Sağlık için önemli olan yağ oranı az, kalorisi düşük besin değeri yüksek bir besindir. Her bir balık ayrı bir lezzete sahiptir. Beyin ve hücrelerin gelişmesine katkıda bulunur, enfeksiyonlara karşı dirençlidir. Kalp damar sistemini korur. Lezzetiyle ve hazırlamasıyla kolay olan Balık sindirimi de kolaydır.  Doymuş yağ ve kolestrolünün düşük olması nedeniyle tercih edilir. Beyin fonksiyonları için balık tüketilmesi gereken bir besindir. 

Balığın bileşimin de B grubu vitaminlerinden tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3) ,
B6 vitamini (pridoksin), ve B12 vitamininin, ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır.  D3 vitaminin (kolekalsiferol) de en zengin kaynakları yağlı açık deniz
balıklarıdır. 

Protein içeriği oldukça zengin bir besindir. Balık da bulunan  EPA ve DHA yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engeller ve atardamarın tıkanmasını önler, bu da kalp krizi ve felç riskini azaltır.

İyi kolesterolün (HDL kolesterol) kötü kolesterole (LDL kolesterol) oranını artırarak kardiyovasküler sistem için çok  faydalıdır.

Balık, vitamin A ve D, fosfor, magnezyum, selenyum, çinko ve iyot olmak üzere, vitamin ve mineraller bulunur. Balık; demir ve çinko yönünden oldukça zengindir.

Balık da bir çok hastalık riskini azaltan Omega-3 yağ asitleri bulunur. Kolestrolü düşürücü etkisi varken ,Omega-3 takviyeleri kandaki trigliserit seviyesini önemli ölçüde azaltabilir. damar sertliği ve tıkanıklılığı, enfeksiyon hastalıkları ve davranış bozuklukları üzerinde olumlu etkilere vardır.  Retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevleri açısından yararlıdır. Yüksek miktarda omega 3 bulunan gıdalar tüketmek, kolon kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri riskini azaltabilir. Omega-3 yağ asidi takviyeleri almak karaciğerde oluşan aşırı yağlardan kurtulmaya yardımcı olabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde alınan DHA bebeğin zekasını ve göz sağlığını iyileştirir. Ayrıca sağlıklı sinir sistemi gelişimi için de özellikle gebelik döneminde çok önemlidir.

Omega-3 'ün çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarını azalttığı görülmüştür. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, iltihapla savaşmaya katkı sağlar. Kemik ve eklem sağlığını güçlendirir.

Yeşil yapraklı sebzelerle tüketimi sağlanmalıdır ve Hafta da en az 2 sefer balık tüketilmelidir.

Sağlıcakla kalın…

www.nuraclan.com

.