KOBİ ve tarım merkezi olarak ifade edilen Konya, son yıllarda sanayi alanında yaptığı atılımlarla adından söz ettiriyor. 

Türkiye, yerli otomobil, yüksek teknoloji, savunma sanayi, uzay çalışmaları ile yeni bir yola girdi. 

"Yeniden Büyük Türkiye'yi" kurma yolunda topyekun seferber olmuş durumdayız. 

 Konya'da bu anlamda elini taşın altına koydu.

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 hedefleri içinde 15 milyar dolar ihracat hedefimiz var. 

Hedefimiz büyük ama çalışıyoruz. 

İnovasyon ve Ar-Ge'ye verilen önemle  sanayinin gelişmesi şu anda ihracatımızı arttırmış durumda. 

2016'ın ilk 9 ayında sanayinin ihracattaki payı yüzde 75'ten yüzde 79'a yükseldi. 

Daha da yukarılara çıkabilir. 

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü'nün ifade ettiği gibi; "İhracatımızı ve sanayi üretimimizi daha fazla artırmak için katma değeri daha yüksek ürünler üretmek zorundayız.” 

Sanayicilerimiz azimli ve kararlı. 

15 Temmuz'daki hain darbe girişimine rağmen, küresel bazda yaşanan gelişmelere bağlı olarak dövizdeki yükselmeye rağmen, sanayicilerimiz ülke menfaatleri doğrultusunda üretmeye, istihdam sağlamaya, katma değer üretmeye devam ediyor. 

14 firma ile 16. MÜSİAD EXPO Fuarı'nın yıldızı olması ve "Liderlik" ödülü olması Konya'nın üretmeye ve büyümeye açık bir şehir olduğunun kanıtı. 

İnanıyorum ki daha çok firma katılmak için başvurmuştur... Ama o 14 firma; Konya Şeker, Lusna Makina, Petek Plastik, Tümosan, Mikron-iş, Yükselen metal kalıp, Kombassan gıda, İttifak Holding bünyesindeki İmaş, Selva ve Seha yapı, 3. İstanbul inşaat, Özbey Hijyenik bir teşekkürü hak ediyor... 

Fuarlar aslında özgüven açısından, dışa açılma açısından bir avantaj. Firmalarımız bu avantajı çok iyi değerlendiriyor. 

MÜSİAD, ASKON, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası gibi kuruluşların yönlendirmesi ile sanayimiz hem gelişiyor hem de tanıtım noktasında eksikliklerini kapatıyor. 

"Küresel olumsuzluklardan daha az etkilenmek için izleyeceğimiz yol katma değerli üretime odaklanmak ve farklı pazarlara daha cesur bir şekilde açılmak olacaktır" diyen Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'ün sözleri bu anlamda önemli...

***

Konya her anlamda Türkiye'nin büyümesine katkı veriyor. Savunma sanayiden uzay teknolojine kadar üretmeye hazırız. Gelinen süreçte işadamlarımız, çalışanlarımız bunun mesajını veriyor. 

Sadece devletin teşviki ve desteği bekleniyor? 

"Siz yapın" denildiği takdirde başaramayacağımız bir iş yok. 

Otomobil sanayi için Konya ideal bir yer olabilir? 

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil üretimine Konya'nın talip olduğu değerlendirmeleri üzerine, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok. Konya'da ciddi bir yan sanayi var. Bunu değerlendiririz" açıklamasında bulundu. 

Aslında bu ifade Konya'ya mesaj. Biraz daha ortak akılda buluşup, Ankara'nın yolunu aşındırsak bu işi alabileceğiz inancındayım...

Savunma sanayi noktasında da merkez olabiliriz. 

Beyşehir'in Huğlu ve Üzümlü Mahalleleri hafif silah imalatında Türkiye'yi dünyada önemli bir noktaya taşıyor. Av tüfeklerinde dünya birincisi İtalya ile başa baş yarışıyoruz. 

Askeri silah üretimine de hazır bölge. 

"Üretin" dendiği anda dünyada söz sahibi olacak askeri silahları biz üretiriz. 

Beyşehir'in silah üretimi potansiyelinin hepimiz farkındayız. Farkındalığı işlevsel hale getirmek görevimiz. 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü'nün dünkü Huğlu ve Üzümlü gezileri önemli bir adım. 

2023 yılında 25 milyar dolar hedeflenen savunma sanayisine yapılacak her katkı son derece önemli ve Beyşehir de bu katkıya hazır. Dünya pazarında 2015 yılında 500 milyar dolar üzerinde av tüfeği ihracatı gerçekleştirildi, bu dönemde 107 milyon dolarlık bir ihracat yapan Türkiye 2. sırada. Sektör imkan verilirse bu pazardan önemli bir pay alacak ve Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak.

Rolü nedeni ile yapılan geziyi faydalı buluyorum ve somut adımların en kısa sürede atılması gerektiğine inanıyorum...

Geçmişte bunun acılarını yaşadık. 

Silah üretemediğimiz için Birinci Dünya Savaşı'nda ordumuzu donatamadık, Milli Mücadele yıllarında komünist gözüküp Rusya'dan silah  aldık, 1945'ten sonra Amerikan silahları ile orduyu donattık, Kıbrıs Savaşı'nda silah ambargosu yaşadık, PKK ile mücadele de yeterli nitelikte silaha sahip olamadık...

Fakat artık devir değişmelidir. 

Silah alan ülkeden silah satan ülkeye dönme vaktimiz gelmiştir. Asaleti ve insanlığı elden bırakmadan savaşçı bir ruha sahip Türk Milleti, geçmişteki onursuzlukları yeniden yaşamamalıdır...

16. MÜSİAD EXPO Fuarı'nda savunma teknolojimizin sergilenmesi gurur vericidir. Konya da bu gurur tablosunun içinde yer almalıdır. 

Hafif silah ve askeri silah üretiminde Konya olarak hazırız. Devlet yeter ki yapın desin, İtalya'yı da sollarız, Haçlı-Siyonist İttifakının silah tüccarlarını da Türk-İslam Dünyası'ndan sileriz...