Egzama özellikle çocuklarda sık görülen kronik, tekrarlayıcı, kaşıntılı ve inflamatuar bir deri hastalığıdır. Görülme sıklığı tüm dünyada giderek artmakta olan bu cilt hastalığı, kuru, kalınlaşmış ve ağrılı bir cilt, günlük hayatınızı zehir edebilecek düzeylerde kaşıntı ile karakterizedir.

Normal ve sağlıklı bir cildin üzeri film şeklinde doğal bir yağ tabakası ile kaplanmış durumdadır ve bu tabaka cildin yüzeyinden sıvı kaybının olmasını engeller. Özellikle kış aylarında ve soğuk havalarda, cildin üzerindeki koruyucu yağ tabaka hasar görür. Cilt su kaybeder, esnekliği azalır, kurur ve çatlar. Cildin kuruması egzamayı tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Deri bütünlüğünün bozulması, enfeksiyonlara da davet çıkarır.

Cildin kuruluğunun önlenmesi ve nemlendirilmesi tedavinin en önemli basamaklarından birisidir. Derinin bariyer bütünlüğünü koruyarak su kaybını önlemek için doğal nemlendiriciler kullanılmalıdır. Düzenli kullanımda cildin nemini korumasını, esnek, pürüzsüz ve yumuşak bir görünüme kavuşmasını sağlarlar. Cildin kurumasını önlemek için, özellikle suyla temas sırasında ve sonrasında gün içinde sıkça nemlendirici uygulanmalıdır. 

Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde cildimize iyi bakmanın, dermatit/egzamanın yaratacağı sıkıntılardan korunmanın birçok doğal yolu var.  Özellikle cilt bariyerini onarmak ve sıvı kaybını önlemek için hindistan cevizi yağı oldukça etkili. Klinik çalışmalarda gösterilen antibakteriyel etkinliği de olası enfeksiyonlar için koruyucu. Vitamin D kullanımının atopik dermatit semptomlarını rahatlattığına dair birçok bilimsel çalışma mevcut. Özellikle güneş ışınlarından faydalanamadığımız kış aylarında D vitamini düzeylerinin takip edilmesi ve eksiklik varsa yerine konulması sağlığımız için her açıdan çok önemli. Bağışıklık sistemini dengelemek, egzama şikayetleri olan atopik bünyeleri yatıştırmak için çörek otunun bağışıklık düzenleyici etkinliğinden faydalanmak da mümkün. Hem dahili hem de haricen kullanımın alevlenmelerin yatışmasında olumlu etkileri var. Ayrıca kış ayları ile beraber siddeti artan kaşıntı şikayetini rahatlatmak için kenevir tohumu yağı içindeki etken maddeler oldukça etkili.

Egzama hastalığınız varsa doktorunuza danışarak doğal kaynaklardan faydalanabilir, cilt bütünlüğünüzü korumak için doğal dokunuşlara başvurabilirsiniz.

K.A. Engebretsen. The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitisJ Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):223-49

Winter's skin. Lancet. 1990 Feb 3;335(8684):266.

Hornstein OP Responses of skin temperature to different thermic stimuli in atopic eczema. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 1989;144:149-52.

Kim G Vitamin D and atopic dermatitis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2016 Sep;32(9):913-20. 

Desai AS1.Coconut oil: The future of atopic dermatitis treatment? Dermatol Ther. 2017 Mar;30(2).

Aslam H.Immunomodulatory effect of thymoquinone on atopic dermatitis. Mol Immunol. 2018 Sep

James Callaway. Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment. 2005; 16: 87–94