İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, kamu görevlilerinin mali haklarının düzenlenmesi amacıyla Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. 2547 Sayılı Kanunun Yükseköğretim kurumlarında Döner Sermaye İşletmeleri kuruluş, işletme ve yürütme faaliyetlerini düzenleyen 58. maddesinin Döner Sermaye Gelirlerinden kurum çalışanlarına yapılacak katkı payı ödemelerini düzenleyen (d) ve (e) maddelerinde 11/10/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK’nin 5 inci madde (f) bendinde, ‘personel’ ibaresinin ‘öğretim elemanlarına’ şeklinde; ‘memurlara ve sözleşmeli personele ödenir’ ibaresinin de ‘ödenir’ şeklinde değiştiğini belirten İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, bu değişikle birlikte yükseköğretim kurumlarında çalışan idari personelin kurumlarına sağladıkları katkı ve değerlerin yok sayıldığını söyledi.

Yokuş, kapsamlı olarak hazırladığı kanun teklifine ilişkin, “Yükseköğretim kurumlarının vazgeçilmez 3 ana unsurundan biri olan idari ve teknik personelin varlığını, kurumlarının işlerliğine sağladıkları katkıyı görmezden gelmek söz konusu bile olamayacağı gibi kurum çalışanları arasında akademik personelin yararlandırıldığı döner sermaye katkı payı ödemelerinden idari ve teknik personelin yine katkısı oranında yararlandırılmaması insan haklarına aykırı, anayasanın eşitlik ilkesine ve adil gelir paylaşımı anlayışına ters, çalışma barışını ve huzurunu bozan, demokrasi ile de bağdaşmayan ve savunulması imkan dahilinde olmayan bir uygulamadır. Söz konusu yanlış uygulamanın bir an önce sonlandırılması gerekmektedir. Bahse konu KHK nın ilgili maddesinin iptali ve eski haline dönüştürülmesi yönünde yapılacak düzenleme ile herhangi bir bütçe gereksinimi olmaksızın düzenli döner sermaye geliri olan yükseköğretim kurumlarında akademik personel için halen devam eden “ek ödeme” uygulamasının yanı sıra katkı payı ödemesinin aynı şekilde idari ve teknik personele tekrar başlatılmalıdır” dedi.

ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARININ DÖNER SERMAYE HAKKI ENGELLENMEMELİ

Yokuş, Döner sermaye işletmeleri olmayan yükseköğretim kurumlarında da en kısa zamanda döner sermaye işletmeleri kurulması ve düzenli olarak gelir getirici yapıya kavuşmalarının sağlanmasına yönelik yaptığı açıklamada; “ Bu konuda gerekli girişimlerin başlatılması ve yükseköğretim kurumlarında çalışan idari ve teknik personelin diğer kurum çalışanları ile eşit düzeye getirilebilmesi noktasında bir aşama kaydedilmesi elzemdir. Bu haksızlığın giderilmesi toplum huzuru, çalışanların refahı, aidiyet duygularının kazandırılması, sosyal ve eşitlikçi devlet ilkesine uygun düzenlemelerin gerçekleştirilmesine yönelik bir girişim olarak yükseköğretim kurumlarımızda çalışan yükseköğretim personeli on binlerce kamu çalışanının haklı talebi ve beklentisidir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim