Çocukluğumdan beri hep bir esnaf, bir işadamı ile otursam 'piyasa çok kötü' lafları mutlaka araya sıkıştırılırdı. Biz de ticaretle uğraşmadığımız için 'piyasa bozuk' kelimesini doğrudan anlayamazdık. İnsanları çok şükürsüz diye eleştirirdim. Gece gündüz çalışıyorlar ama halen piyasa kötü iş yok diyenlere tabiri caizse 'ayar olurdum'.

** *** ***

Uzun zamandır, gazetecilik mesleğini sanayiye taşımak, sanayicileri gazetelerle gazetecilerle tanıştırmak adına, Karatay Sanayi, Anadolu Sanayi, Aslım, Kottim, Konsan, Büsan, 2, 3, 4 Organize arasında mekik dokuyorum. Hemen hemen 500'e yakın sanayiciyle bire bir tanıştık, birçoğuyla dost olduk.

*** *** ***

Neyse laf kalabalığı yapmayalım fazla da tekrar 'piyasa bozuk' kelimesine dönelim. Bu kelimeyi çok duyardık dedim ya, ama artık yaşıyoruz. Gerçekten son 3 aydır piyasanın iyice daraldığına, koca koca fabrikaların 'yattığına', insanların morallerinin eksinin altına indiğine şahit oluyoruz...

*** *** ***

Ziyaretlerde insanların kara kara düşünmesi, o son teknoloji makinelerin boş durması bizim de içimizi parçalıyor. İlk defa böyle bir daralmaya şahit olunca tehlikenin farkına varıyor ve kendimizce işadamlarına moral vermeye çalışıyoruz ama ne fayda!

*** *** ***

Felaket tellallığı yapmayı sevmeyiz ama manzara korkutuyor! Mesela küçük bir örnek verebiliriz. Geçmiş zamanda biraz şeker ve çikolata imalatında çalıştım. Baba mesleğidir şekercilik. Ramazan Bayramı'na 6 ay kala şekerciler 24 saat çalışırlardı. Hiç durmazlardı! Fakat şimdi şunun şurasında bayrama kalmış 2,5 ay ama şekercilerin bile 'tadı yok'!

*** *** ***

Bu basit bir örneği. Birçok sektörde aynı manzara!

*** *** ***

Şimdi gelelim 'ne olacak' sorusuna! Hiç kimse önünü göremiyor. Birçok esnaf 2016 yılından beklenti içine girmeyi bırakmış 2017'de nasıl olacağı merak ediyor. Son derece önemli ihracat pazarları kapalı. Yeni pazarlar bekleneni vermiyor. İç piyasa desek zaten tatmin etmiyor! 

*** *** ***

Koskoca Konya sanayisi bugün vites düşürdüyse Türkiye'de iyi gitmeyen birşeyler var...

*** *** ***

Birşeylerin iyi gitmediği belli ama şu an en çok şükredeceğimiz zaman aslında!.

Neden mi, gelin tartışalım; 

2015'i seçimlerle kapatmış, 2016 yılında terör saldırılarının en şiddetli dönemine girilmiş, Rusya ile dev bir kriz doğmuş, başkentimizde, büyük şehirlerimizde bombalar patlıyor, bedenler parçalanıyor! 

*** *** ***

Sadece bir cümleye sığmaz ülke olarak şu kısa zamanda başımıza gelenler ama bir cümle bile çok şey ifade ediyor! O yüzden çok şükredelim. Bunca badirelere rağmen, yine ayakta durabiliyor, çalışabiliyor, hayatı yaşıyoruz!

*** *** ***

Allah kimseyi bu zor dönemde bankalara bulaştırmasın!Sonuçta denize düşüp, yılana sarılmak var! 

*** *** ***

Biz de; Allah hakkımızda hayırlısını versin, üzerimizdeki kara bulutlar dağılsın duasını etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden!Elinden bir şey gelenlerin birşeyler yapması lazım!