Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüse karşı mücadele aralıksız devam ediyor. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlar, belediyeler, STK’lar ve siyasi partiler vatandaşların zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları ve hijyen kurallarına dikkat etmesi konusunda uyarıyor. AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, BBP Konya İl Başkanı Osman Seçgin, İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu ve Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Türkiye’nin koronavirüse karşı mücadelesini Konya Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

‘SÜRECİ MİLLETÇE ATLATACAĞIZ’

2019 Aralık ayında Çin’de başlayan salgının dünyada kendisini hissettirdiğine dikkat çeken AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Bütün ülkeler kendi sağlık altyapıları ve genel bakışları ile tedbirler aldı. Türkiye’de de baştan itibaren süreci dikkatli bir şekilde takip etti ve bazı ülkelere sınırları hemen kapatarak geçişleri önlemeye çalıştı. Daha sonraki süreçte yurtdışından gelenler karantina altına alınarak vatandaşlarla ile ilgili direk temasla bulaşabilme durumunu en asgari sürece çekmeye çalıştı. Virüsün salgın olması sebebiyle bir kısım vatandaşımız bu durumdan etkilendi. Şuanda tedavileri devam edip, salığına kavuşanlar var. Hayatını kaybedenler var. Toplum olarak bu süreçte birey olarak Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulu tarafından açıklanan tedbirleri dikkatli bir şekilde almalıyız. Yine Kişisel hijyene dikkat ederek kendimizi ve sevdiklerimizi korumalıyız. Yine ihtiyaçları giderken bir buçuk metre kuralına dikkat edilmesini vatandaşlarımızdan istiyoruz. Yine tokalaşmak ya da sarılmak yerine gönül selamı ile selamlaşmamız gerekiyor. Hemşerilerimizin aslı olmayan paylaşımlara dikkatli ve duyarlı olmaları lazım. Toplumsal duyarlılığının en yüksek olduğu dönemde herkesin birbirine yardımcı olup, önümüzdeki birkaç haftayı atlatmamız gerekiyor. İnşallah bu süreci de milletçe atlatacağız” ifadelerini kullandı.

ALINAN TEDBİRLER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Tüm dünya ’da olduğu gibi Türkiye’de de Koronovirüs’e karşı gereken önlemlerin alındığını belirten Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, “Koronovirüs salgınına karşı hem devletimiz hem de Konya’da bulunan belediyelerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız gereken önlemleri alıyor. Bu çalışmalar ne kadar yeterli yetersiz bunları yeniden tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bir ekonomi paketi var ama paketin içerisinde küçük esnaf yok. Ülkemizde günübirlik geçimlerini sağlayan vatandaşlarımız var. İşçilerimiz servislerle taşınıyor. Toplu taşıma araçlarında koltuklar arasında mesafe olması isteniyor ama maalesef işçi servisleri arasında gereken mesafe ve önlem alınmıyor. Alınan önlem ve tedbirlerin uygulama aşamasında yeteri derece uygulanabildiği görülmüyor. Vatandaşlarımızı alınan tedbirler konusunda hassas olmaya davet ediyorum. Bu süreçte yine çöplerden kağıt toplayan vatandaşlarımıza yönelik de gereken önlemlerin alınmasını istiyorum. İnşallah bu süreci de Türk milleti olarak atlatacağız. Saadet Partisi Konya İl ve İlçe Teşkilatları olarak da gereken tüm önlemleri aldık” diye konuştu.

‘TEDBİRLERE HASSASİYET İLE UYULMASINI İSTİYORUZ’

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirlere hassasiyet ile uyulması gerektiğinin altını çizen BBP Konya İl Başkanı Osman Seçgin, “Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın olduğu gibi Konyalı hemşerilerimizin de gereken duyarlılığı göstermelerini istiyoruz. Özellikle gençlerimizin 65 Yaş üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalarımızın ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda gereken hassasiyeti göstermelerini istiyorum. Özellikle yurtdışından gelen ve yurtdışına seyahat yapan vatandaşlarımızın '14 gün' kuralına uymalarını, 14 gün dışarıya çıkmamalarını ve herhangi bir belirti görürlerse de anında bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri noktasında uyarıldı. Gece gündüz demeden cansiperane mesai yapan sağlık çalışanlarımıza müteşekkiriz. Bu süreçte de milletimizin ümidi onlar. İyi ki varlar. Allah yokluklarını ve eksiklilerini göstermesin. Bu süreçte de hükümetimizden işyerleri kapanan ya da işleri düşen esnaflarımıza gereken desteğin verilmesi gerekiyor. Yine günlük yevme ile çalışanlara destek verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘VİRÜS CİDDİYE ALINMALI’

