlik, gençlik… Onlara yurt imkânları, ev imkânları, maddi imkânlar sağlayarak veya kitap, ayakkabı, ilaç, elbise gibi ihtiyaçlarını gidererek onların sağlam yolda kalmalarını sağlıyoruz.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim