Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düne işaret ederek Çarşamba günü önemli bir açıklama yapacağını ifade etmişti. 

Bu günlerde milletin gözü kulağı televizyonlarda, haber ajanslarında, gazetelerde, haber portallarında.

Yaşanan gelişmeleri anlık takip etmeye çalışıyoruz. Gelişmeler o kadar hızlı cereyan ediyor ki, normal bir zamanda en az bir hafta gündemde kalacak olan konuları maksimum 1 saat içerisinde işleyip bitirebiliyoruz. Çünkü uzun uzadıya konuşmaya vakit bırakmayacak şekilde yeni gündem konuları önümüze sürülüveriyor. 

Cumhurbaşkanının Çarşamba günü önemli bir açıklama yapacağını duyurması üzerine gündem takip etmekten ötürü üzerimize çöken yorgunluğu biraz dindirdik. En azından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından çıkacak olan açıklamalara kadar gündem biraz durulmuştu. 

Önceki gün 5 saate yaklaşan Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nın hemen ardından Bakanlar Kurulu Toplantısı da gerçekleştirildi. 

Ülkemiz ve milletimiz için hakikaten önemli bir karar alınmıştı. 

Resmi Gazetede yayımlanan ve dün de TBMM'de onaylanan o karar OHAL'di...

Türkiye'de önümüzdeki 3 ay boyunca olağanüstü hal uygulanacaktı. 

Böylesi kritik süreçlerde böylesi kritik kararların alınabilir elbet. OHAL'in ne olduğu, içeriği, hangi şartlarda uygulandığı, nasıl hareket edilmesi gerektiği gibi aklımda birçok soru işareti belirdi bir anda. 

Daha önce hiç OHAL görmemiş biri olarak da bunları merak etme hakkım olduğunu düşünüyorum. 

Sonrasında biraz araştırdım. Bu OHAL dedikleri şey nemenem bir şeymiş diye...

OHAL'de sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak, belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak gibi tedbirler uygulanabiliyor

Anayasa'nın 119. maddesine göre olağanüstü hal, "tabii afet ve ağır ekonomik bunalım" ile "şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" durumlarında ilan edilebiliyor.

Anayasa'nın "Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilanı" başlıklı 120'nci maddesine göre, olağanüstü hal, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca, Milli Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi 6 ayı geçmemek üzere ilan edebiliyor.

Bu süreçte valiler daha büyük yetkilerle donatıldı. Polisin de uygulama, tedbir ve hareket alanı genişletildi. 

OHAL sonuçta, başka hale benzemez. 

Her ne kadar yumuşatılmış olsa da, bu halin bildiğiniz OHAL'lerden olmadığı söylense de, OHAL kararının devlet içindeki paralel yapılanmayı tamamen temizlemek üzere alındığı söylense de dikkati ve tedbiri elden bırakmamak lazım. 

Bu süreçte kurunun yanında yanan yaşlardan olmak istemiyorsanız kendinize çekidüzen verin. Bir kere kesinlikle kimliğiniz olmadan dışarı çıkmayın. Yanınızda kimliğiniz olmadığında bir çevirme yapılırsa polisin sizi sorgusuz sualsiz gözaltına alma hakkının olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 

Bu süreçte sükuneti daha çok muhafaza etmek gerekiyor. Kimse sizden şikayetçi olamasın mesela. Kavgaya, dövüşe, hıra güre karışmayın. 

Diyebilirsiniz ki hani devlet içindeki paralel yapıyı ve darbecileri temizlemek için yapılmıştı?

O hal başka, bu hal başka...

Allah bizi iyi halleriyle bilinen kullarından eylesin. Olağanüstü hallerde bile iyi olmayı, insanlara faydalı olmayı, her halde doğru yol üzerine olmayı, hakkıyla amel etmeyi, kul hakkı yememeyi, vatan ve millet sevgisini, kardeşlik duygusunu, dinin bir pazarlama aracı olmadığı gerçeğini, İslam'ın ancak iyilerle yükselebileceği gerçeğini unutmayanlardan kılsın.

Mübarek 3 ayların sonuncusu olan Ramazan ayını kısa bir süre önce geride bıraktık. Ramazan ayının başı rahmet, ortası bereket sonu ise günahlardan arınmaya vesile. Böyle biliriz bunu. 

Bundan sonra OHAL ayları olarak da anabileceğimiz, tarih sayfalarına OHAL'li günler başlığı altında not düşülecek olan bu 3 aylık sürecin başı hakkıyla sorgulama, ortası iyi ile kötüyü en ince çizgilere kadar dikkat ederek ayırıp yargılama, sonu ise bu millete onca eziyeti eden, vatanı bölmeye çalışan, bizi birbirimize kırdırmaya çalışan kalleşlerin, hainlerin ve Amerika'dakinin emir erlerinin en iyi şekilde cezalandırılma dönemi olsun...