017 TERCİH DÖNEMİ YAZILARI-2

18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yani tercih sürecinde üniversite adayları, YGS ve LYS'lerde elde ettikleri yerleştirme sıralamaları ve puanları çerçevesinde seçim yapacaklar. Adaylara ilk olarak tercih sürecinde söylemem gereken; ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzunu incelemeleridir. Bu tüm adaylar için yol gösterici önemli bir rehber olacaktır. Özellikle bölümlere giren en son adayın taban puanı, başarı sırası kontenjanları bu yılki tercihlerin belirlenmesinde her yıl olduğu gibi büyük önem taşıyacaktır.

Bilindiği gibi, en çok tercih edilen üniversitelerin ve bölümlerin kontenjanları sınırlı ve sıralamaları düşük iken özellikle başarı sırası ortalarda olan öğrenciler bu üniversite ve bölümlere yerleşemeyeceğini düşünerek ister istemez karamsarlığa kapılıyorlar. Bu noktada adaylara söyleyeceğim şudur; yükseköğretimi hangi üniversite ya da bölümde okuduğunuz önemli ama esas belirleyici süreç mezuniyet döneminde, akademik altyapınızı iş yaşamınızda ne kadar kullanabildiğinizden, kendinizi ne düzeyde geliştirdiğinizden ve mesleği ne kadar sevdiğinizden geçiyor. Tekrar belirteyim, adayların öğrenim görecekleri üniversitenin öğrenciye sağlayacağı koşullar önemli ancak belirleyici olan, adayların kendilerini geliştirmek adına harcayacakları çaba, iş hayatına erken başlama, yabancı dil öğrenme, geliştirici sosyal kulüp faaliyetlerine katılma ve mesleği sevme gençlerin üniversite sonrası uyum sürecini hızlandıracak unsurlardan olacaktır.

Tercih yapmadan evvel, bölümler ve üniversiteler hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli! Tercihleri sıralamadan önce hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmanız gerekir. Bu konuda elinizdeki yazılı kaynaklardan, üniversitelerin eğitim kurumlarına gönderdikleri broşürlerden ve internetten yararlanabileceğiniz gibi, eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle, o bölümden mezun olanlarla görüşüp bilgi sahibi olabilirsiniz.

• O bölümü okurken eğitim süreci boyunca görülecek dersler nelerdir?

• Görülecek bu dersler sizin hoşlanacağınız nitelikte mi?

• Seçmek istediğiniz bölümü bitirdiğinizde, mezun olduğunuzda ne ölçüde iş imkânı var?

• Bu üniversitenin fiziksel şartları, size sağlayacağı koşullar, sosyal ortamıvs nasıl?

• Seçmeyi düşündüğünüz üniversite, size barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?

• Seçmeyi düşündüğünüz üniversite, mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?

Bu ve buna benzer soruların cevabını öğrenmeye çalışıp ondan sonra tercihlerinizi şekillendirmeniz çok ama çok önemlidir. Bu ve bu benzer konuları araştırmadan tercih yapıp sonradan mutsuz olan birçok öğrenci ile karşılaştım.

Adayların dikkat etmeleri gereken bir diğer konu da, istemediği bölümleri tercih listelerine almalarıdır.Tercih sürecinde karşılaşılan en önemli hatalardan bir tanesi de sadece sıralamaya bakarak tercihlerin yapılmasıdır. Bu durumda aday ÖSYM'ce yerleştirilen programa kayıt yaptırsın yaptırmasın bir sonraki yıl BAŞARI PUANI YARI YARIYA DÜŞMEKTEDİR. Tercih sürecinin hatasız bir biçimde geçirilebilmesi için öncelikle konunun uzmanı bir rehber öğretmenden destek alınmalıdır. Bu aşamada yapacağınız en büyük hata, neresi olursa olsun yerleşeyim, düşüncesiyle hareket etmek olacaktır. Bu durum sonraki yıllarda tekrar sınava girmeniz ya da istemediğiniz bir mesleği yapmak zorunda kalmanıza veyahut mezuniyetinizle alakalı olmayan başka iş kollarına yönelmenize neden olacaktır.

Gelelim tercihlerinizi nasıl şekillendireceğinize. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, tercih aralığının geniş tutulmasıdır. Adaylar önemli değişikliklerin olduğu 2017 ÖSYS de tercihlerini gerçekleştirecekler. Adayların yaşam biçimleri tercihlerle şekillenecek. Adayların 24 tercih hakkı var. Bu haklar kullanılırken sadece tek bir üniversite ya da tek bir bölüm seçilmemeli,tercihlerinizi daha geniş yelpazede düşünmelisiniz.

Tercihte şehir mi, üniversite mi önemli?Tercihler döneminde birçok adayın, yaşadığı ildeki üniversiteleri tercih etme eğilimi var. Hâlbuki öğrencinin kapasitesi ve yeteneği daha kaliteli bir üniversiteyi kazanmaya elverişli olabiliyor. Ailesiyle beraber olma düşüncesi, öğrenciyi bu seçiminden alıkoyuyor. Bu gibi durumlarda öğrenci, aile ve rehber öğretmenin ortak bir anlayışla karar vermeleri ve tercihlerde bulunmaları daha yararlı olacaktır. Bazı meslekler vardır ki, mezun olunan üniversitenin ismi, iş yaşamına geçildiğinde bir referans oluşturur. Bu yüzden öğrencinin, bulunduğu ilde okuma fikri, eğer çok özel bir neden yoksa vazgeçilmez bir amaç haline gelmemelidir.

Tüm bu süreç içerisinde öncesinde olduğu gibi ailenin desteği önemli. Çocuklarıyla aynı fikirde olmayan ebeveynler için bu süreç adeta bir sınav niteliği taşıyacak. Hayatın çocuklarının hayatı olduğu gerçeğini unutmadan çocuklarına destek olmaları aileler için önemli bir sınav.

Tercihleri yaparken neler yapılmalı / dikkat edilmeli?

-Tercih sürecinde ilk tercihler genelde realite olan tercihleri oluşturur. İlk birkaç tercihin sırası alınan sıranınaltında olabilir. Fakat bu tercihlerin sayısı doğru ayarlanmalıdır. 

-Bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Bu sıralama belirlenirken öncelikle istek sırası göz önünde bulundurulmalıdır.

-24 tercih hakkının son sıralarına ise kendi başarı sırasının üstünde sıralara sahip tercihler yazılabilir.

-Bölümün alan içi veya alan dışı olmasına

-Bölümün özellikleri

-Kontenjan sayıları 

-Kazanılsa dahi kayıt olmayı düşünülmeyen programlara tercih listesinde yer verilmemelidir.

Tercihleri yaparken neler yapılmamalı

-Sadece puana bakılarak tercih yapılmaz.
-Sadece sıralamaya bakılarak tercih yapılmaz.

-Sadece aile istediği için tercih yapılmaz.
-Sadece arkadaş için tercih yapılmaz.
-Sadece mesleğin saygınlığından dolayı tercih yapılmaz.
-Sadece üniversite adı için tercih yapılmaz.
-Sadece bölüm adı için tercih yapılmaz.
-Sadece şehir için tercih yapılmaz.
-Sadece yabancı dille eğitim yaptığı için tercih yapılmaz.
-Sadece açıkta kalmamak için tercih yapılmaz.