Ekonomi piyasaları bir anda tekrar alevlendi, devamında da Altın ve Döviz fiyatları hareketlenmeye başladı. Bu hareketlenmeler bütün Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başladı.

Koronavirüs belasıyla uğraşırken dost, kardeş, can Azerbaycan’ın işgal edilmiş toprakları geri almaya başlaması, bir nebze olsun yüreğimize su serpti, sıkıntılarımızı hafifletti. Ermenistan’ın yıllardır haksız bir şekilde işgal altında tuttuğu vatan topraklarını can Azerbaycan’ın bir bir hürriyetine kavuşturması, hepimize güç, kuvvet, moral verdi.

Tam buna sevinirken Fransa’dan gelen mesnetsiz, hadsiz açıklamalar,  Türkiye’mizi, İslam dünyasını derinden yaraladı ve üzdü. Fransa’nın Türk mallarına boykot kararı alması canımızı sıktı. Bu yanlış kararın inşallah bir faydası da olacak, bizi kendimize getirecek. İslam dünyası bu gelişmeler olurken nasıl bir tepki verecek, Türkiye’yi destekleyecek mi yoksa sessiz mi kalacak, bekleyip göreceğiz.

 Cumhurbaşkanımızın bir işaretiyle bizlerde Fransız mallarına boykot kararı aldık. İnşallah Fransız mallarına karşı boykot kararını başarılı bir şekilde sürdürürüz. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un hadsiz söylemlerine gereken karşılığı Türk milleti olarak veririz.

5 Kasım’da belli olacak olan Amerika başkanlık seçimleri küresel piyasaları olumlu veya olumsuz bir şekilde etkileyecek. Altın ve Döviz Amerika başkanlık seçimlerini takip ediyor, bu süreçte fiyatlarda çok sert bir şekilde değişiklikler yaşanabilir.

Küresel piyasalarda yaşanan hareketlenmeler, Amerika’da yapılacak başkanlık seçimlerine kadar devam edecek gibi gözüküyor. Bundan en çok etkilenen Altın ve Döviz oldu. Haftaya 486 TL seviyelerinde başlayan 24 ayar altın, bir anda 506 TL seviyelerine kadar yükseldi, eğer 506 TL  seviyelerinde tutunabilirse hedefi 525 TL bandı. Bu seviyelerde bir düzeltme hareketi yaşanmazsa önümüzdeki günlerde 24 ayar altın, 525 TL bandını test edecek gibi gözüküyor.

Haftaya 472 TL seviyelerinde başlayan 22 ayar altın, 483 TL seviyelerine kadar yükseldi. Bu fiyatlamalar ekonomimize ne getirir ne götürür yaşayarak göreceğiz.

Ons tarafında az hareketlilik yaşanıyor, 1.900 $’lar seviyesinde seyreden ons, 1.906 $’a çıktı. Hedef bandı olan 2.000 $’a gelirse fiyatlamalar çok daha farklı seyreder.

Yıl sonu itibariyle altının hangi seviyelerde olacağını tahmin etmek bu kaos ortamında çok güç gibi gözüküyor.

Ülkemiz açısından değerlendirecek olursak, Amerika başkanlık seçimleri sonucunda Trump veya Biden’ın seçilmesi aslında ekonomimizde çok şeyi değiştirmeyecek gibi görünüyor, iki aday da birbirinin fotokopisi. Trump, başkanlık yaptığı için küresel piyasalar onun politikalarını tanıyor gibi.

Türkiye’nin Askeri ve Ekonomik gücü bazı çevreleri endişeye sevk etti. Bundan rahatsızlık duyan Küresel güçler Türkiye’ye Ekonomik olarak baskı yapmaya çalışıyorlar. Bunun son örneği, Fransa Başkanı Macron. (Macronun arkasında sessiz güç İngiltere-İsrail olabilir mi?)

Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da, Kıbrıs’ta, Akdeniz’de, Karadeniz’de biz varız. Türkiye, eski Türkiye değil. Bunu bütün ülkelerin anlaması ve özümsemesi gerekiyor.

Türkiye ekonomisinin, askeri gücünün sağlam bir şekilde ayakta durması, başta Fransa olmak üzere bütün ülkeleri çıldırttı. Biz ne kadar güçlü olursak onlar da üzerimize gelmeye devam edecekler.

Selam ve dua ile…

Mehmet KUŞDEMİR