Salgının hafiflemesi ve hükümetimizin Yeni Normale geçiş sürecini açıklaması Türkiye’yi rahatlattı.

         Bu rahatlamanın insanımızın ticaretine, alışverişine, evine, mutfağına, sofrasına, bünyesine mutlaka uğraması lazım.

Bu rahatlamanın sanayiciye, imalathaneciye, tedarikçiye, perakendeciye mutlaka uğraması lazım.

Bu rahatlamanın memurumuza, işçimize, emeklimize, esnafımıza, köylümüze, sanatkarımıza, engellimize, çaycımıza, çorbacımıza, amcamıza, teyzemize kısaca bütün Türkiye’mize uğraması lazım.

Bunun işaretlerini hem yaşanan vakalarda hem iyileşen hastalarımızda hem de vefat eden vatandaşlarımızın azalmasında görünmeye başladı.

Bizlerde üç tane ana kural olan Maske, Fiziki Mesafe ve Hijyen kurallarına uyar isek hep söylediğimiz gibi Türkiye’miz, Konya’mız bu sıkıntıları hem ekonomik olarak hem de sağlık açısından en hafif şekilde atlatacaktır.

Dış güçlerin Türkiye’mize ve ekonomimize yaptığı baskılar piyasaları ve doları biraz yükseltmiş ise de bunun sunni bir sıkıştırma pozisyonu olduğunu söyledik. Çok şükür ekonomimiz bunu atlatmayı başardı.

Geçen hafta demiştik, “Altın ve Dövizdeki köpük uçtu.” Diye. Bu hafta piyasaların aşağı yönlü hareketlenmesi altın ve dövizin düşmesine sebep oldu.

Mayıs ayında 7.30 TL seviyeleriyle son yılların rekorunu kıran dolar köpüğün uçmasıyla 6.75 TL seviyelerine kadar geriledi.

Küresel piyasaların ekonomimize yaptığı baskıyla doların 10 TL seviyelerini bulacağını bekliyorlardı, hatta içimizden bazı cenahta dolar 10 TL olacak diye kötü propaganda yapıyordu. Bunların hepsi boş çıktı, piyasalar gerçek gündemine döndü.

Haziran ayında swap anlaşmaları ve ABD’nin iç dünyasındaki protestoları, doların Dünya’daki güvensizliği fiyatların düşmesinin sebeplerinden biridir. Amerika bu güne kadar Dünya’ya ve ekonomilerine öğretilmiş çaresizlikler sunuyordu, şimdi öğretilmiş çaresizliği Amerika kendisi yaşıyor, daha da yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor.

Dolar kuru son günlerde aşağı yönlü olacak gibi gözüküyor, şu anda 6.70 TL seviyelerinde görünen dolar, bu band aralığında bir miktar durursa 6.50 TL seviyelerini test eder. Bu da altını tetikler, altın da aşağı yöne doğru hareketlenir. Tabi ki bunlar ihtimal dahilinde olan hadiselerdir.

Pazartesi günü 24 ayar has altın, 381.35 TL seviyesinde iken 372 TL seviyelerine kadar geriledi.

Çeyrek altın, 645 TL seviyelerinde iken şu an itibari ile 625 TL seviyelerinde satılıyor.

Dünyadaki gelişmeler, Amerika’daki hareketlenmeler devam ederse fiyatlar aşağı yönlü olacak gibi gözüküyor. Gün gün agresif yükselişler, agresif düşüşler mutlaka yaşanacaktır. Dolar kaynaklı altın fiyatlarının düşmesi doların değer kaybıyla bir miktar daha düşebilir. İşin garibi, Ons tarafında ciddi bir düşüş yok. Ons hala 1720$ seviyelerinde. Ons’unda 1700$’lara düşmesi altınında bir miktar daha düşmesine sebep olabilir.

15 Hazirandan sonraki süreçte piyasaların daha bir güvenli olacağı kanaati var.

Bu güne kadar altın ekonomileri hep kurtarmıştır ve ekonomilerinde kurtarıcısı olmuştur. Kriz dönemlerinde Merkez Bankalarının kurtarıcısı hep altın olmuştur. Ondan altına “Güvenli Bir Liman” denilmiştir ve altın bu güveni hakediyor.

Hafta başı;

Altının Onsu 1732 $ ile başladı 1698 $ seviyelerine geriledi.

Dolar : 6.81 TL ile başladı 6.73 TL seviyelerine geriledi.

Euro : 7.58 TL ile başladı 7.44 TL seviyelerine geriledi.

24 Ayar Altın : 381 TL ile başladı 372 TL seviyelerine geriledi.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1740 $

         Dolar          :  6.81 TL

         Euro           :  7.59 TL

24 Ayar Altın : 381 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.720 $

         Dolar          : 6.76 TL

         Euro           : 7.56 TL

 24 Ayar Altın      : 374 TL olarak piyasalara yansıdı.

Fiyatlara ayna tutmak lazım, çarşıya pazara ayna tutmak lazım.

Selam ve Dua ile