11 Ayın sultanın ramazan ayı evlerimize misafir ediyoruz. 

Oruç tutmak , hem manevi hem de nefsimizi kontrol ederek sağlıklı beslenmeyi öğretiyor. Ramazan da beslenme vücuttaki toksinlerden arınmamıza yardımcı olur. Beslenme değişikliği nedeniyle sindirim sisteminde birçok rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. 

Sahur yemeğini doyurucu ve su oranı yüksek besinlerle oluşturabilirsiniz. İftar ve sahur da çiğ sebzeler tüketin. İftar ve sahur arasında bol su tüketin. Asitli içeceklerden sakının. Akşam yemeğine hem yük bindirmeyin. Orucunuzu 1 bardak suyla açtıktan sonra 1 hurma yiyin ki kan şekerinizi düzenlesin.  Başlangıçta çorbanızı eksik etmeyin. Az yağlı besinler , bol yeşillikli salatalar, sebzeler tüketin. Akşam yemeğine çok fazla yük bindirmeyin.  Ana yemek olarak balık, zeytinyağlı sebze yemekleri, kurubaklagiller tercihlerinizden yana olsun.

Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Daha doyurucu besinler tüketmeye özen gösterin. 

İFTAR DA BESLENME

Tüm besin gruplarından, yememiz gerekir. İftar da hafif yemeli tatlı tercihlerimizi sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız. 

Tatlı yemekten 1,5 saat sonra tüketilmelidir.

Salçalı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

Sıcak pide yemeyin.

Meyveyi ihmal etmeyin 
 

Meyveyi hemen yemek sonrasında değil, en erken 1 saat sonra yiyin. Dolu mideye meyvenin yenmesi lifli yapısı nedeniyle hazımsızlığa neden olabiliyor. Ayrıca iftarla yükselen kan şekerini daha da yükseltiyor. 

Su içmeyi iftar ve sahur arasına yayın.

Çay ve kahveyi çok içmeyin .Çay ve kahve vücuttan su atılmasına neden oluyor.

Ramazanda 1 gün içinde totalde 2-3 bardak açık çay+ 1 fincan kahveden fazlasını tüketmemelisiniz. Çay ve kahve yerine susuzluğunuzu gidermek için ayran, şekersiz komposto, şekersiz hoşaf, maden suyu, yeşil çay, ıhlamur ve rezene çayı içebilirsiniz. Ayrıcı sindirimi kolaylaştırmak için yeşilçay, nane, papatya çayları tercih edebilirisiniz.

İftardan bir saat sonra yapılacak yürüyüşün sindirime son derece yarar sağlar. Yürüyüş aynı zamanda yavaşlayan metabolizmayı da hızlandıracaktır.

İFTAR MENÜLERİ

1.ALTERNATİF:1 hurma,1 kase unsuz bulyonsuz çorba,1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği, bolca salata, ayran veya yoğurt, tamtahıllı ekmek

2.ALTERNATİF:1 hurma,1 kase unsuz bulyonsuz çorba, Avuç büyüklüğü kadar et,tavuk, salata, yoğurt veya ayran, tamtahıllı ekmek

3. ALTERNATİF:1 hurma,1 kase unsuz bulyonsuzsebze çorba, bir orta boy balık,salata, tamtahıllı ekmek

4.ALTERNATİF:1 tabak kurubaklagil yemeği, salata, yoğurt veya ayran, tam tahıllı ekmek

SAĞLICAKLA KALIN…