Son 6 ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesiyle Mescid-i Aksa'da İsrail yönetiminin Cuma namazı yasağı üzerine tırmanan kriz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle çatışmaya dönüşmeden yatıştı. 

Katar'a ambargo kararının alınmasıyla birlikte Körfez’de patlak veren krizde de Erdoğan bir an bile tereddüt etmeden Katar'ın yanında yer aldı. Büyük bir risk almasına rağmen Erdoğan, Katar krizinden başarıyla çıktı. Katar'a ambargo uygulayan ülkeler geri adım attı. 

Myanmar’da Müslümanlara yönelik katliam karşısında devreye girdi. Myanmar ve Bangladeş cumhurbaşkanlarıyla yürüttüğü temaslar sonucunda kapıların açılmasını sağladı. Myanmar’daki insanlık dramını uluslararası zemine taşımayı başardı. Erdoğan'ın kararlılıkla attığı adımlar ve hamlelerle Barzani bölgeyi krize sokan korsan referandumdan geri adım attı.  

IKBY KRİZİNDE ÖNEMLİ ROL ALDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül tarihinde düzenlendiği bağımsızlık referandumu krizinde de Erdoğan bu bölgenin liderliğini üstlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, Türk hükümeti, referandum krizini de ince eleyip sık dokuyarak verdiği kararlarla çözüme ulaştırmayı başardı. Şimdi ise gözler tekrardan yeni bir kriz sonrası Başkomutan Erdoğan'a çevrilmiş durumda.

SIRADA SUUD VE İRAN KRİZİ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13-15 Kasım tarihlerinde Rusya, Kuveyt ve Katar'ı kapsayan yoğun diplomatik tura çıkıyor. 

Suudi Arabistan'da ABD desteği ile yürütülen, başını Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın çektiği 'yolsuzluk operasyonu'nda ikinci dalga dün başladı. Suudi yetkililer; kara para aklama, rüşvet, kamu kaynaklarını istismar gibi suçlardan yüzlerce kraliyet üyesi ve iş adamının önceki operasyonların devamı kapsamında gözaltına alındığını duyurdu. Son gözaltıların 2011'de ölen Savunma Bakanı Prens Sultan bin Abdulaziz ve ailesi ile yakın bağlantısı olan kişiler olduğu ifade edildi. Diğerlerinin ise daha düşük düzeyde devlet görevlileri var.

S.Arabistan'da başlayan bu yeni kriz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar Körfez turuna çıkıyor. İlk olarak Rusya'ya gidecek olan Erdoğan ardından Katar ve Kuveyt'e kritik ziyaretler düzenleyecek.

Suudi Arabistan'da 'yolsuzlukla mücadelede' adı altında ABD'nin onayıyla başlayan gözaltılar ve Yemen'den Suudi Arabistan'a atılan füzelerle Suud-İran arası çalan savaş çanları bölgede yeni krizi tetikledi.

Ortaya çıkan yeni krizin bölgeye yayılmasını istemeyen Erdoğan'ın ziyaretlerinde Katar krizinin de çözümünde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt en kritik öneme sahip.

KUVEYT, KÖRFEZ'DE 'ÂKİL ADAM' ROLÜNDE

Erdoğan'ın yapacağı ziyaretleri yorumlayan Ortaoğu uzmanı Prof. Cengiz Tomar, 
Ortadoğu'da ABD, İran'a karşı Suudi Arabistan ile Körfez ülkeleri, İsrail ve Mısır’dan oluşan bir blok oluşturdu. Katar bu bloğa katılmadığı için kriz çıktı. Şimdi Rusya ve Katar ziyaretleri kritik. Kuveyt Körfez’de âkil adam rolünde. Suudi İran çatışması herhalde Türkiye’nin en istemediği şey. Zaten Suriye ve Irak nedeniyle sınırlarımız önemli bir tehditle karşı karşıya. Bunun üzerine bir Suudi Arabistan (Sünni)- İran (Şii) bölgesel savaşı Ortadoğu’nun kıyameti olur. Türkiye mümkün olduğunca bunu önlemeye çalışacak. Rus desteği caydırıcılık açısından önemli. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın bu ziyaretinlerine 'çözüm seferi' diyebiliriz.'' dedi.

Editör: TE Bilişim