TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı, MİT Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ifadesi mantıklı da değil, doğru da değil. Herhalde bir yasaya girdi bu ifade ama Sayın Cumhurbaşkanı'ndan, iktidar partisi milletvekillerinden daha fazla MHP'li milletvekili arkadaşlarımızın kullanması nedeniyle bu kavramı bir sorgulayalım diye düşünüyorum." dedi.

Ülkede yalnızca hükümet sisteminin değil, diğer erklerin de değiştiğini, olayı hükümete indirgeyerek tanımlamanın mümkün olmadığını belirten Şener, "Bir şey söylenecekse hiç değilse 'Hükümet'i çıkarmak lazım. Bir de öneri yapayım; Cumhurbaşkanlığı Sistemi daha şık bir şey gibi geliyor bana." ifadesini kullandı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ BİZE ÖZGÜ BİR SİSTEM"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı'nın yeni yapısıyla Meclis'te olduğunu, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlarının ilk bütçesinin görüşüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, "milletin eseri" olduğunu anlatan Kalaycı, yeni sistemin omurgasını güçlü devlet, güçlü yönetim ve demokratik istikrarın oluşturduğuna işaret etti. Dünyadaki ülkelerde standart bir yönetim sistemi bulunmadığını bildiren Kalaycı, "Her iki ülkenin kendi özelliklerine göre yönetim sisteminde farklılıklar görülmekte. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'miz de bize özgü bir sistem. Türk milletinin tarihi misyonuna, devlet geleneğine de uygun bir yönetim modeli." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, cumhuriyet tarihindeki en önemli yönetim reformu olduğunu ifade eden Kalaycı, şunları söyledi: "Yeni sistem, Türkiye'nin medeniyet ve milletler mücadelesinde stratejik kozu, güvenlik suru ve güçlü ruhudur. Yeni sistemle hükümet tartışmaları, hükümet krizleri, hükümet kurulamama sorunu ortadan kalkmış, koalisyonlar dönemi sona ermiş, siyasi, ekonomik ve demokratik istikrarın yolu açılmış; bürokrasiyi azaltacak, yetki karmaşalarını delecek, hızlı işleyen, çabuk karar alan, sorunların çözümüne ve Türkiye'nin gelişmesine odaklı bir yönetim yapısı tesis edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile başlayan dönem, siyaset ve devlet hayatının sıçrama tahtası, önümüzdeki bin yılların da altın anahtarıdır. Bu anahtar doğru kullanılırsa Türk milletini ebedi yurdundan söküp atmaya da hiç kimsenin gücü yetmeyecektir."

AA

Editör: TE Bilişim