MUTLU OLALIM Kİ SAĞLIKLI OLALIM!.

Hep sağlıklı olmanın mutluluk getirdiğini düşünürsünüz değil mi? Çok doğru ama o işin kolay tarafı. Şimdi ben size mutlu insanlar daha uzun ve daha sağlıklı yaşıyor desem? Sağlıkla mutluluk arasındaki ilişkiyi inceleyen pek çok çalışmanın var olduğunu söylesem.  Ne sonuca vardıklarını merak mı ediyorsunuz? Mutlu olun  Mutlu olmak o kadar kolay mı diye mi düşünüyorsunuz? Haklısınız. Zaten çalışmalar da mutlu olmanın ne demek olduğunu tartışıyor.  Şu anda aklınızdan ekonomik konuların geçtiğine eminim. Bir bilgi o zaman, zenginleştikçe daha çok mutlu olduğunuza dair bir bulgu yok. Tabii ki hayatınızı idame ettirecek asgari gelir mutluluk kaynaklarından bir tanesi, bu şüphesiz ancak ne kadar çok para o kadar çok mutluluk değil.

Kendini iyi hissetmenin, olumlu bakmanın ya da mutlu olmanın sağlık üzerinde mutlak bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuş durumda. Mutlu bir yaşam sürme ile mutsuz bir yaşam sürme arasında yaşam süreleri açısından ortaya çıkan fark ise 5 yıl yani mutluysanız 5 yıl daha uzun yaşıyorsunuz. İşte burada o soru aklınıza geliyor. Mutluluk ne demek? Aynı Nazım Hikmet'in eşine itafen yazdığı “Saman Sarısı” adlı şiirinin içerisinde Abidin Dino'ya yaptığı çağrıda olduğu gibi: “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” 

Mutluluk üzerinde çalışılan ve pek çok araştırma yapılan bir konu. “Mutluluk Araştırmacıları” var ve “Dünya Mutluluk Raporu” yayınlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de iyi hissetme / mutluluk ve sağlık arasındaki ilişkiyi inceleyerek dünyada geliştirdikleri sağlık politikalarında düzenlemeler yapıyor. 

Bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre mutlu olmak ya da iyi hissetmek ki genellikle pozitif bir yaklaşım olarak da ifade ediliyor, vücudumuzdaki bazı önemli salgıları harekete geçirerek bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Hayata olumlu bakan insanların kan basınçlarının daha düşük olduğunun saptandığını biliyor muydunuz? Mutsuzluk ya da olumsuz hislerin yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini geciktirdiğini söylesem. Mutlu hissettiğinizde ya da olumlu düşündüğünüzde tüm vücudunuz bundan etkileniyor. Damarlarınızdan, kalbinize, bağışıklık sisteminizden cildinize kadar! Sonuç olarak da hem daha uzun hem de daha sağlıklı yaşıyorsunuz. 

Peki nasıl iyi hissedeceğiz ya da nasıl mutlu olacağız dediğinizi duyar gibiyim. Hayat şartları zor, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için stres çok fazla vs! Global olarak bu konuda çalışmalar var. Örneğin global anlamda aşırı uçtaki fakirliğin sonlandırılması konusunda hedefler konulmuş durumda. Aşırı fakirlik oranı 1990'daki %44'ten %22'ye düşürülmüş durumda. 2030 yılında bunun tamamen bitirilmesi ve açlık konusunun sonlandırılması planlanıyor. İkinci hedef olarak da çevresel süreklilik konusunda girişimler var. Çevreye verilen hasarın en aza indirilmesi hedefleniyor. En önemli hedef ise iyilik durumunun tüm dünyanın hedefi olması, buna sosyal dahil edilme adı veriliyor. Hiç bir din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkes için iyilik ve mutluluk.

Şimdi bireysel mutluluk için bir formül var mı diye soracaksınız? Bunun bir formülü tabii ki yok. Ancak mutluluğu inceleyenler pek çok parametreyi değerlendirmiş. Hayata olumlu bakmak, elimizdekilerle mutlu olmayı öğrenmek önemli. En önemlisi ise sevmek ve sevilmek. Bu araştırmalardan çıkan önemli sonuçlardan bir tanesi ise evliliğin mutluluk için önemli kriter olduğu. İyi bir evlilik hayatı olan kişilerin hem sevme hem de sevilme hissini yaşamaları nedeniyle daha uzun yaşadıkları bulunmuş. Benden söylemesi! O zaman mutlu olun, sağlıklı ve uzun yaşayın...

Kaynaklar:

  • Alice Ghent. The happiness effect. Bull World Health Organ 2011; 89: 246-7
  • John Helliwell, Richard Layard and Jeffrey Sachs. World Happiness Report.
  • Ed Diener, Micaela Y. Chan. Happy People Live Longer: Subjective Well-Being Contributes to Health and Longevity. Applied Psychology: Health and Well Being. 2011; 3(1): 1-43