AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı NTV'de katıldığı canlı yayında konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği  seçim barajı ve ittifak ile ilgili önemli açıklamalar yaptı."Şu an bizim çalışmalarımızda seçim barajı ile ilgili bir paragraf yok. Yüzde 10 barajının temsiliyet açısından sorun olmayacağını düşünüyorum. Meclis'te uyumlu çoğunluğun olması önemli"  ifadesini kullanan Yazıcı'nın açıklamalarının satır başları şöyle: 

Anayasa değişikliğine uyum çalışmaları sürüyor. Bunun ötesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet modeli ile bağlantılı devletin yönetim şemasını ilgilendiren çalışma var. Siyaset kurumu da o düzenlemelere renk verecek. Uyum yasaları çerçevesinde, siyasi partilerin ortak seçime girişine ilişkin bugünkü mevcut düzenlemelerde de bu var. Seçimlere ortak liste ile girmelerine engel yok. O alana ilişkin bir düzenleme çalışması yok, mevcut düzenleme bunu sağlıyor.

"YÜZDE 10'LUK SEÇİM BARAJI YÜKSEK GÖRÜLEBİLİR AMA..."

Şu an bizim çalışmalarımızda seçim barajı ile ilgili bir paragraf yok. Ama müzakere edilir. Milletin temsil edildiği yerin hükümet ile uyumlu, sorunları çözümleyici bir alan oluşturulması önemli. Temsilde adalet, yönetimde istikrar olarak anayasada ifade edilmiş. Belki yüzde 10'luk baraj yüksek görülebilir ama bu yargı konusu yapılmış ve değerlendirmelerde ülke düzeyinde yüzde 10'luk barajın demokratik temsil açısından sorun oluşturulmayacağı görüşüne varılmış. Müzakere edilir. Ben barajın 10 olmasının Türkiye'de demokratik temsil açısından çok büyük sorun oluşturacağı kanısında değilim.

"YENİ SİSTEMDE 2019'DAKİ İLK UYGULAMA ÖNEMLİ"

Zaten Cumhurbaşkanlığı Hükümet modelin bir hükümet kuramama sorunu yok denilebilir. İlk uygulama 2019'da yapılacak seçimlerle yapılacak. Dolayısıyla yürütme erkinin arkasında ona destek verecek parlamentoda güçlü bir çoğunluğu yoksa bu hükümet modelinin sağlıklı bir teamülü oluşturulamaz. Hayati derecede önemlidir diye düşünüyorum

BAHÇELİ'NİN SEÇİM SEÇİM İTTİFAKI ÇIKIŞI 

İttifakın önünde bir engel yok. Seçime zaman var. Partilerin yetkili organları var, müzakere edilir. Cumhurbaşkanı seçimle ilgili tavrını ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanımıza bir destek ifade ediyor  Hem ana muhalefet partisinin doğru olmayan söylemine işaret ediyor, hem de yurt dışında olan sayın Cumhurbaşkanı'na desteğini ifade ediyor"dedi.

ŞU ANDA İSTİFASI İSTENEN BAŞKAN YOK 

Biz çok dinamik bir partiyiz. Kongre sürecindeyiz. Teşkilat başkanlığımız başta olmaz üzere bütün yetkili kurullar, yeni elemanlarımızla daha güçlü hale getirmek suretiyle muazzam bir çalışma yürütüyorlar. Belediyelerde tasarrufumuzu yaptık, bitti. Önümüzde bir paket yok. Sorun teşkil eden olgu olursa değişim yapılır. 

4 İL BAŞKANI DAHA ÇEKİLDİ 

4 il başkanını daha istifasını verererek yeni isimlere alan açtı. 

Editör: TE Bilişim