Geçen hafta 5 Temmuz Cumartesi günü İvriz Öğretmen Lisesi mezunları olarak Ereğli'de bulunan okulda toplanarak bir iftar yemeği yedik.

Akifpaşa Okul Müdürü  Mehmet Erçelik, Mustafa Dağdaş, İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ender Akçay ve Aydeniz Ertekin tarafından organize edilen iftar yemeğine yüz elliye yakın mezun katıldı. Konya ile Ereğli'de bulunan okul mesafesi hemen hemen 200 kilometre. Oruçlu oldukları halde sırf eski dostlarını ve çocukluk arkadaşlarını ve delikanlılık çağının geçtiği okulu görüp bir nostalji yaşamak isteyenlerin koşup geldiği yemekte öğretmenlerimizi de görmek ayrı bir mutluluk kaynağı oldu bizim için. 

1975 ve 1978 yılları arasında okul müdürü olan Hasan Şahin Hocamızın da hiç üşenmeden ve mazeret uydurmadan iftar yemeğine katılması bizi ayrıca mutlu etti. Okula 1976 yılında başlayan ve 1982 yılında mezun olan bizim devre için Hasan Şahin Hocamızın çok ayrı bir yeri vardır. İlkokulu bitirdikten sonra Anne- babasından ayrılıp İvriz'e gelen küçücük çocukların gözünde Hasan Hoca hep bir baba rolünde bulunmuş ve öğrenciler aralarında müdürden bahsederken Hasan Baba tabirini kullanmayı adet edinmişlerdi.

Yine bizim okulda bulunduğumuz süre içerisinde 1980-1982 yılları arasında Din Dersi Öğretmeni olan daha sonra da uzun yıllar okulun müdürlüğünü yapan Rasim Ağca Hocamız ve Kimya derslerimize giren Muzaffer Aşçı Hocamız da yemeğe teşrif etmişlerdi. Daha sonraki dönemlerde okulda görev yapan çok değerli hocalarımızdan da yemeğe katılanlar oldu.

Bizim dönem için otuz iki yıl sonra tekrar İvriz'de buluşup bir iftar sofrası etrafında toplanmak büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Okulu tekrar gezdik, Okul binasının biraz uzağında bulunan fırının arkasında, Durlaz (Yıldız) Köyü ile okul arasında bulunan dereye (kaçak sigara içme bölgesi)  kadar gidip oradaki hatıralarımızı tazeledik. Tarım Derslerinde (Yanılmıyorsam haftada on saat tarım dersimiz vardı) diktiğimiz fidanlar şimdi kocaman ağaçlar haline gelmiş ve küçük bir orman oluşturmuş. Bu ağaçların arasında fotoğraf çektirdik. 

İftar vakti yaklaştığında okul yıllarında olduğu gibi sıraya girip yemek almayı bekledik. ( Bu arada bazıları kaynak yapmaya çalışsa da sırada bulunanlar tarafından müdahale edilerek kaynak engellendi.)

İvriz yolundan okula dönen bölümden başlayarak yukarıya doğru uzanan arazide okulun meyve bahçeleri vardı. Bu bahçelerde elma, kiraz vb. meyve ağaçları yanında üzüm bağları da yer alıyordu. Okulun meyve ihtiyacı bu bahçeden karşılanır, sulama ve meyve toplama işleri öğrenciler tarafından Tarım Derslerinde yapılırdı. Bahçeler tamamen harap bir hale gelmiş. Ağaçlar ve üzüm çubukları kurumuş, kütük halini almış. Yeşillik adına bir şey kalmamış bahçelerde.

Akşam ve yatsı namazlarını Rasim Hocamızın imameti ile eda ettik. Namaz kıldığımız mescit Okulun ilk hizmete açıldığı yıllarda hamam olarak hizmet vermiş. Biz 1976 yılında Hasan Şahin ve o dönem müdür yardımcısı olan Naim Sürücü Hocamızın nezaretinde bu hamamda tadilat yapmış, göbek taşını ve yıkanılan bölümleri yıkarak burayı mescit haline getirmiştik. Onlarca yıl sonra yine burada namazımızı eda etme fırsatı bulduk.

Okulda geçirdiğimiz sekiz saat boyunca hatıralarımızı yad etme fırsatı bulduk. Bu yemeği kaçıran İvriz Öğretmen Lisesi mezunlarına duyurulur. Bu yemek Öğretmen Lisesinde yediğimiz son yemekti. Bundan sonra okul Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet verecekmiş. Yemek düzenlense dahi Öğretmen Okulunda değil Sosyal Bilimler Lisesinde yemek yemiş olacaksınız. Bu arada İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi Müdür Yardımcısı Ecvet Erkoç'a da gayretleri ve gösterdiği güler yüz için teşekkür ediyorum.

Hayırlı bir Ramazan geçirmeniz dileği ile Allah'a emanet olun.