Organize Sanayi Bölgeleri'nin kendi içerisinde özerk bir yapısının olduğunu, belediyelerden bağımsız bir biçimde su, kanalizasyon, elektrik, haberleşme, yol ve benzeri tüm altyapı çalışmalarını OSB yönetiminin yaptığını, keza aynı şekilde OSB'deki yeşil alanlar, parklar ve benzeri yatırımları da yine OSB yönetiminin projelendirmesi ile OSB'ler tarafından yapıldığını geçtiğimiz hafta KSO Başkanı Memiş Kütükçü'nün gazetemize gerçekleştirdiği ziyaret ile öğrenmiş oldum.

Biliyorum biraz uzun bir cümle oldu ama bir çırpıda hemen bunu anlatmak istedim. OSB'ler sanayiciler ve girişimciler için işlerini geliştirebilecekleri bir altyapı, sağlam bir zemin hazırlıyor. Sonrasında yeni sanayi tesisleri, kendilerine tahsis edilen ve tüm altyapısı tamamlanmış sanayi alanlarında yükseliyor.

Konya sanayisinin ne kadar gelişmiş, büyük ve üreten bir güç olduğunu daha önce kaleme almıştık.

Bir de Konya Organize Sanayi Bölgesi'ne bakmak icap etti. Bir düzen ve intizam içerisinde büyükçe bir yerleşim yerini andıran yapısıyla Konya sanayisi gerçekten çok tertipli. İşte bu düzen ve intizam OSB yönetimi tarafından gerçekleştiriliyormuş.

Bu bağlamda özerk bir kimliğe sahip olan OSB'leri kendi içerisinde bir belediyeye benzetmek pek de yanlış olmaz.

Çünkü aynı bir belediye gibi çalışıyorlar. Bir belediyenin görevi nasıl ki, yerleşim yerlerinde temel altyapıyı en sağlam ve sağlıklı şekliyle sağlamak, yol, kanalizasyon, su, elektrik, haberleşme altyapısı gibi teknik hizmetler ile insanların faydalanabileceği sosyal alanlar oluşturmaksa; OSB yönetimleri de aynı işleri organize sanayi bölgelerinde yapıyor.

Bu anlamda da Konya Organize Sanayi Bölgesi'ni birçok belediyeye örnek teşkil edecek bir 'Organize Sanayi Belediyesi' diye yorumlamak mümkün.

Belediye olarak değilse de organize sanayi bölgesi olarak Konya OSB, Türkiye genelindeki Konya ile emsal olan diğer OSB'lerle kıyaslandığında, altyapı itibariyle en gelişmiş ve temelleri en sağlam OSB olarak nitelendiriliyor.

Bunu söylemek öyle kolay olmamış. Konya, kendisine emsal teşkil eden diğer şehirler ile OSB yönünden kıyaslanmış. Ve bu sonuç ortaya çıkmış.

Konya OSB, şimdilerde dev bir yatırıma daha hazırlanıyor. Hazırlanmaktan ziyade ilk adımlar atılmış. Konya Sanayi Odası'nın Konya OSB'de yapacağı proje kapsamında, adına İNOPARK denilen teknoloji merkezi, bölge üniversitelerini, Konyalı sanayicileri, odalar ve borsalar ile tüm girişimcileri Ar-Ge odaklı olarak ortak paydada buluşturacak.

***

BARO'NUN BAYRAK DİREĞİ

Avukatların mesleki örgütü olan Barolarda seçim heyecanı yaşanırken, Konya Barosu bir seçimi daha geride bıraktı. Demokrasinin savunucuları, hukukun dile gelmiş hali olan veya öyle olması gereken avukatlar, dün kendileri için sandık başında idiler.

Mevcut Baro Başkanı Fevzi Kayacan, 579 oy alarak koltuğunu garantiye aldı. İlke Grubu'nun adayı Hasan Özen de bu yarışın en güçlü isimlerinden biriydi. Fevzi Kayacan'dan önce Baro Başkanı olan Hasan Özen, bayrağı tekrar Fevzi Kayacan'dan devralmayı gerçekten çok istemiş ki, sıkı çalışmış. Bayrak direğine elini uzatmış ama yakalamasına ramak kalmış... 515 oy aldı Hasan Özen. Biraz daha uğraşsaymış, bayrağı sıkı sıkıya tutacakmış.

Ne diyelim, demokrasi sınavı işte. Demokrasi böyle bir şey. Yeküne +1 çoğunluğun hükmettiği sistemin adı demokrasi.

Seçimin, kazananıyla, kaybedeniyle tüm Konya avukatlarına hayırlar getirmesi temennisiyle sözlerimizi bitirelim.

Mesnevi'den:

“Can, beden kavgasından kurtulursa, beden ayağı olmaksızın gönül kanadıyla uçmaya başlar.”