Bu yazımda iş, sosyal, eğitim, aile vb. gibi hayatın tüm boyutlarında sağlam /sağlıklı gelişim ve itibarın kilit faktöründen bahsedeceğim. DİKKAT... insanın konsantrasyonunun belirli bir nesneye , olguya yönelmesi ve odaklamasıdır. Evet, dikkat o kadar önemli ki samimiyet ve sorumluluk duygusuyla doğrudan ilişkisi münasebetiyle adeta belirleyici faktör… Sınavlarda bilgi, yetenek kadar dikkat de ölçülür ve insan başarı basamaklarını dikkatiyle tırmanır. Dikkat sayesinde kazalardan kaçınır, önleyebilir. En basitinden binlerce can-mal kaybına sebep olan kazaların % 88’inin insan hatalarından meydana geldiği ilmen tespit edildiğinden kazalardaki insan faktöründe bile başat faktör dikkat yani dikkat dağınıklığı…

Dikkatli insan, şeytan ayrıntıda gizlendiği için detaycı olur. Ancak ağaca bakarken ormanı kaybetmez…Virgül aralarındaki tuzakları, bütündeki parçaları ve tutarsızlıkları görür. Dikkat dağınıklığı (distract) olan, işinde, odasında, masasında, vb. makrodan mikroya dağınıktır/düzensizdir. Bu bir hastalık gibidir ve insanın yaşamını allak bullak eder. Düzeltilmesi için ciddi tedavi ve caba gerektirir ancak öncelikle kişinin farkındalığı yani kendini tanıması ile tedavi süreci başlayabilir.

Bir başka açıdan dikkati bir sorumluluk ve ciddiyet meselesi olarak görmek de mümkün…Öyle ya, kişi önem verdiğine dikkat eder.

O halde sormalıyız:

Kimsiniz?

Öğrenciyim.

Avukatım, doktorum, mühendisim, sporcuyum, söförüm, ustayım, işçiyim…

Babayım anneyim, komşuyum, dedeyim…

Müslümanım, Hıristiyanım…..

Liste uzatılabilir.

Peki o halde Ciddi misin, Dikkatli misin?

Değilsen senin bu tanımlamaların eksiktir, hatalıdır ve iyi sonuç vermez.

Popüler olsa da komedi adına dikkatsizliği, ciddiyetsizliği özendiren film ve dizilere hiçbir zaman hoşgörüyle bakmamışımdır. Sözgelimi eğitimde haytalık ve kopya çekilmesini eğlenceli hale getiren ve belli bir kesimde kabul gören davranışlar asla tasvip edilmemelidir. Mutlaka kendini ve çevresini zarara uğratır. Aksine dikkatli- özenli insan örneği topluma sanat ve kitle iletişim vasıtalarıyla sunulmalıdır.

Bir diğer önemli yanı ise insanın dikkatini başkalarından önce kendini düzeltmeye vermesi gerekir. Dünya hayatı bir sınav olduğuna göre, okul veyahut üniversite vb. sınavlarda olduğu gibi muvaffakiyet için her şeyden önce tüm dikkatin kendi önümüzdeki suallere yöneltilmesi gerekir. Ötekinin berikinin kılığına, duruşuna vs. dikkatimizi yöneltirsek yaya kalırız değil mi?

Burada altını çizmekte yarar var: Alman iş disiplini/dikkati ve ciddiyeti ile Almanya’nın Gayri Safi Milli hasılası yani gelişmişlik düzeyi ile doğrudan bir ilişki yok mu sizce… Mutlaka var… Demek ki DiKKAT : ferd planında olduğu gibi ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile de ilişkilidir.

Mevlana üslubuyla diyebiliriz ki, Ne olursan ol, Dikkatli yani ciddi ol.