Ekim ayına girince gördüğümüz pembeler artıyor değil mi? Bazı yerlerde Pembe Ekim deniyor hatta. Nedenini birçoğunuz biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için söyleyeyim. Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”. Kanser farkındalığı çok önemli bir konu. Tüm kanserler için geçerli bu. Ancak meme kanseri kadınlarda gözlenen en yaygın kanser ve bilinçlenme artarsa erken dönemde yakalanabilecek bir durum. Bu yüzden de tüm toplumun bu konuda bilinçlenmesi lazım. 

Biraz meme kanserinde sayılardan bahsedeyim. Amerika'da sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Dünyada bu oran 4 kadında bir. Meme kanseri görülme olasılığı beyaz ırkta daha yüksek. 2008-2010 yılları arasında meme kanseri görülme oranı %15 artmış. 

Kanser oldukça karmaşık alt yapısı olan bir hastalık ancak tedavi edilebilir bir hastalık. Daha da önemlisi önceden önlem alabileceğimiz bir hastalık. Hele meme gibi vücudumuzun dışında yer alan bir organ için tarama yöntemleri çok daha kolay. En basit şekilde elinizle meme muayenesi yapmalısınız. Diğer taraftan 40 yaş üzeri kadınlarda her yıl bir tarama mamografisi öneriliyor. Yapılmış olan çalışmalarda düzenli mamografi yaptıran kadınlarda meme kanserinden ölümlerin %25-30 oranında azaldığı bildirilmiş. Tüm kadınların elle meme muayenesi yapmayı öğrenmesi ve 40 yaş üzerinde de mamografiye gitmeleri meme kanserinden ölümlerin önlenmesi için birincil şart.

Neden meme kanseri oluyoruz sorusunun bir tek yanıtı yok. Ancak bildiğimiz bir şey var ki vücut hücrelerimizin içerisindeki genetik maddede bozulmalar buna neden oluyor. Bu bozulmaların %15'i kalıtsal yani anneniz başta olmak üzere ailenizdeki kadınlarda varsa sizde de olma olasılığı var. Ancak meme kanseri olgularının %85'inde bir aile öyküsü yok. Genetik madde neden bozuluyor diye incelendiğinde bazı etkenler saptanmış. Bir kaç noktayı biliyoruz. Sigara ve alkol meme kanseri riskini artırıyor. Aynı şekilde aşırı kilolu olmak da... Egzersiz yapmak ise riski azaltıyor. Güzel başka bir haber emzirme de meme kanseri riskini azaltıyor. İşte bu yüzden bebekleri 2 yaşına kadar emzirmek hem bebek hem de anne sağlığı açısından çok önemli. 

Özetle farkında olmak önemli. Hem meme kanserinden korunma hem de erken yakalama konusunda... Bir kaç dakikalık bir ihmal sonuçları daha zor hale getirebilir. Bu ay pek çok yerde göreceğiniz elle meme muayenesini uygulayın. Mamografinizi yaptırın. Sigara ve içki içiyorsanız azaltın ya da bırakın. Çıkın sokaklara yürüyün. Etrafınızda bunları bilmeyenlere anlatın.

Her şeye rağmen meme kanserine yakalanabiliriz. Unutmayalım kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hekimimizin tedavi protokolüne uyarak ve önerdiklerini yaparak üstesinden gelebiliriz. Bu farkındalık ayında meme kanserine yakalanmış, tedavi ile atlatmış ve hayatına devam eden pek çok güzel kadının hikayesini sosyal medyada, basında ve çeşitli yerlerde okuyabilir ya da dinleyebilirsiniz. Hepinize pembe günler diliyorum.  

Kaynaklar:

  • Breast cancer. www.fluence.co.za
  • Breast cancer awareness. www.philips.com/e/breastcancerawareness.