Probiyotikler, belirli miktarlarda tüketildiğinde konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkiler meydana getiren mikroorganizmalardır. Probiyotikler bakteri ya da maya olabilir. Her iki mikroorganizmanın da yapısı birbirinden farklıdır. Bakteri kökenli probiyotikler mayalara kıyasla daha hassastır. Asit ve tuz gibi çevresel etmenlerden kolayca etkilenirler. Bakteri kökenli probiyotikler aside dirençli özel kapsülleme teknolojisi ile üretilmelidir. Mide asidi gibi sindirim kanalından geçerken yolaktan etkilenmeden, koloni sayısı azalmadan sağlıklı bir şekilde bağırsağa ulaşması için özel kapsülleme teknolojisi gereklidir. Bakteri kökenli bir probiyotik tercih ederken bu noktaya dikkat etmek oldukça önemlidir.

Probiyotikler suştan suşa farklı etkiler gösterir. Aynı isimlendirmeye sahip olabilirler ancak suş numaraları değiştiği takdirde etkinlikleri de değişebilir. Tercih edilecek olan probiyotik kutusunda mutlaka probiyotik suş numarası belirtilmiş ürünler tercih edilmelidir. Klinik çalışmalar ile etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış probiyotikler seçmek önemlidir. Son dönemlerde probiyotikler ve bağırsak sağlığı üzerine sayısız çalışmalar yapılmaktadır. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan probiyotikler hakkında yapılan çalışmalar ile yeni ürünler de geliştirilmektedir.

Her probiyotik desteği aynı amaca hizmet etmeyebilir. Bu nedenle kullanım amacımıza uygun bu alanda etkinliği kanıtlanmış spesifik ürünler tercih edilmelidir. Örneğin, vajinal sağlığı korumaya destek olan probiyotik ile bağırsak sağlığını korumak amaçlı seçilen probiyotiğin ürün içerikleri farklılaşır. Doğru tercihler için özel ürünler seçmek gerekir.