1950'li yıllarda Rahmetli Hacıveyiszade Mustafa Efendi Hoca’nın rehberliğinde İmam Hatip Okulu yaptırmak için kurulan bir dernek ile temelleri atılan, hizmet imkanları gelişince İmam Hatip Okulu, Yüksek İslam Enstitüsü, Talebe Yurtları Tesis ve Yaşatma Derneği ve Manevi Değerleri Koruma ve İlim Yayma Cemiyetleriyle güçlenen, sürecin en son ve en önemli halkası Türk Anadolu Vakfı oldu. 1972 yılında, bu dernekler birlikte hareket ederek Türk Anadolu Vakfı'nın kurulumunu sağladı. Kurulduğu günden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdüren Türk Anadolu Vakfı’nın hizmetlerini Vakıf Genel Müdürü Ahmet Ağıraşlı’dan dinledik.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben Ahmet Ağırbaşlı, 11 yıldır Türk Anadolu Vakfının Genel Müdürlük görevini yürütmekteyim.

Türk Anadolu Vakfı hakkında bilgi verir misiniz?

Türk Anadolu Vakfı 1951 yılında ülkemizde din hürriyetinin serbest olmasıyla başlayan Kur’an Kursları, İmam Hatip Okulları açma teşebbüsleri için Merhum Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi önderliğinde İmam Hatipler yaptırmak dini faaliyetlerde bulunabilmek için dernekler kurulur. Bu dernekler 1972 yılına gelindiğinde vakfa dönüştürülür. O günden bugüne vakıf olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Türk Anadolu Vakfının Konya’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Vakfımızın temel çalışma alanı, din eğitimine hizmettir. Kur’an Kursları çalışması, İmam Hatip Okullarına destek faaliyetleri, aşevi faaliyeti, öğrencilere burs yardımlarıyla eğitim faaliyetlerine desteklerimiz devam etmektedir.

Türk Anadolu Vakfı Konya’da yurtları var mı? Varsa nelerde? Kimler faydalanıyor?

Kuran Kurslarımızdan bazıları yatılıdır. Yurt hizmeti olarak Konya’mızın en eski yurtlarından Merkez İmam Hatibe yakın olan Hacıveyiszade Erkek Öğrenci Yurdumuz yıllarca binlerce İmam Hatip öğrencisine hizmet etmiş, onların okuyup memleketimize faydalı insanlar olmasına katkı sağlamıştır. Altmış yıla yakın hizmet eden bu yurdumuz fiziki ömrünü tamamlamamaya yüz tuttuğu için yıktırılarak on bir katlı yeni binanın yapımına başlanmış olup, bugünlerde kaba inşaatı bitmek üzeredir. İnşallah daha kullanışlı ve daha büyük bir binada hizmet vermeye devam edeceğiz.

Türk Anadolu Vakfı’nın gençlere yönelik çalışmaları var mı?

Vakfımız gençlere yönelik neler yapıyor diyorsanız tüm faaliyetlerimiz aslında gençlere yöneliktir. Şu anda beş tane İmam Hatip Okulunun Binası vakfımıza aittir. Vakfımız bu binaları yaptırıp Milli Eğitime İntifa hakkını, yani kullanım hakkını vermiş, buralarda binlerce gencimiz dini eğitimini almaktadır. Bu İmam Hatipler şunlardır: 1- Merkez İmam Hatip Okulu 1951 de Türkiye’de açılan ilk İmam Hatip okullarındandır.2-İşkalaman diye maruf mahalledeki Mevlana İmam Hatip Okulu, 3- Mehmet Akif Mahallesindeki M.Fuat Binici Kız Kur’an Kursuyla birlikte faaliyet gösteren proje okulu olan Muhammed Büyükkaplan Hafız Kız İmam Hatip Orta Okulu ve Lisesi,4-Türk Anadolu Vakfı Hacı Hasanbaşı Hafız İmam Hatip Orta Okulu, 5- Türk Anadolu Vakfı Aydınlık Evler İmam Hatip Orta Okulu. Ayrıca İmam Hatip Liselerinde okuyan yüzlerce ihtiyaç sahibi öğrencilere yemek parası yardımı ve Üniversitede okuyan yine yüzlerce öğrenciye de karşılıksız burs yardımı da yapmıştır. Bir de çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunan öğrencileri teşvik için ödüller vermekteyiz.

Türk Anadolu Vakfı olarak devam eden faaliyetleriniz ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Vakıf olarak Hacıveyiszade Yurdumuzun inşaatına devam edeceğiz. İnşallah binamız tamamlanıp faaliyete geçince Uluırmak Nuraniye Kur’an Kursu ve Aşevi binalarımızı yıkıp yeniden yamayı planlıyoruz, bunun yanında İçeri Çumra Şeker Hoca Kur’an Kursu adıyla vakfımıza ait kursumuzun binasını da yenilemeyi planlıyoruz. Uluırmak Nuraniye Kur’an Kursu bahçesindeki aşevimiz rutin olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Kuruluşundan bu yana Şehrimizin hayırseverlerinin bağışladığı ev, dükkân, arsa, tarla, İşhanı gibi gayri menkullerin kira gelirleriyle ve her yıl nakdi bağışlarla faaliyetlerimiz devam etmektedir. Pandemiye rağmen kardeşlerimiz nakdi yardımlarının yanında gayri menkul bağışlarına da devam etmektedirler. Bu vesileyle vakfımıza yardımda bulunanların ahrete göç edenlerine rahmet, sağ olanlarına da hayırlı ömürler temenni ederim Ayrıca Kuruluşundan bu yana vakfımızın çeşitli kademelerinde görev alanların da ahrete göçmüş olanlarına rahmet dilerken hayatta olanlarına da hayırlı ömürler dilerim.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim