Şehrimizin Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer almaktadır.

40 farklı sektörde ve 26 ana sektörde üretim yapılan OSB’de, özellikle otomotiv yedek parça, döküm, makine ile tarım makine ve ekipmanları üretimi ağırlıklı olup, Türkiye’nin önde gelen üretim üstlerindendir.

Başta savunma sanayi olmak üzere medikal, biyokimya, raylı sistemler, otomotiv yedek parça, enerji, yazılım, sağlık, lojistik sektörlerinde de Konya sanayisi söz sahibidir.

Gelinen noktada bir sanayi kenti kimliğine kavuşan şehrimizin OSB’sinde 40 bine yakın insan istihdam ediliyor.

Gerek üretimiyle gerekse ihracatını artırmasıyla ülkemizin ekonomisine, istihdamına olan katkılarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Her geçen gün üretim ve ihracat noktasında başarılarına bir yenisini daha ekleyerek ülkemiz genelinde adından söz ettiriyor.

İşte bu başarılarından birisi de, otomotiv yedek parça ihracatıyla ülkemizin ilk 10 şehirlerinden birisi konumuna gelmesidir.

Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren 8. İl konumuna gelirken, ilk 10 ayda oto yedek parçada ihracatını artırmayı başaran tek il konumuna ulaşması da önemli olduğu kadar, sevindirici bir gelişmedir.

Bu konuma ulaşmasındaki en büyük katkıda sektörün içinde yer alan sanayicilerin, çalışanların özverileri, bilgisi, birikimleri ve en önemlisi de sektördeki tecrübelerinden kaynaklanıyor.

Konya’nın ihracatının yükselmesinde katkısı olan herkesi kutlarken, başarılarının devamını diliyorum.

Dünya ile birlikte ülkemizde yaşanılan pandemi sürecinde üretim ve ticaret olumsuz yönde etkilendi.

Pandemi sürecini daha az bir zararla geçirmek için birçok sanayi odası ve diğer odalar çeşitli çalışmalar ve toplantılar yapıyor.

Bu çalışmalardan birisini de Konya Sanayi Odası(KSO) gerçekleştirdi. Toplantının konusu da Dış Pazarlarda Pandeminin Otomotiv Sektörüne Etkisidir.

Türkiye, Çin, Kanada ve Amerika’dan konuşmacıların katıldığı çevrim içi toplantıda, pandeminin otomotiv sektörünü olumsuz etkilediği, ancak özellikle otonom araç teknolojisi için de fırsatlar oluşturduğu vurgulandı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, otomotiv yedek parça Sektöründe 400'den fazla firmanın üretim yaptığı, 11 binin üzerinde doğrudan istihdam sağlandığı paylaşarak, "Makine ve aksamları sektörünün ardından, otomotiv sektörümüz 384 milyon dolar ihracat ile 2019 yılında ihracatımızda ikinci sırada yer aldı. Bu Konya'nın ihracatının yüzde 20'sine denk geliyor. Bu yılın ilk 10 ayında da, pandeminin en çok etkilediği sektörlerden birisi olmasına rağmen, 334 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirildi. Konya, otomotiv sektöründe Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren 8. İl oldu. Bu 8 il içerisinde ilk 10 ayda ihracatını artırmayı başaran tek il konumuna geldi.”

Sevda Kayhan Yılmaz, pandeminden en çok etkilenen sektör olmasına rağmen ihracatını arttırma başarısını gösteren Konya’nın, otomotiv yedek parça üretiminde ülkemizin ve dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline geldiğine işaret ediyor.

Konya Sanayi Odası Oto Yedek Parça sektörüyle birlikte bütün sektörlerin gelişimine katkılar sunmaya devam ediyor.

Türkiye'de sektörün ilk kümelenme projesi olan, ‘Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi' KSO tarafından kuruldu.

Yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonları düzenleyerek, son 5 yılda da 200’ün üzerinde ikili iş görüşmelerini organize etti.

Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) konferanslarıyla da sektörün marka haline gelmesini sağladı.

Elbette bütün bu çalışmalar yerinde olduğu kadar, sektörün gelişmesine ve ihracatını daha yükseklere çıkarmasına büyük katkılar sağladı.

Artık bundan sonraki süreçte 2021’re bütün sektörlerle birlikte, otomotiv yan sanayi sektörü de umutla bakmak için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

Yeter ki otomobil yan sektörüyle birlikte bütün sektörlerin önündeki sorunları çözülerek, daha fazla destek verilsin.

Ne derseniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?