İyi Parti Konya İl Başkanı Avukat Gökhan Tozoğlu bazı kesimler tarafından virüsün ciddiye alınmadığını hatırlattı. Ancak her bir birey tarafından virüsün ciddiye alınması gerektiğine dikkat çeken Tozoğlu, şunları söyledi, “Dünyanın ve Ülkemizin içinde bulunduğu Koronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlarımızın özellikle 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın evde kalma çağrısına toplumun büyük bir kısmının uyduğunu görüyoruz. Bu çok önemli bir nokta. Bazı kesimler tarafından bu konunun ciddiyetin dikkate alınmadığını görüyoruz. Bu virüs sadece ileri yaştaki vatandaşlarımızı değil, herkesi etkileyen bir durum. Vatandaşlarımız bu süreci Sağlık Bakanımızın açıklamaları doğrultusunda, alınan önlemlere riayet etmeye davet ediyoruz. Umarım ülkemiz ve dünya bu sıkıntıyı biran önce sağlıklı bir şekilde atlatır. İYİ Parti Konya İl Teşkilatları olarak gereken önlemleri aldık. Parti İl Binamıza ziyaretçi ve partilerimizi kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımızdan özellikle dikkat edilmesi gereken kurallara dikkat edilmesini istirham ediyoruz.”

‘EKONOMİK TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL’

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici de Koronovirüse karşı alınan ekonomik tedbirlerin yeterli olmadığına dikkat çekerek, “Koronovirüsü sadece sağlığı değil , insan ilişkilerini ve ekonomiyi de etkiliyor. Yaşanan bu virüs salgını krizini Türk Milleti olarak aşacağız. Virüsü atlatırken Türk Milleti olarak işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu süreçte devlet- vatandaş olarak omuz omuza olunması gerekiyor. Kapanan işyerleri sebebiyle işsizlik meydana geliyor. Bu kapanan işyerlerinde çalışan vatandaşlarımızın aile ve sosyal yaşantısında etkileri görülecek. Devlet olarak yaşanan krize karşı ekonomik tedbirler alınmalı. Yaşanan krize karşı alınan ekonomik tedbirler yeterli değil. Yaşanmakta olan süreç nedeniyle alınan önlemlere rağmen işini kaybedecek çalışanlar için, işsizlik fonu hak ediş ve yararlanma şartları esnetilmeli, gerekirse ödeme süreleri uzatılmalıdır. Doğalgaz, elektrik ve su faturaları hane halklarımız, çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için 6 ay ertelenmeli ve 6.ay sonunda 18 aylık taksitlendirme imkanı verilmelidir. Bu nedenle nakit akışı bozulacak; elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine ilgili bankalarca kısa vadeli ve makul faizli kredi kullandırmalıdır. Ayrıca, üretiminde enerji girdi maliyeti yüksek yer tutan ve halihazırda ödeyemediği faturaları sebebiyle sıkıntı yaşayan sanayicilerimize de borç erteleme ve taksitlendirme imkanı sunulmalıdır. İktisadi yansımaları hakkında tüm dünyada derin endişelerin hâkim olduğu bu süreçte, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan veya gelirleri önemli ölçüde azalan birçok işverenimiz kira yardımına ihtiyaç duymaktadır. Sorun yaşayan işverenlerimiz için 6 ay boyunca kira ödemelerinin üçte biri oranında kira desteği, üçte biri oranında ise kredi desteği sağlanmalıdır. Yaşanan süreç güçlü bir gıda ve tarım politikasının ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu nedenle tüm çiftçilerimize ilave mazot ve gübre desteği sağlanmalı, stratejik tarım ürünlerinin üretimi teşvik edilmeli, Ziraat Banka’sına olan borçlarının anapara ve faiz ödemeleri 6 ay süreyle ertelenmeli ve 6’ıncı ayın sonunda taksitlendirme imkanı sağlanmalıdır” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim