Meram Belediyesi ve Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES)’in organizasyonu ile 27-29 Eylül tarihleri arası düzenlenecek olan Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri öncesi basın toplantısı düzenlendi. Bacıyan-ı Meram binasında düzenlenen toplantıya, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram Belediyesi Başkan Yardımcıları ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl katıldı. Konuşmalarını gerçekleştiren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan etkinliklerin 27 Eylül'de başlayacağını anımsatarak, Ateşbaz-ı Veli'nin tüm gastronomi severler ve yemek otoriteleri tarafından bilinen bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Toru, “Bu etkinlikleri yaparken sadece yemeği ön plana çıkarmıyoruz. Ateşbaz-ı Veli bizim manevi değerimizdir. Bu etkinliklerde işin kültürel ve manevi boyutunu ihmal etmeden, turizm ve yerel ticaretimizi canlandıracak şekilde planlama yaptık. Türk cumhuriyetlerinden gelen yemek otoriteleri de bu etkinlikte kendi yöresel yemeklerini buradaki vatandaşlarımıza ikram edecek” dedi. 

“MUTFAĞI ŞEREFLENDİREN NİMETİN ŞÜKRÜNÜN EDASIDIR”

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, dünyada sadece adına türbe yapılan bir aşçının şehrimizde olduğunu belirterek; “Bildiğiniz gibi dünyada adına türbe yapılan bir aşçı yoktur. Sadece şehrimizde var olan Ateşbaz Veli adına yapılan bu türbe, ecdadımızın yemek kültürüne nasıl bir değer kattığını gösterir. Bunu da ortaya koyan Mevlevi kültüründen başka bir şey değildir. Ateşbaz Veli’nin mensubu olduğu Mevlevi düşüncesi ve tariki burada da zarafetini ortaya koyarak adına türbe yaptırmakla kalmamış meydanı şerife serilen posta da ateşbaz ismi vererek onurlandırmıştır. Bu bize aslında çok şeyler anlatmaktadır. Dünün zarafetini hatırlamaya çalışırken günümüzün anlayışları çoğu kez yetersiz kalmaktadır. Matbaha yani mutfağa matbah-ı şerif diyerek, şerefli mutfak diyerek yücelten ecdadımızın anlayışı lokmayı neden yememiz gerektiğinin de altını çizer gibidir. Mutfağın şerefi canların ilk terbiyelerini aldıkları nefislerini tarttıkları yer olmasından gelmektedir. Burada pişen yemeklerle güç kazanan canlar ibadetlerini yerine getirecekleri için bu mekan elbette ki şerefli olacaktır. Mutfağı şereflendiren nimetin şükrünün edasıdır” diye konuştu. 

“FARKLI DAMAK TATLARINI TANITMAYI AMAÇLIYORUZ”

Dünya mutfaklarından da örnekler sunarak, bu alandaki farklı damak tatlarını da tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Toru, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şehrimiz Konya; birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kadim medeniyetlerin izlerini, bu şehirde sürmeniz, her zaman mümkündür. Aynı zamanda bir eski bir başkenttir ve Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik etmenin onurunu Konya halkı, yüzyıllardır üzerinde taşımaktadır. Bu bağlamda şehrimizde yaşamış sufilerden Ateşbaz Veli adına etkinlik yapmak, dünyada ilk aşçı türbesinin şehrimizde olması nedeniyle daha bir önem kazanmaktadır. Aşçı Dede’nin şahsında Mevlevi sofra adabının yanı sıra yemeklerine de dikkat çekerken; dünya mutfaklarından da örnekler sunarak, bu alandaki farklı damak tatlarını da tanıtmayı amaçlıyoruz. Bir diğer dikkat çekmek istediğimiz konu da Selçuklu mutfağıdır. Yüzyılların imbiğinden geçerek günümüze ulaşan Selçuklu mutfağının dünyaya tanıtılması, Türk damak zevkinin tanıtılmasıyla da eş anlamlıdır”

“YAZARLARI VE GURMELERİ SELÇUKLU YEMEKLERİ İLE TANIŞTIRACAĞIZ”

