Sağlıklı, temiz, dolu dolu her nefes sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Aldığımız her nefes, burnumuzdan geçerken ideal haline getirilerek iletilir ciğerlerimize. Bu nedenle burumuzun sürekli açık ve mukoza dokusunun sağlıklı olması son derece önemlidir. Burun içindeki tüyler, havayı mikro organizmalardan arındır.  Böylece burunda nemlendirilmiş, ısıtılmış, temizlenmiş hava akciğerlerimize iletilir. 

Burunun tıkalı olması ağız solunumu yapılmasına neden olur, ki ağızdan aldığımız her nefes, hastalıklara davetiye çıkarır. En önemli sorun üst solunum yollarındaki nemli mukoza yapısının kurumasıdır. Bu durum farenjit, bademcik enfeksiyonu gibi daha ağır sorunlara neden olur. Burundan rahat nefes geçişinin olmaması, orta kulak problemlerine de yol açabilir. Burun tıkanıklığı zamanla tat ve koku alma yetisini bozar, uzun süreli olursa, yorgunluk ve uyku problemlerine de neden olabilir.

Geniz eti, kıkırdak eğriliği gibi yapısal problemlerin dışında en sık burun tıkanıklığı nedeni alerjik rinittir. Alerjik rinit, burun mukozasının dış etkenlere maruz kalması ile oluşan reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kronik bir hastalıktır. Burun içinde biriken salgılardan ve mukoza ödeminden dolayı tıkanma oluşur. Sık sık hapşırma, göz yaşarması, geniz akıntısı da alerjiye bağlı olarak eşlik eden bulgulardır. 

Alerjik rinit ve burun tıkanıklığının zamanla diğer organ ve sistemlerin de zarar vereceği ve hayat kalitesini düşüreceği bilinmelidir. Bu nedenle burun hijyenine dikkat edilmeli, gerekli önlemler mutlaka alınmalı, şikayetler uzun süreli ise bir hekime başvurulmalıdır.

Alerjik rinit hastaları, tetikleyici alerjenlerin bulunduğu ortalardan, sigara içilen ortamlardan,  klimalı ortamlardan, tozlu ortamlardan, evcil hayvanların bulunduğu ortamlardan ve koku veren ürünlerden uzak durmalıdır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı ve dengeli olması sağlanmalıdır.

Sağlıklı nefes, sağlıklı hayat demektir.