Ev Ve Okul Mesafesi

Bu şart her zaman ilk sıralarda yerini alır. Çünkü seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Yalnız okul tercihi yaparken yine de uzak yakın durumunu çok iyi değerlendirmekte fayda vardır. Çok daha iyi bir okul uzak diye dikkate almamak yerine farklı çözüm yolları aramakta fayda olacaktır.
 
Derslik Mevcudu

Özel öğretim kurumlarında sınıflar 24 öğrenciden fazla olmaz. Birçok velinin dikkatinden kaçan bir noktadır bu. Derslik mevcutları okulları gezdiklerinde velilerin sorması gereken ilk sorular arasında yer almalı.
 
Eğitim Müfredatı

Seçeceğiniz her lise size farklı kariyer planları sunuyor. Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Ancak bir kolej seçimi ile yapacaksanız bu sınıflandırmayı yapmak sizin yapacağınız araştırmaya kalıyor. Seçeceğiniz lisenin eğitim müfredatının öğrencinin üniversite sonrasındaki hedefleriyle ilişkilendirilebilir olması önemli. Bu anlamda, bir lisenin mezunlarının hangi yükseköğretim programlarına yerleştiğini ve öğretim kadrosunu araştırmak, takip etmek ve dikkatle incelemeniz gerek.

Araştırmalarınızı yalnızca akademik başarı ile sınırlandırmamakta da fayda var. Sosyal Etkinlikleri ne kadar, sınava nasıl hazırlıyorlar, rehberlik birimi okulda nelerde görevli, öğrencimle okulda kim ne kadar ilgilenecek, teknolojiyi kullanan bir okul mu, yurtdışı ile bağlantıları nedir, sertifikasyonun değeri artarken öğrenciler yaptıkları etkinliklerle sertifikalandırılıyorlar mı, uluslararası işbirlikleri, yabancı dil eğitimi, anne baba eğitimleri ne kadar sıklıkta ve ne düzeyde, uygulanan testler ve envanterler var mı gibi sorular okul yöneticilerine sorularak detaylı bilgiler alınabilir.
 
Fiziki Yapı

Fiziki yapının o kurumda verilen eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencinin derslerde öğretmenle daha fazla akademik temasta bulunabilmesi adına sınıfların kalabalık olmaması, öğrencinin öğrendiğini uygulayıp pekiştirebileceği ve böylece öğrendiğini kalıcılık düzeyine taşıyabileceği laboratuvar mekânlarının olması, dersliklerin konforlu yüksek tavanlı ferah ve ışık alan odalar olması, öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önemli unsurlar.
 
Üniversite Başarısı

Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise tercihinde amaç iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, öğrenci mentörlüğü programları, etütler, sınavlar, bunların veliye geri bildirimi, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun rehberlik birimi işbirliğiyle izlediği eğitim politikaları, üniversite hazırlık sürecinde öğrencinin yarıştan kopması, motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir.
 

Sosyal faaliyetler

Öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, inisiyatif kullanmasına, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına imkan sağlayan, özgüvenini yükseltecek, arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirecek faaliyetlin çokluğu en az akademik başarı kadar önemli. Kendini gerçekleştiren bireyler hayat başarısına sahip kişilerdir. Hayat başarısı da yalnızca akademik başarı ile gelmez. Okul tercihlerinde yalnızca velilerin değil öğrencilerin de tercih sürecinde aktif olarak rol almaları gerekir. Geleceklerine yön verirken onların isteklerini göz ardı etmemek ve değerli olduklarını hissettirmek akademik başarıdan çok daha önemli.