Etkinliklerde vurgulanmak istenenin yemeğin bir amaç değil, araç olduğunu söyleyen Toru, mutfak yazarlarını ve gurmeleri Selçuklu yemekleri ile tanıştırmayı amaçladıklarını ifade etti. Toru, “Yemek; var oluş sebebimizi unutmadan güç, kuvvet kazanmak için yediğimiz nimetleri aynı zamanda bir şükür vesilesi kılmaktadır. Bilindiği gibi yemek, aileden başlayarak toplumun tüm katmanlarını etrafında buluşturan önemli bir olgudur. En küçüğünden en büyüğüne, etrafında toplandığımız, buluştuğumuz sofra aynı zamanda birliğimize de katkı yapan önemli geleneklerimiz arasında yer alır. Dini günlerden tutunuz, geleneksel günlerimizde sevincimizi, acımızı paylaştığımız için sofra, her zaman bizler için önemlidir. Ayrıca paylaşmayı en üst seviyelere taşıdığımız sofra geleneklerimizi de yaşatmak ve yeniden hatırlatmaktır. Öncelikli olarak kendi insanımıza, dünün ihtişamının bile ne kadar mütevazılıkla ve zarafetle yaşandığını göstermektir. Mevlevi kültürünün zengin açılımları, geniş halk kitleleri tarafından ilgiyle takip edilecektir kuşkusuz, bunun yanı sıra dünya mutfağına, Selçuklu yemeklerini tanıtarak şeflerin dikkatini çekmek istiyoruz. Mutfak yazarlarını ve gurmeleri de Selçuklu yemekleriyle tanıştırmayı amaçlıyoruz. Konuyla ilgili olan akademisyenler de doğal hedef kitlemizdir. Bizler yemeğin manevi boyutu yanında görsel boyutunu da göz ardı etmeyerek sunmak istiyoruz. Bu da bizim mutfak anlayışımızı uluslararası alanda daha çok ön plana çıkaracağını umarak, gastronomi turizmine katkılar yapacağına inanıyoruz” dedi. 

“PROGRAM GÜNLERİ BOYUNCA HALKIMIZA DA ÇEŞİTLİ İKRAMLARIMIZ OLACAK”

Gerçekleştirilecek olan etkinlikler hakkında da bilgiler veren Toru cümlelerini şu şekilde aktardı: “Etkinliklerimizde, etkinliklere ismini veren Ateşbaz Veli’nin ve onun bağlı olduğu Mevleviliğin mutfak kültürü canlandırmaları yapılacaktır. İnsanlar yeniden dünün zenginlikleri ile Mevlevi zarafetini yakından görürken, günümüzle bir karşılaştırma yaparak, ecdadımızın inceliğini de yeniden hatırlama şansı olacaktır. Gastro şovlarda şeflerimizi izlerken farklı lezzetleri görme imkanımız olacak. Yemek kültürümüzü konu edinen ‘Konya Türkülerinde Yemek Kültür’ isimli bir konser gerçekleştirilecek. Ayrıca program günleri boyunca halkımıza da çeşitli ikramlarımız olacak. Bu yıl ek olarak Kardeş Türk Cumhuriyetlerinden Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan misafir edeceğimiz şefler, ülkelerinde ki lezzetleri gerçekleştirecekleri gastro  şovlarla tanıtırken, kurulacak olan ‘Türk Dünyası Lezzet’ stantlarında halkımıza ikramda bulunacaklardır”

“BİNLERCE TURİST MERAM’A GELECEK”

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl de etkinlikler kapsamında dünyanın dört bir yanından misafirlerin Konya'ya geleceğini belirterek,  "Birkaç sene sonra ABD ve Avrupa'dan dünyanın bütün ünlü şefleri ve binlerce turist Meram'a gelecek. Biz bile inşallah hayret edeceğiz. Bunu da tarihe bir not olarak düşmüş olalım. Ateşbaz-ı Veli bir elmastır ve biz de bu elması işlemeye başladık. Bu kapsamda Meram Belediyesi çok güzel bir iş çıkardı." diye konuştu.

ETKİNLİKLER TANTAVİ AMBARI’NDA GERÇEKLEŞECEK

Mevlana ve Ateşbaz-ı Veli türbelerini ziyaretlerin ardından Kazan Açma Merasimi ile başlayacak etkinlikler TantaviAmbarı'nda gerçekleştirilecek. Dünyaca ünlü şeflerin katılacağı etkinlikler kapsamında, yarışmalar, gastro şovlar düzenlenecek ve Konya'nın mutfak kültürü tanıtılacak. Etkinlikler, şehrin çeşitli bölgelerinde aşure ikramıyla 29 Eylül Cumartesi günü son bulacak.

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim