Sadece görüntü olarak problemlere yol açmayıp bunun yanında aslında birçok rahatsızlıkla gelen kilolar ya da rahatsızlığı getiren sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabiliyor.

Triodin az çalışması aşırı kiloları getirebilir. İnsülin direnci ve polikistik over yağlanmaya bağlı kilo aldırır. Kilo alınan nedenlerde eklenebilecek daha birçok rahatsızlık var. 

İlaçlara ve kimyasallara dikkat edilmeli aşırı kilolara neden olabilir. Antibiyotikler, antidepresanlar, hava kirliliği gibi birçok nedenler sayabiliriz.

Açlığınızdan bağımsız olarak porsiyonlarınızı kontrolsüz yiyorsanız, bunun altında yatan neden psikolojik olabilir. Bunların yanında uykusuzluk, stres’ den dolayı kilo alınabiliyor. Bilinçaltındaki birçok problemi yemek yemekle aşabileceğini bilen birçok kişi vardır. Ama birçoğumuz bunun farkında değildir. Psikolojik nedenlere bindireceğimiz bu sebepler, korku, kaygı, alışkanlık, rayında gitmeyen ilişkiler, duygusallıklar, aile ilişkileri ve iş hayatındaki başarısızlıklar gibi üstüne koyabileceğimiz birçok nedenler vardır, bunların hepsi bir yemek yememiz için nedendir.

Hızlı yemek yeme alışkanlığı aşırı kilo aldıran sebeplerin en başında gelmektedir. Sosyal çevre nedeni ile bulunmak zorunda kalınan ortamlar, su içmeme, öğün düzeninin olmaması, televizyon seyrederken bir şey yemeden duramamak, evde yalnız olmak, gece uyanmak, hızlı yemek yeme gibi alışkanlıklar kilo alma sebepleri arasındadır.

Peki duygusal yemek yememek için neler yapabiliriz?

Gerçekten aç mıyız, yoksa duygularınız yönünden mi yemek yiyorsunuz bunu sorgulamamız gerekiyor. Açlık hissinizi tanımak için kendinizi bir süre aç bırakıp bunun nasıl bir his olduğunu görebilirsiniz. 

Hızlı yemek yemek, ayakta yemek yemek, çalışırken yemek yemek veya televizyon izlerken yemek yemekten kaçınılması gerekir. Abur cuburları almamak veya zor ulaşılabilecek yerlere koymak, alışverişe sınırlar getirmek aslında duygusal yemenin biraz önünü kesebilir. Düzenli egzersizler yapılabilir. Duygularınızın ve davranışlarınızın kontrolü ele almayı bilmelisiniz

Acıktığınızdaki vücudunuzun verdiği fiziksel işaretleri kontrol altına alarak farkında olun. Gergin olduğunuzda acıktığınıza emin misiniz, bunu sorgulayın. Sağlıklı içecekler ve sağlıklı atıştırmalıkları alın hayatınıza. Öğünleriniz atlamayın. Küçük ara öğünler yapın, Hazır besinlerden uzak durun . 

Acıktığınız için yemek yiyin, yeme isteğini kontrol etmeyi ve dengeyi kurmayı öğrenin.

Sağlıcakla kalın…

www.nuraclan.com