1 ile 5 yaş arası bu çağ çocuklara oyun çocuğu denir. Çocuklar genel olarak iştahsız, değişme ve gelişme çağında olan çocuklarda doğrudan veya dolaylı olarak ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkilenmektedir. Bu çağ çocuklarda her gün yedikleri oran değişmektedir. Onun için çok iyi gözlemlemek anne babanın en büyük görevidir. Bazen oldukça az, bazen de sizi şaşırtacak kadar fazla yemek yiyebiliyorlar. Çocukluk da nasıl beslenirse yetişkinlik döneminde de o şekilde beslenme alışkanlığı sürdürülüyor. Ailelerin her yediğinden çocuklarda yesin derken, özellikle bu çağ çocukların özel besin gereksinimleri göz önüne alınmalıdır. Bu çağ çocuklarda pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Enerji ve besin gereksinimleri yaş gruplarına göre farklılık gösterse de her çocuk büyüme ve gelişme sürecindedir. Bu çağ çocukların fiziksel aktiviteleri oldukça fazladır. Oyun çocuklarının günlük beslenmeleri düzensizdir. Az yemek yeme istekleri var iken harcadıkları enerji daha fazla olduğu için yüksek kaliteli proteini beslenme alışkanlığına aşılanmalıdır. 1 yumurta, 3 bardak kadar süt/yoğurt, 1 köfte veya bir porsiyon kurubaklağil tüketmesi günlük protein alımı için yeterli olacaktır. Daha fazlası için çocukları zorlayıp, ödüllendirme veya cezalandırma yollarına başvurarak yemek yeme isteksizliği azaltabilir. Bu çağ çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi Yağlar enerji sağladıkları gibi, yağda eriyen vitaminlerin kullanılmasında ve sinir sisteminin çalışmasında rol alır. Karbonhidratlardan şeker ve şekerli besinler oyun çağı çocukların beslenmesinde enerjinin büyük bir kısmını sağlıyor.  Buda beslenmeyi olumlu etkilemezken, çocuklarda diş çürümeleri, iştahsızlık ortaya çıkarabiliyor. Onun için hazır besinler ve şekerli besinler tüketimi kısıtlanması gerekir.

Çocuklarda kazandırılması gereken alışkanlıklardan birisi ise öğün sayısı düzenli olması gerekir. Küçük porsiyonlara verilmesi önemlidir. 1 ile 5 yaş arası çocuklarda ortalama olarak bakılırsa iştahsızlık, yemek seçme ya da aşırı yemek seçme, kabızlık, besin alerjileri görülebilir

Oyun çağı çocukların yeme alışkanlıkları her daim izlenmeli, çocukların gelişimi için kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yenilecek yemeğin tabağa çocuğun yemesi gerektiği kadar konulmalı, fazla konulmamalıdır. Paketli ürünler, şekerli ürünler dışında daha sağlıklı besinler verilmesi gerekir. Sevmediği besinler ısrar edilmekten ziyade aynı grup besinlerden verilmesi daha uygun olacaktır.