Altının fiyatlamalarında Koronavirüs ve Amerika seçimleri ön aldı. Altın son 8 yılın zirvesini zorluyor. Mevsimsel etkiler ve piyasaların normalleşme süreci altını kendi gündeminde tuttu.

Altın, 1740$ Ons seviyelerini görüyor, tutunamayıp dönüyor. 1740$ Ons’u kırarsa altını artık tutmak zor, gözü hep yukarda olacaktır. Cuma günü Ons Dolar yükselip piyasaların kapanmasına rağmen direnç seviyesi olan 1740$ Ons’ta kaldı. Pazartesi haftanın ilk iş gününde de yükselmesine devam etti.

Altının 1761$ Ons civarına yerleşmesi bu fiyat aralığında tutuna bilirse, şiddetli destek bulursa 1800$ Ons’a kadar gidebilir. Mart ayının ortalarında 300 TL olan 24 ayar altın, Mayıs ayı ortalarında 396 TL seviyelerine kadar çıktı. İki buçuk aylık kısa süreçte yatırımcısına 96 TL para kazandırdı. Bu da altının ne kadar önemli bir yatırım aracı olduğunu gösterdi.

Döviz, faiz ve farklı yatırım araçlarını Altın geride bıraktı. Altının fiyatı yükseliş trendine girdi. Piyasalar normalleşme sürecine girdikçe yükselişler devam edebilir. Gene de fiyat band aralığı açık, buna da dikkat etmek gerekir. 390 TL seviyelerinde birkaç gün kalabilirse bu yükselmeler devam edebilir. Önümüzdeki hafta 377 TL-390 TL seviyelerini takip etmek gerekir. Gün içindeki dalgalanmalar önümüzdeki hafta sonuna altının yön belirlemesine ışık tutacak.

Cuma günü 385 TL seviyesini gören altın, bu gün itibari ile 391 TL seviyelerini gördü. Ons’ta 1744$ seviyelerinden bu gün itibari ile 1774$ seviyelerine yükseldi.

Hafta başı;

Altının Onsu 1744 $ ile başladı 1774 $ seviyelerini gördü.

Dolar : 6.85 TL ile başladı 6.88 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.66 TL ile başladı 7.77 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 385 TL ile başladı 391 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;

Ons : 1755 $

Dolar : 6.85 TL

Euro : 7.72 TL

24 Ayar Altın : 386 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ;

Ons : 1774 $

Dolar : 6.87 TL

Euro : 7.75 TL

24 Ayar Altın : 391 TL olarak piyasalara yansıdı.

Piyasalarda Koronavirüsün ikinci dalgasının çıkacağı konuşulmaya başlanınca bu da fiyatları tetikledi. Kıymetli madenlerin en kıymetlisi olan altın, rekor seviyelerde yükselmeye başladı.

Bu günde TCMB faiz politikaları ile ilgili bir açıklama yapacak, açıklayacağı karar, altının ve dövizin aşağı veya yukarı yön almasına etki edecek. Altının ve diğer emtiaların fiyatlamalarında önemli bir karar verecek. Piyasalar faiz beklentisi içine girdi. Bu aşağı yönde olabilir, yukarı yönde olabilir. Faizin bir miktar daha düşmesi büyük bir olasılık gibi görünüyor. Merkez bankası enflasyonu kontrolden çıkarmamak için piyasaya güven verici açıklamalar yapması bekleniliyor.

ABD ve Avrupa’nın normalleşme sürecine girmesi ticari anlamda çok sancılı ve sıkıntılı geçecek gibi gözüküyor. Üretim anlamında, istihdam anlamında ve işsizlik anlamında ABD ve Avrupa sıkıntı yaşıyor ve sıkıntı yaşamaya devem edecek gibi, hatta farklı yaptırımlarla vatandaşlarının başka ülkelerde tatil yapmasını istemiyor. Elinden gelen bütün zorluğu çıkartıyor. İstiyor ki çalışan işçileri ve vatandaşları kendi ülkesinde tatil yapsın başka bir ülkeye gidip döviz harcaması yapmasın.

Türkiye’mizin yurt dışında çalışan milyonlarca gurbetçi işçisi var. Bu kardeşlerimiz her sene Türkiye’ye gelirler. Nişanını, düğününü, sünnetini, tatilini baba ocağı memleketlerinde yaparak alış-verişini de Türkiye’de yaparlar, bu da hatırı sayılır bir gelir demektir. Almanya bu dönemde gurbetçilerimize çok büyük zorluklar çıkartıyor ve Türkiye’ye gitmemesi için baskı yapıyor. Türkiye’den dönüşte 14 günlük karantina uygulayacağını ilan etmesi gurbetçilerimizde tedirginliğe yol açtı.

Selam ve dua ile