Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü'nü anlımızın akıyla, kazasız, belasız geride bıraktık...

Mevlana'yı anma törenlerinin öncesinde ve sonrasında her yıl kendini tekrar eden toplantılar yapılır. 

Şehri yönetenler 7 Aralık öncesinde ve 17 Aralık sonrasında olan bu biraraya gelişlerde törenlerin nasıl geçtiğine ilişkin değerlendirmeler yapar. 

Aralık ayı, Konya için tartışma ayıdır. Bir açık oturum masası kurulur ki bu masa şehrin tamamıdır. Tartışmacılar bu masanın etrafında toplanır, bunlar da siyasileri, bürokratları, gazetecileri ve sıradan vatandaşları ile tüm Konya'dır...

Açık oturumun açış konuşmasını Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kurumların oluşturduğu bir heyet yapar. 

Sonrasında tartışmalara geçilir. İlk söz hakkını her zamanki gibi biz gazeteciler alırız. Açış konuşmasında anlatılanlardan hareketle iyi taraflarını, kötü taraflarını irdelemeye çalışırız. 

Aralık ayının ortalarına gelindiği zaman tartışmalar, Konya'nın dışına taşar. Ulusal, hatta uluslararası bir boyut kazanır. Rutine bağladığımız, Geleneksel Aralık Ayı Tartışmaları mevsiminin içerisinde farklı şehirlerde Şeb-i Arus etkinliğinin yapılıyor olması ve Konya'daki etkinliklerin dar çerçevede gerçekleştiriliyor olması genel eleştiriler arasındadır.

Olsun, bütün bu olumsuz görüşlere rağmen yapılacak olan yapılır. Kimse de önünde duramaz...

17 Aralık günü Şeb-i Arus gecesidir. Hz. Mevlana'nın vuslata erdiği bugünde Konya'ya bu defa ülkeyi yönetenler ile farklı ülkelerin yöneticileri gelir. Hep birlikte Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü etkinlikleri izlenir. 

Tabi öncesinde yapılan konuşmalarda inceden inceden siyasi ve sosyal mesajlar verilir. Ve nihayetinde o büyük gece de son bulmuş olur. 

Tabi Geleneksel Aralık Ayı Tartışmaları, 17 Aralık ile birlikte bitmez. 17 Aralık'tan hemen sonra ilgili tüm kurum ve kuruluşlar biraraya gelip, yapılanları ortaya koyar. Bir sonuç çıkarır ve sonra gazetecileri çağırır.

'Nasıl yaptık, bu sene nasıldık?' sorusunun cevabı gibisinden açıklamalar yapılır.

İşte dün, Geleneksel Aralık Ayı Tartışmaları'nın sonuç bildirgesi niteliği taşıyan Şeb-i Arus genel değerlendirme toplantısı vardı. 

Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, üniversitelerin yöneticileri, ilgili birçok kurumun müdür veya amirleri, tabi ki bir de gazeteciler... (Kambersiz düğün, gazetecisiz toplantı olmaz)

Toplantıya Hz. Mevlana'nın torunu olan Esin Çelebi de katılmış.

Şeb-i Arus Haftası etkinliklerinin düzenlendiği süreçte yapılan bir konferansta Hz. Mevlana'nın Konya'nın Peygamberi gibi olduğunu söylemişti. 

Meslektaşlarımız kendisine bunu soru olarak yöneltmişler.

İnkar etmiş. 'Oradan bakınca salak gibi mi görünüyorum' demiş...

İnkar etmesine sevindik. Hz. Mevlana Konya'nın büyük bir değeri ama asla peygamber değildir.