Konya ve Hatay’daki kurumlar işbirliğiyle Hatay’da yapılan 100 nişanlı çiftin düğün töreninde evlenen çiftlerin hayat hikayeleri de düğün kadar merak uyandırdı. Düğün yeri olan Hatay Reyhanlı Tayfur Sökmen Stadyumu’na her çift kendi aracıyla ve konvoy şeklinde giriş yaptı. Çiftlerden birinin düğün aracının arkasında yazan ‘Biz başardık, 730 gün sonra nihayet’ yazısı ve diğer çiftlerin hayat hikayeleri merak edildi. Maddi imkanlardan dolayı evlenemeyen çiftlere olanak tanıyan kurumlara ise teşekkür dillerden düşmedi.

‘TÜM İHTİYAÇLARIMIZ HAZIRLANMIŞ’

Evlenen 100 çiftten biri olan Mehmet- İrem Tanıran çifti de Konyalılara minnettar duydu. Yapılan duyurularla nişanlı olarak Konya İl Müftülüğüne başvuran Tanıran çifti, Megir Vakfı, Mehir Aile Derneği ve Konya İl Müftülüğü tarafından yapılan çeyiz yardımından yararlanarak dünya evine girdi. Yaşadığı mutluluğu dile getiren Damat Mehmet Tanıran, “Nişanlıydık, Konya İl Müftülüğünün duyurusunu gördük ve biz de başvurduk. Sağ olsunlar beyaz eşyadan mobilyaya, giyime kadar tüm ihtiyaçlarımızı hazırlamışlar. Evlenmek istiyorduk ancak maddi imkanlar ve deprem sonrası erteleme kararı almıştık. Yaptığımız başvurudan olumlu sonuç almamız neticesinde evleniyoruz. Konya’ya minnettarız, emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.

DEPREMDE EŞYALARI YERLE BİR OLMUŞTU!

Depremden önce düğün hazırlığı yapan başka bir çift ise, depremde tüm eşyalarını kaybetmenin hüznünden sonra böyle bir imkân tanındığı için Konya’ya minnettar olduklarını dil getirerek şunları söyledi: “Depremden önce nişanlıydık ve düğün alışverişlerimizi tamamlıyorduk. Depremde aldığımız tüm eşyalar yerle bir oldu. Tekrar nasıl alacağımızı, ayağa kalkacağımızı düşünürken Konya’daki yetkililerin böyle bir imkân tanıdığını duyduk. Çok mutlu olduk, şükür bizlere de yardımcı oldular. Allah emeği geçenlerden razı olsun.” Yeni nişanlı olan diğer bir çift ise, son başvuranlar arasında olduklarını ve ümitlerinin olmadığını ancak evlendirilen 100 çift arasında olduklarını söyledi. Genç çift, yapılan düğün merasiminden memnuniyet duyduklarını dile getirirken, Konya ve Hatay’daki emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti.

‘KAVUŞTUK!’

Evlenen çiftlerin en büyüklerinden olan Can Bas ise, eşiyle kavuşmasına vesile olan kurumlara teşekkür etti. Uzun süredir nişanlı olduklarını ve bir türlü evlenemediklerini ifade eden Bas, “Nişanlıydık ancak evlenemiyorduk. Konya’dan ve devletten Allah razı olsun. Bizi birbirimize kavuşturdu. Herkese çok teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi. Düğün aracının arkasına yazılan ‘Biz başardık, 730 gün sonra nihayet’ yazısının ise 730 gündür nişanlı olan çifte ait olduğu öğrenildi.

‘DİĞER ŞEHİRLERDE DE AİLELER KURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Mehir Vakfı Genel Müdürü Güler Pekkendir, böyle bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pekkendir, Hatay İl Müftülüğü, Türkiye Diyanet Vakfı Hatay Şubesi, Türkiye Diyanet Vakfı Konya Şubesi ve Mehir Aile Derneğiyle birlikte iş birliği içerisinde 100 depremzede çifti evlendirdiklerini ve düğüne katılmanın mutluluğunu şu ifadelerle dile getirdi: “Çiftlerimizin gelinlik, damatlıklarından beyaz eşyalarına kadar tüm gereçlerini hazırlayarak günler öncesinden Hatay’a yolcu etmiştik. Bugün de gençlerimizin nikahlarına şahitlik etmenin verdiği mutluluk ve gururu aynı anda yaşıyoruz. Rabbim nasip ederse diğer deprem şehirlerinde de toplumun yapı taşı ‘aileleri’ kurmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm kurum ve kişilere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

‘MUTLULUĞU VE HÜZNÜ AYNI ANDA YAŞADIK’

Tamamı boyanan hastanenin o duvarı boyanmadı Tamamı boyanan hastanenin o duvarı boyanmadı

6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası ilk kez Hatay’ı görme imkânı bulduğunu söyleyen Pekkendir, “Hatay’ın bazı bölgeleri hala sessiz, öksüz. Biz bu şehrin hüznünü biraz azaltabildiysek ne mutlu bize. Çiftlerimizin gözlerinden mutluluğu da hüznü de aynı anda gördük. İnsanlara yardımcı olabilmek çok güzel bir duygu; bunu gönüllü olarak yapabilmek ise benim için apayrı bir duygu. Rabbim bu tür bir afetten bizleri korusun. Hatay’a ve diğer illere tekrar çok geçmiş olsun diyorum. Çiftlerimize de iki cihan saadeti diliyorum.” diyerek Hatay’daki izlenimlerini aktardı.

‘HATAY’IN İHTİYACI VARDI’

Sürecin bir parçası olan Hatay İl Müftülüğü ’nün programla ilgili yaptığı çalışmaları aktaran Hatay İl Müftülüğü İl Aile ve Dini Rehberlik Vaizi Songül Gerger ise bir gecelik düğünün yaklaşık 3 aylık bir emeğin karşılığı olduğunu bildirdi. Mehir Vakfı’nın Hatay’a gelmesinin ardından sürecin başladığını bildiren Gerger, “Aile, bizler için çok kıymetli ve toplumda mutlaka yer verilmesi gereken bir kurum. Hatay’daki yıkımdan sonra da Hatay’ın böyle bir ihtiyacı vardı. Mehir Vakfı da sağ olsun düşünmüş, böyle bir proje hazırlamış. İlk şehir olarak Hatay belirlenmiş ve bizler de Hatay İl Müftülüğü olarak seve seve sürece dahil olduk. Birçok kişiden de başvuru aldık. Özenle, belirli kriterlere uygun ve en çok ihtiyacı olan kişileri seçtik.” diye konuştu.

‘KAPIMIZ ONLAR İÇİN AÇIK’

Başvuru sürecinde vatandaşların mağdur olmamaları için İl Müftlüğünün kapılarını tamamen çiftlere açtıklarını ifade eden Gerger, “Çiftlerin tek günde işlerini halledebileceğini şekilde bir organizasyonla yeri geldi evraklarını bizler tamamladık. Anne, baba adı sorduklarımız vardı: ‘Annem de babam da vefat etti’ cevabını aldık. Yeri geldi, ‘Ablamdan daha yakın oldunuz’ diyenler oldu. Maddi desteğin yanı sıra biz de manevi olarak onları gözetmeye çalıştık. Aile seminerleri vererek onları bilinçlendirmeye çalıştık. Düğün bitti ancak manevi sorunlarında kapımız onlar için hala açık. Bu güzel organizasyon için tekrar tüm Konyalılara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

HACER CEYLAN