Maç geneline baktığınız zaman topun daha çok Atiker Konyaspor’da kaldığını ama üretkenlik adına aynı üstünlüğün Akhisar takımında olduğunu söylemek mümkün. Atiker Konyaspor’a oranla daha mütevazi bir kadroya sahip olan Akhisar takımı, istek arzu ve taktik olarak Atiker Konyaspor’dan bir gömlek daha iyiydi. 

Savunmanın merkezinden başlamak isterim. Moke ve Ali Turan ikilisi bu takımı küme düşürür. Uyumsuzlukları, parselasyondaki hataları, rakibe tanıdıkları hamle hakları, yan toplardaki sıçrama ve topla buluşma zafiyetleri daha neler neler… Konyaspor’un en yumuşak karnı merkezindeki stoperleri. Dikkat edin haftalardır takımın en iyisi kaleci Serkan, bir kaleci maçın adamı oluyorsa o takımın savunmasını ve savunmasına yardım eden orta saha hattını gözden geçirmek gerekir. Serkan bugün çerçeveye gelen topları tutamadı. Kalecinin de kötü oynayacağı zamanlar da olabilir. O zaman kalecine iş düşürmeyeceksin. Skubic yine çalışkan isimlerden bir tanesiydi amma Ömer Ali sol savunmada olmuyor. Hem savunmacı değil hem de sağ kanatta Skubic ile oluşturdukları uyum ve verimlilik sol bek oynayınca ortadan kalkıyor. Yani Ömer Ali’yi sol bek oynatarak hem hücumda hem de savunmada kaybediyorsun. Eren sağlamsa neden oynamadı, sağlam değilse neden 18 kişilik kadroda yer aldı sormak isterim. 

Orta sahanın ortasında izleyenlerin bayıldığı ama benim çok ağır ve bencil bulduğum Mehdi ile son bir buçuk sezondur çok büyük düşüş yaşayan Ali Çamdalı özellikle ikinci devre dönüşlerde çok açık verdi. Öyle ki yenen ikinci golde savunmada oynayan 5 oyuncu ile takımın forveti arasında 30 metre mesafe vardı. Amir sol kenarda başladı oyuna. Neden mi? Çünkü Eto’o forvet arkasındaydı. Sorarım size Amir’i sol kenarda kim neden oynatır? Kimsenin bu soruya adam gibi bir cevap vereceğini düşünmüyorum. Amir genç ve yetenekli bir oyuncu hafta içinde de iyi çalışmıştır. Hoca da duygusal davranıp oynasın da neresi olursa olsun düşüncesinden hareketle forma vermiştir. Milosevic sağ kenarda, Eto’o forvet arkasında, yani anlayacağınız 4-2-3-1 görüntüsü mevcuttu. Ama ne Milosevic ne de Amir kanatlardan yeterince top götüremedi. Daha doğrusu Atiker Konyaspor oyunu kanatlara yayamadı. Merkezde al gülüm ver gülüm. Basit kısa paslı girişimler ve yenilen baskı sonrasında kaybedilen toplar ve verilen pozisyonlar. 

Belki ben yanlış düşünüyorum ama Eto’o deplasman maçlarında bu takıma lüks. Top rakip takıma geçtiğinde, savunma anlamında Atiker Konyaspor 1 kişi eksik kalıyor. Mehdi ve Ali Çamdalı’nın uyumsuzluğu ve ağırlığı da göz önüne alındığında merkezde rakip takıma çok geniş alanlar kaldı. Öyle ki Akhisar ikinci bölgeyi birçok pozisyonda boş driplingler ile ya da basit tek toplarla geçti. Rahat pozisyonlar buldu ve goller kaydetti. 

Jahovic iyi bir santrafor, eyvallah. Ama takımın genel problemi pozisyona girip gol kaçırmak değil ki. Takım olarak rakip ceza alanı içinde çoğalamıyorsan, takım boyun 50 metreye yakınsa, tek adam 4-5 savunma oyuncusu içinde ne yapar. Tabi ki hiçbir şey. Maçın başında tek pozisyon yakaladı. Daha sonra Mustafa Yumlu bir an olsun başından ayrılmadı, çok istemesine rağmen bir daha pozisyona giremedi. 

Yenilen gollerin analizini yapacak olursak. İlk golde Ömer Bayram golün ortasını yaparken Atiker Konyaspor’un ceza alanı içinde 7 oyuncusu, Akhisar Belediye’nin ise 3 oyuncusu vardı. Orta yapıldı savunmadan bir tek oyuncu yandan yüksek gelen topa yükselmedi. Ömer Ali’nin hemen dibinden kafa vuruşunu yapan Seleznyov ilk golü kaydetti. 

İkinci golde Akhisar’dan 2, Atiker Konyaspor’dan 5 oyuncu varken gol geldi. Yine eşleşme ve hamle zamanlaması hatası vardı. Paylaşım ve rakibi karşılama, pozisyonları savuşturma konusunda özel çalışmaların yapılması şart gözüküyor. Zira Muğdat alıyor, dönüyor baskı yok, pası veriyor yine baskı yok. Ömer Ali’nin geciken açı kapatması ve rakibin kaliteli gol vuruşu. 2-0

Üçüncü golde yine ceza alanı içinde Atiker Konyaspor oyuncusu çok ama rakip oyuncular iki pas yapıyor, Ömer Ali yine pozisyonu izliyor. Oyuncu Ömer Ali’nin önünden gol vuruşunu yapıyor. 

Bakın bunlar Ömer Ali’nin suçu değil. Ömer Ali formatında savunma yok. Kavaktan düdük yapmaya çalışmayın beyler acayip sesler çıkar. Ömer Ali yenilen üç golde de topa en yakın oyuncuydu ama bir savunma oyuncusu kadar kaliteli ve doğru hamleler yapamaz. Ama bir fatura kesilecekse Ömer Ali’ye kesebilirsiniz çünkü takımdaki tek Konyalı Ömer Ali. 

Şimdi genel probleme bir göz atalım. Takımın temposu ve kazanma arzusu yok denecek kadar az. Umarım sezon içindeki muhtemel düşüşlerden birini yaşamazlar zira ligin boyu kısaldı ve artık telafisi olmayan haftalara girildi. Gördüğüm kadarıyla takımın saha içinde bir planlaması yok, neye göre hazırlık yapılmış belli değil. Akhisar takımı öyle ahım şahım bir takım değil, çakaralmaz birkaç oyuncusu var, bugün sahada onlarda yoktu Akhisar’dan puan veya puanlar almak farzdı ama olmadı. Eğer Atiker Konyaspor takımı ligde kalmak istiyorsa, içerde seyircisinin de baskısı ile maç kazanabilmeli, dışarda da önemli bir strateji sahibi olmalı ve bu kadar kolay maç kaybetmemeli. Yoksa gelecek birkaç hafta kabus olur. Avantaj diye bahsettiğimiz seyirci takıma sırtını döner ve takım yerle yeksan olur. 

Şunu unutmamak lazım, ‘Lligde kalmak bu lige çıkmaktan daha kolaydır.’ Kalan 11 haftayı iyi kullanmak lazım.