Sevgili okurlarım Kış mevsiminin vazgeçilmeyecegi meyvelerin ilk sırası portakal da.

Her bireyin yapısal olarak vücudunun günlük C vitamini ihtiyacını kendi vücudu karşılayamamaktadır. Bu yüzden C vitamini dışarıdan alınması gerekir. C vitamininin gereksiniminin karşılanmasının en baş sırada yer alan besin tabiî ki Portakaldır.

Turunçgiller ailesinden olan portakal mükemmel bir C vitamini kaynagıdır. Dünyanın en değerli besinlerin arasında bulunan portakalın içerisinde kalsiyum,fosfor ve sitrik asidin yanında potasyum ile bazı antioksidan mineraller bulunur.

 Portakal bir acı birde tatlı olarak 2 çeşitte bulunur. Acı portakal kimya ve ecza fabrikaları için üretilir. Tatlı portakalda meyve tabaklarımızda taze olarak tüketilen meyvemizdir.

Hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırır. Soğuk algınlığında, gribal enfeksiyonlarda, kas incinmelerinde, çeşitli kalp rahatsızlıklarında ve felç durumlarında yenebilecek portakalın, içerisinde bulunan bioflavia bir nevi antioksidan görevi görerek özellikle kılcal damarların güçlendirilmesi konusunda önemli görevler üstlenebilir.

Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen çürüme ve ezilmelerin kısa sürede iyileşmesine imkan verir. 

Kanın pıhtılaşmasını sağlar.

Portakal ayrıca pankreas kanseri ve mide kanserinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmış ve birçok araştırmayla olumlu sonuçların alındıgı kanıtlanmıştır.

 Doğanın mucizelerinden birisi olan portakalın en önemli faydalarından birisi içerisinde barındırdığı yüksek oranda potasyum miktarı ile tansiyonu dengelemesidir. 

Ayrıca cilt kuruması üzerinde etkili olan bu meyve, kırışıklıkları önleyerek cildi gençleştirmesi ile de bilinir. 

Güçlü bir antioksidandır.

Depresyon ve stresi rahatlatır.

Kemik, diş ve alyuvar oluşumuna yardımcı olur.

İdrar söktürücüdür.

Aynı zamanda gıdalardan demir alımını arttırır ve enfeksiyonlara karşı direnç sağlar.

Sindirim sistemin güçlendirir. 

Kolestrol ile savaşır. İçerisinde bulunan Hesperidin ve Pektin ismindeki maddeler, kötü kolestrolü düşürür.

Posa içeriği sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını destekleyip kabızlık, şişkinlik gibi problemleri giderir. 

Yaşlanmayı geçiktirir.

Portakal da bulunan folik asit, Beyin gelişiminde yardımcı olur, bunun içinki çocukların okul çağında tüketmeleri çok önemlidir.