Ticaret Borsaları ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB), güncel hububat fiyatlarını açıklamasının ardından Konya Ovasındaki arazilerde ürün ekimlerinde değişiklik yaşandı. Ekmeklik buğday fiyatları yükselirken, makarnalık buğday ve arpa fiyatı bulundukları seviyeyi korudu; mısır fiyatında ise gerileme devam ediyor. Bu durumun çiftçileri ürün ekiminde değişikliğe götürdüğünü söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, fiyattaki kararlığın devam etmesi halinde Konya çiftçisinin buğday ve arpa ekimine devam edeceğini bildirdi.

Fetullah Gülen, bir piyon! Fetullah Gülen, bir piyon!

4-6-88

‘BUĞDAYA CİDDİ BİR DÖNÜŞ VAR’

Borsa fiyatları ve alım politikalarında yaşanan değişiklik, üreticinin kararını etkiledi. Arazisini daha fazla gelir elde etmesini sağlayan mısırdan yana kullanan Konya Ovası üreticisi, bu yıl fiyatlarda olan değişikliklerden dolayı buğday ve arpaya yöneldi. Konu hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, birtakım sebeplerden dolayı arazilere mısır yerine buğday ve arpa ekildiğini söyledi. Soylu, “Çiftçinin geçmiş yıllarda mısırdan aldığı birim alana düşen karlılık oranın düştüğü, devletin yüksek alım politikası uyguladığı ve getirisi de daha yüksek olduğu için buğdaya ciddi derecede bir dönüş var. Daha önceden çiftçiler ağırlıklı olarak mısır ekimi yaparken bu yıl özellikle hasat edilen mısır tarlalarının hızlı bir şekilde hazırlanıp buğday ve arpa ekiminin yapıldığını gözlemledik.” diye konuştu.

TERCİHLERİN DEVAMLILIĞI İÇİN KÂRIN KALICI OLMASI GEREKİR’

Su kaynaklarının hızla tükendiği ve dünya genelinde suyun daha da önemli bir hal aldığını anımsatan Soylu, susuz tarıma elverişli olan Konya Ovasında da bu hâlin istenilen bir durum olduğunu aktardı. Fiyat politikalarına göre ekim yapan üreticilerin susuz tarım ürünleri yönünden desteklenmesini doğru bulan Soylu, “Bu politikalar devam ettiği sürece çiftçilerin tercihleri de buğday, arpa gibi su istemeyen ürünlerden yana olacaktır. Tercihlerin de bu yönde devam etmesi için ürün kârlılıklarının daha kalıcı hale gelmesi gerekir. Konya Ovasında yaşanan bu değişim, su kaynaklarının sınırlı olduğu ve suyun çok değerli olduğu Konya’da istenen bir tabloydu.” şeklinde konuştu.

4-7-86

ÇİFTÇİ DAHA BİLİNÇLİ!

Geçen yıl mısır eken bir üreticinin bu yıl tarlasına buğday ya da farklı bir ürün çeşidi ekmesi için öncelikle tarlanın hazırlandığına dikkat çeken Soylu, bölge çiftçisinin tarım aletleri yönünden gelişmiş makinelerin kullanılmasıyla ekime uygun hale getirildiğini söyledi. Soylu, konuyla ilgili, “Bölge çiftçimiz teknolojiyi oldukça güzel bir şekilde işlerinde kullanıyor. Sap parçalama makinesi ve diğer tarım makineleriyle topraktaki kalıntılar parçalara ayrılarak toprak, farklı ürün ekimine hazırlanıyor. Ayrıca bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla da toprağın organik maddesi artırılarak verimlilik de artırılmış oluyor. Bölgede geçmiş yıllarda sıkça rastladığımız toprak yakma olayı son dönemlerde yok denilecek kadar azaldı; insanlar bilinçlendi.” dedi.

‘GÜZEL BİR SEZON BEKLİYORUZ’

Türkiye’nin hububat ambarı Konya’da üreticilerin arazi ekimini neredeyse tamamladığına işaret eden Soylu, “Şeker pancarı ve mısır hasadını yeni yapan ya da hava koşulları nedeniyle ekimini yapamamış üreticiler bulunsa da, çiftçilerimizin çoğu ekimlerini tamamladı. Ekimini yapamamış çiftçiler de şartlara uygun olarak birkaç hafta içinde ekimini tamamlamış olacak. Geçen yıl verimli bir hasat yaşadık. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl ekim- aralık aylarının daha fazla yağış aldığını gözlemlediğimizde, yağışların böyle devam etmesiyle, daha iyi bir tarım sezonunun yaşanacağını umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

4-8-70

‘BİRİM ALANDAN ELDE EDİLECEK KÂR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI’

Çiftçilerin üründen elde edilecek kâra göre ekim yaptığını ancak çiftçilerin tek bir ürüne yüklenmesiyle doğabilecek birtakım olumsuzlukların da yaşanabileceğinin altını çizen Soylu, birim alandan elde edilecek gelir düşünülerek ekim yapılmasının daha doğru olacağını aktardı. Soylu, çiftçilere şu önerilerde bulundu: “Çiftçilerimizin artık tek bir ürüne bağımlı kalarak üretim yapmasından ziyade tarla arazilerini birkaç ürüne ayırmaları gerektiğini düşünüyorum. Bunu yaparken ekecekleri ürünü seçerken birim alandaki kârlılık hesaplanırken su kaynaklarının kullanımı da göz önünde bulundurularak dengeli bir dağılım yapılmalı.  Tek çeşit ürün eken bir üretici, o yıl ektiği ürüne çok yüklenilmişse ürünün getirisi fazla olmuyor. Bu yüzden tarlalara farklı birkaç çeşit ekilerek ürün sepeti yapmalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

ÜRETİM STRATEJİSİYLE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ NETLEŞECEK

2024-2025 üretim sezonunda uygulanması beklenen planlı üretim stratejisiyle birlikte çiftçilerin de yeni bir strateji uygulamaları gerektiğini vurgulayan Soylu, “Tarım ve Orman Bakanlığının 2024-2025 yıllarında uygulayacak olduğu planlı üretim stratejisi de Konya ovasının ürün çeşitliliğinin önümüzdeki yıllarda daha da netleşmesine olanak sağlayacak. Çiftçiler artık çok verimden ziyade, birim alandan elde edilen kar ve ürünün pazarlanabilirliğine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çerezlik ayçekirdeği, patates, soğan gibi tüketimi sınırlı ürünlerde sözleşmeli üretim modelinin benimsenmesi, daha faydalı olabilir.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay