Değerli dostlar derler ki Türkiye'nin neresinde olursanız olun kaldırımdan değil de yoldan yürüyen birini görürseniz bil ki Konya'lıdır.

Peki hiç düşündünüz mü Konya'lı niye kaldırımdan değil de yoldan yürüyor. Alışmış garibim ne yapsın kaldırımları kullanamıyor ki Konya'da, kaldırımları esnaflarımız kullanıyor sağ olsunlar. Kaldırımlar hep dolu oluyor, çünkü esnaflarımız satacağı eşyalarını hep kaldırımda sergiliyorlar. Konyalı'da kendi memleketinde hep yoldan yürümeye alıştığı için her yerde yoldan yürüyor. Peki bu kaldırımlar esnaflar için mi yapılıyor yoksa yayalar için mi? Yayalar içinse esnaflar eşyalarını kaldırıma koyarak niye işgal ediyorlar. Belediyeler buna müdahale edemiyor mu yoksa etmiyor mu?

Gelelim kaldırımda satılan eşyaların helal haram boyutuna: Bu kaldırımlar insanların kullanması için yapılıyorsa esnaflarımızın kaldırımda sergiledikleri eşyaların satışından elde ettikleri kazanç helal mı? yoksa haram mı? Bu konuda müftülük fetva makamı ile görüştüm. Aldığım cevabı aynen yazıyorum

“Kaldırımlar insanların kullanması için yapılıyorsa, eğer o kaldırımı bir başkası işgal ederek hak sahiplerinin kullanması engelleniyorsa kesinlikle kul hakkına girer”

Değerli dostlar Efendimiz' de kul hakkı konusunda bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor: "Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin. Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da. Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır o adama yüklenir. Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir" (Buhari, Rikak, 48)

Konya'da bu sıkıntının en çok yaşandığı yerlerden bir kaçını sayalım: Aziziye Caddesi, Larende Caddesi, İstanbul Caddesi bunların başında gelir. Eğer bu bölgelere yolunuz düştüyse fark etmişsinizdir trafik hep sıkışıktır. Aslında buradaki sıkışıklık trafiğin yoğunluğundan ve yolların dar olduğundan değil, rast gele park edilmiş; hatta bazı yerlerde iki sıra park edilmiş araçlar ve kaldırımların da esnaflar tarafından işgal edilmesi yüzündendir. Eğer ki bölgede görev yapan Zabıtalar seyyar satıcılar ile uğraştıkları kadar kaldırımları işgal eden esnaflar ile uğraşsalar bizler de Konyalılar olarak Kaldırımdan yürümeye alışırız diye umut ediyorum.