Çumra Ulu Cami’nin yapımında bulunan ve Çumra’nın ilk İmam Hatibi olan Hafız Ali Rıza Güler’in hayat hikayesini oğlu Vehbi Güler ve Gazeteci- Yazar Sedat Ulupınarlı anlattı. Gözlüklü Hoca lakabıyla bilinen ve 3 bin 800’den fazla hafızın yetişmesinde büyük emeği olan Merhum Ali Rıza Güler’in hayatını aktarırken Merhum Güler’in Çumra’da ayrı bir öneme sahip olduğunu aktaran Ulupınarlı, “Onun eğitimi, sesi, sedası, kıraati, hitabeti, hutbeleri, sosyal ilişkileri onu hep ön planda tutmuştur. Allah kendisine kuran ve ilimle meşgul olacağı 90 yıldan ziyade bir ömür bahşetmiş, kendisi de bu ömrü bu yolda çalışarak Allah’a hediye etmiştir.” dedi.

9 6-7

KUR’AN OKUYUŞUNU ÇOK BEĞENDİ, KIZINI EMANET ETTİ

1932 yılında Bozkır ilçesine bağlı Sopran Köyünde Hasan Güler’in oğlu olarak dünyaya gelen Ali Rıza Güler, ilkokul eğitiminin ardından Kur’an ve fıkıh bilgisi eğitimi almasının ardından 8 yaşında hafızlığını tamamlayarak daha o yaşta Kur’an sevgisiyle donatılıyor. Hafız Hoca Efendi Mustafa Uçarok’tan aldığı hafızlık eğitiminin ardından babasının isteği üzerine 11 yaşında İstanbul’a gönderilen Güler, burada da iyi bir eğitim almasının ardından ömrünün sonuna kadar Kur’an’la iç içe bir hayat sürüyor. Güler, İstanbul’da Hafız Kurra Hasan Akkuş Hoca Efendi’den 3 yıl kadar makam ve kıraat eğitim almasının ardından mukabele için gittiği Trabzon’da kendisinin Kur’an okuyuşunu ve davranışlarını beğenen birinin Konya’da babasını bularak kızını Hafız Ali Rıza Güler’e vermesi üzerine bir evlilik gerçekleştirdi.

9 5-5

‘BİR HAFIZIN ÖNÜNDE NAMAZ KILDIRAMAM’ DİYEREK İMAM YAPTILAR

İstanbul’da meyvecilik yapan babasına yardım eden Merhum Güler’in tüccarların yaptığı sahtekarlıklardan ötürü izin alarak İstnabul’dan Çumra’ya döndüğünü aktaran oğlu Vehbi Güler, Çumra’da imam olan Merhum Güler’in hikayesini şöyle anlattı: “Babam, dedemle birlikte meyve satıcılığı yaparken bir de bakıyor ki meyve kasaları ağır olması için ıslatılıyor; birçok hile dönüyor. Tüccarlıktaki bu kirli oyunlardan dolayı babasından izin isteyerek Çumra’ya dönüyor. Çumra Çarşı Cami’nde namaz kılarken imamın sureleri yanlış okuduğuna şahitlik ediyor. Bir yatsı namazında imamın yaptığı yanlış, surenin anlamını değiştirince giderek imamı uyarıyor. İmam da kendisine ‘sen hafız mısın’ diye sorup ‘evet’ cevabını alınca ‘ben bir hafızın önünde namaz kıldıramam, bundan sonra imam sen ol’ diyerek babamı imam yapmışlar.”

9 9-3

KÖYDEN ALDIKLARI YUMURTA VE SÜTÜ SATARAK CAMİ YAPTIRDILAR

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

Çumra Çarşı Cami’nde imam hatiplik yaptığı sırada Çumra’da pek çok Kur’an kursu ve cami yapımında da bulunarak büyük emek veren Merhum Güler, Çumra Ulu Cami’nin yapımı için de çaba sarf etmiş. O anları aktaran Güler, “Çumra Ulu Cami’nin yapımı sırasında maddi olarak zorluklar yaşamışlar. Çimento parasını bulabilmek adına köy köy dolaşarak insanlardan yardım istemişler. Öyle ki, köylerden yumurta, tereyağ, yün çorap, kaşkol alarak satıp parasıyla çimento almışlar. Buna benzer Çumra’da birçok cami ve okul yaptırdılar. Ulu Cami’nin yapımı tamamlandıktan sonra da Çarşı Cami’nde Ulu Cami’ye geçerek imam hatiplik görevine orada devam etmiş.” diye konuştu.

9 8-3

KUR’AN’LA HEMHAL OLAN BİR ÖMÜR

Merhum Güler’in Çumra Kur’an Kursu açılmadan önce kerpiç evlerde okuttuğu öğrencileri başta olmak üzere 3 bin 800’den fazla hafız öğrenciyi yetiştirdiğini söyleyen Araştırmacı- Yazar Sedat Ulupınarlı, hocanın Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu’nda görev yaşan öğrencileri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında öğrencileri olduğunu ifade etti. Muhteşem sesi ve hutbelerinin beğeniyle dinlenildiğini aktaran Ulupınarlı, Merhum Güler hakkında şunları söyledi: “Hutbelerini ayrı bir edep ve ihtişamla okuyan Ali rıza Güler hocanın hutbelerini ve Kur’an kıraatini dinlemek, arkasında namaz kılmaz için insanlar uzaklardan gelir camide toplanırlardı. Emekli olduktan sonra bir müddet Selim Sultan Camiinde İmam Hatip olarak görev yapan Ali rıza Güler, aynı dönemde Konya Merkez Fatih Kuran Kursunda hafız yetiştirmiş ve yüzlerce gencin hafız olmasına, kuran ilke tanışıp yaşamasına vesile olmuştur. Daha sonraki dönemlerde evine çekilen Ali rıza hoca Kur’an’dan bir an olsun ayrılmamış ve yaşı 90 yaklaşmasına rağmen hafızlığını muhafaza etmiştir. Kendisini vefatından iki yıl kadar önce yaptığımız bir ziyarette hafızlığının sağlam olduğunu ve 2-3 günde bir ezberden hatim yaptığını söylemişti. Ömrünü Kuran’a ve Kuran eğitimine adayan Ali Rıza Güler Hoca Efendi Allah’ın kendisine ikram ettiği uzun ve bereketli ömrünü 20 Temmuz 2023 günü tamamlamış ve tedavi gördüğü hastanede Rabbine yani Refik-i A’la’ya kavuştu. Mekânı cennet olsun.”

9 2-4

9 3-5

Muhabir: HACER CEYLAN