Müziğin ruhumuza olan etkileri yüzyıllardır bilinmektedir. Müzik vücudumuzda pek çok duyguyu uyandırabilmekte ve bu özelliği de farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle müzik ile sağlık arasındaki ilişki çok sıklıkla araştırılmaktadır. Müziğin yararlı etkileri şu şekilde sınıflandırılabilir: 

  • Müziğin iyileştirici etkisi: Müziğin ağrı üzerine etkisinden bahsedilmektedir. Romatizmal ağrılarda ya da ameliyat sonrası ağrılarda müziğin ağrıyı azalttığı gözlemlenmiştir. Son yapılan bir çalışmada %21 oranında ağrıyı azalttığı ortaya konulmuştur. Müziğin yüksek kan basıncını düşürdüğü, kalp hızını azalttığı ve kalp sağlığına iyi geldiği bulunmuştur. Müziğin kalp krizi geçiren hastaların iyileşmesinde, kronik baş ağrılarının azaltılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğu gösterilmiştir.
  • Müziğin zeka üzerine etkisi: Müziğin konstrasyonu artıırmada, öğrenmeyi iyileştirmede ve hafızayı güçlendirmede etkili olduğu ortaya konulmuştur. 
  • Müziğin fizik performans üzerine etkisi: Müzik atletik performansı artırmakta ve vücut hareketleri ile koordinasyonu iyileştirmektedir.
  • Müziğin üretkenlik üzerine etkisi: Müzik sayesinde yorgunluğun üstesinden gelindiği ve daha uzun saatler çalışılabildiği gösterilmiştir.
  • Müziğin ruh hali üzerine etkisi: Müzik sayesinde insanların daha hızlı uykuya daldığı, stersin azaldığı ve rahatladıkları gözlenmiştir.
  • Müziğin psikoloji üzerine etkisi: Müziğin her kültürde ruhun gıdası olduğu bir gerçektir. Müzik özellikle depresyonda çok önemli bir destekleyici tedavidir.

Müzik türleri içinde bu etkiler açıısndan fark var mıdır diye incelendiğinde en etkili müziğin klasik müzik olduğu ortaya konulmuştur. Bu kavram içerisinde Türk Sanat Müziği de yer almaktadır. Popüler müzik olarak ifade edebileceğimiz pop müzik ise daha çok motive edici ve iyi hissettirici etkilere sahiptir. Sonuç olarak özellikle klasik müzik dinlemek kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlarda rahatlamak ve gerginliğimizi ortadan kaldırmak için önemlidir. Sizlere bol müzikli günler dilerim.

 

Kaynakça:

  • Trappe HJ. Music and medicine. The effects of music on human being. App Cardiopulm Pathopys. 2012; 16: 133-42
  • Chanda ML and Levitin DJ. The neurochemistry of music. Trends in Cognitive Sciences. 2013; 17(4): 179-93
  • How music affects us and promotes health. http://www.emedexpert.com/tips/music.shtml