Adetim üzere her gün facebooku açar, kimler ne demiş, neler paylaşmış şöyle bir göz atarım. Geçen hafta cuma günü sabah işe gidince gündemde ne var diye yine facebooku açtım.  Emekli Tuğgeneral Nihat İlhan'ın vefat etiğini öğrendim. Allah rahmet eylesin.

Nihat İlhan'ın vefat haberi beni 1960 yıllara geri götürdü.  O yıllar, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamayı hayatının yagane gayesi haline getiren Makariosun direktifiyle adadaki Türk varlığının tarih sahnesinden silinmek istendiği yıllardı. 1963 yılında Kıbrıs anayasında değişiklik yaparak Birlemiş Milletlere, Türkiye ve İngiltereye kabul ettirmek için Türklere baskı yapmaya başladı. Gözü dönmüş silahlı Rumlar, Türk köylerine baskınlar düzenliyor, köyleri ateşe veriyor ve önlerine geleni öldürüyorlardı.

1963'ün Aralık ayı “Kanlı Noel” olarak  tarihe geçti. 

Aralıkın başından itibaren Rumlar ,Lefkoşa'da, Baf'ta, Limasolda, Larnaka'da Türk köylerine ağır silahlarla saldırdılar ve abluka altına aldılar. 20 Aralık'a gelindiğinde baskılarını daha da arttıdılar ve Türkleri toptan imha yoluna gittileri. 21-24 Aralık Noel yortusuna denk gelen tarihlerde  13 köy işgal edildi 374 kişi öldürüldü. Bu tarihi bilerek seçmişlerdi. Türk kanı dökmek onlar için dini bir vecibe idi.  Bu katliamlardan, soykırımdan Adadaki Türk Birliğinde görev yapan Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın ailesi de nasibini aldı.

24 Aralık günü Lefkoşanın Kumsal semtine gelen silahlı kan içiciler doktorun evini özellikle seçmişlerdi. Kapıyı kırarak içeri giren katiller Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet, çocukları Murat, Kutsî ile Hakan'ı şehit ettiler. Anne Mürüvvet Hanım, Vücudunu çocuklarına kalkan yapmıştı; ama  ne yazık ki yavrularının doğranmalarına engel olamadı.(altayli.net/kibrista-unutulan- yıllar.html /Prof.Dr. Kemal Çiçek, "Kıbrısta Unutulan Yıllar", Türk Tarihi Araştırmaları, 21 Aralık 2014)

Evinde olup bitenlerden habersiz olan Binbaşı Nihat İlhan'a acı haberi Çoban Hüseyin verdi. Kendisine, çocuklarının ekmeğini sütünü götürüp götürmediğini soran Binbaşı Nihat İlhan'a çoban Hüseyin; “Hayır, götürmüyorum. Çocuklarınız artık ne ekmek yiyor ne peynir. Onlar Allah'a kavuştu.” Binbaşı Nihat, “Vatan sağ olsun” dedi ve çocuklarının esir düşmediğine, hele hanımının Rumların eline canlı olarak geçmediğine şükretti.

Olay'ın üzerinden üç gün geçtikten sonra haberi olan Binbaşı Nihat İlhan, Büyük elçiliğe gelip Türkiye ile görüşmek ister. Lakin elçilik binasının ve o bölgedeki hatları Rumlar kesmiş oldukları için görüşme gerçekleşemez. Bir İngiliz meslektaşının yardımıyla cenazeleri Londra'ya oradan da Türkiye'e nakleden Binbaşı Nihat İlhan, bekleme esnasında doğum sancıları tutan bir Rum kadının elçiliğe gelerek kendilerinden yardım istemiştir.  Rumların yaptıkları katliamlara karşılık oradaki canı yanan Türklerden biri kadını ve kocasını öldürmek isteyince ona engel olmuş, aileyi arkadaşının hastanesine göndererek ulvi bir davranış sergilemiştir.  (Keser, Ulvi, ÇTTAD, XI/23, 2011/Güz, pdf,s.101. v.d) İşte Türk ile Rum arasındaki medeniyet farkı. Birisi çoluk çocuk demeden tüm Türkleri imha ediyor diğeri hamile kadının beğeninin dünyaya getirmesine yardımcı oluyor.

Binbaşı Nihat İlhan,  eşi ve üç çocuğunun cenazesini askeri uçakla Elazığ'a götürdükten sonra Kumsal bölgesindeki evine bir daha hiç dönmedi. Eşyaları aynı şekilde muhafaza edildi. Özel eşyaları daha sonra Türkiye'ye gönderildi.

Ailesini kaybettikten 7 yıl sonra yeniden evlenen emekli Tuğgeneral Nihat İlhan 24 Kasım 2016'da bir süredir tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi hastanesinde vefat etti. Cenazesi memleketi Elazığ'a götürülen İlhan, şehit eşi ve çocuklarının yanına defnedildi.

Nihat İlhan kimdir

7 Haziran 1924 Elazığ doğumlu olan Nihat İlhan İlkokulu Atatürk, Ortaokul ve Liseyi Elazığ Lisesinde okudu.  1944 yılında İstanbul Tıp Fakültesine askeri tıp öğrencisi olarak giren İlhan, 1951 yılında mezun olarak Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tabip- stajyer olarak göreve başladı. 1952 Haziran'ında Üsteğmenliğe yükselen İlhan, kıta hizmeti için Zonguldak 29. Bağımsız Ağır Uçaksavar Topçu birliğine atandı. Üç yıllık kıta hizmetinden sonra 1955 yılında Ankara'ya gelerek GATA Hariciye kliniğinde asistan oldu. 1956 yılında Mürüvvet hanımla evlendi. 1957 yılında İhsan Murat, 59'da Kutsi, 1963 yılının Mart ayında ise üçüncü çocuklar Hakan dünyaya geldi. 1960 yılında ABD'ye gitti. 1962 yılında yurda dönünce Haydarpaşa Askeri Hastanesinde göreve başladı.

20 Mart 1963 yılında Kıbrıs Türk Kuvvetleri alayı Baştabipliği ve Cerrahlığına tayin edilen Nihat İlhan, 24 Aralık 1963'te eşi ve çocuklarının Rumlar tarafından katledilmesi üzerine, cenazeleri memleketi Elazığ'a götürüp Şehitlik'e defnetti. Elazığ Askeri Hastanesine tayinin isteyen Nihat İlhan, 1964 yılından 1977 yılına kadar burada 14 yıl Genel Cerrah ve Ortopedist görevinde bulundu. 9 yıl süreyle de baştabiplik yaptı. 1966'da Yarbay, 1968'de Albaylığa terfi etti.

1970 yılında ikinci eşi Tülay hanım'la evlendi. 1977 yılında Tabip Tuğgeneralliğe terfi ederek Ankara'da 600 yataklı Mevkii Asker Hastanesi'ne tayin edildi. Burada 2 yıl başhekimlik, Kara Kuvvetleri Komutanlığında Daire Başkanlığı görevini deruhte eti. 1982 yılında emekli oldu.

23 Kasım 2016'da vefat eden emekli Tuğgeneral Nihat İlhan'ın İkinci eşi Tülin Hanım'dan Mustafa Necmi ve Ayşe Şebnem adaında iki evladı vardır. Elazığ'daki Şehitliğe defnedilen merhum Nihat İlhan'a Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyorum. Mekanın cennet olsun muhterem Komutanım.