Düşman yurdun dört bir tarafını kuşatmış, ülke esaret içinde yaşıyor. Türkiye Cumhuriyetinin ilk temellerinin atıldığı, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı ve Milli mücadeleyi başlattığı günün kutlamaları artık sönük geçiyor.

Türkiye Cumhuriyetinin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919 Atatürk ün  Samsun’a çıktığı ve düşmana karşı milli mücadelenin fitillerinin ateşlendiği bir gündür. Millet olarak ne tarihimize ne de bu ülkenin değerlerine sahip çıkma gibi bir sorumluluğumuzun kalmadığını dünkü törende gördüm. Okullardan üçer beşer örgenci alınmış bir iki  de öğretmen bir çok  devlet memuru yok, sadece üç beş duyarlı  müdür o kadar. Kadınhanı’nda tüm öğrenciler bu kutlamaya gelmezse 19 Mayıs 1919’un ne olduğunu nasıl öğreteceksiniz?

Tarihini bilmeyen insanların geleceğini nasıl tasarlayacağını umuyorsunuz?

Tamam, vatandaşın işi gücü olabilir. Ama bizi yönetenlere ne demeli? Kaymakamlık binası önünde 150-200 kişinin katıldığı bir tören programı hazırlayanlar, 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk’ün Samsun’a çıkışını çok güzel kutladık diye sevinsinler. Bu yıla kadar böyle sönük bir 19 Mayıs 1919 kutlaması görmedim.

Yazıklar olsun.

Gerçekten çok güzel program hazırlamışsınız. Tüm parti başkanları orada. Çok üzüldüğüm taraf ilçe kaymakamının çelenk koyma ve saygı duruşuna gelmemesidir. Bir tek ben üzülmedim bu duruma oraya gelen halkta da mırıldanmalar vardı. Belediye başkanımız da gelmedi çelenk koyma ve saygı duruşuna. Ama Başkan Mehmet Badem’e bir şey demiyorum daha çok genç, devlet geleneğini öğrenecektir. Atatürkle hesabı olanlar vardır belki bilemeyiz ama ilçe kaymakamı böyle yaparsa ancak böyle tören olur. Sayın kaymakamımız sergi açılışlarına ve kurdele kesme törenlerine zamanında tam takım gidiyor. 

Burada kimseyi sorgulamak işimiz değil ama Sayın Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan tüm parti liderleriyle Samsun’da törene katılıyorsa; Sayın ilçe kaymakamımızda törene zamanında gelip katılacak. Devletimizin bu konudaki ciddiyetini devlet geleneğini orada bulunanlara göstermek zorunda. Kimse kusura bakmayacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bedavaya kurulmadı. Bu devlet kuruluncaya kadar Türkiye’de erkek nesli 13 yaşa kadar düştü. Bu millet ne esaretler gördü. Sahip çıkacağız bu ülkeye ve değerlerine.