Zengin menü seçenekleri ile vatandaşların ağız tadına hitap eden Deva 2 Restoranyemek sektöründeki faaliyetlerine devam ediyor. Etliekmek, Tandır Kebabı, ızgara çeşitleri, bamya çorbası ve tatlılar gibi Konya’ya ait yöresel yemekler ile hizmet veren Deva 2 Restoran kaliteden hiçbir zaman vazgeçmiyor. Mesleğe kısa bir süre ara vererek sonradan talepler üzerine tekrar faaliyete giren Deva 2 Restoran hakkındaki bilgileri Restoran sahiplerinden Musa Yıldız’dan dinledik. Yıldız, “1998 yılından itibaren bu meslek ile uğraşmaktayız. 2008 yılında Deva 1 şubemizi Mevlana Caddesi üzerine açtık. Bizim istek ve arzumuz gıda da hizmeti işini bilenlerin yapmasıdır. Her iş tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bulunduğumuz bölge Mevlana türbesine yakın olduğu için dışarıdan gelen vatandaşlar etliekmeği daha çok tercih ediyor. Fırın kebabımızda aynı şekilde tercih edilen yiyecekler arasında yer alıyor” dedi.  

BU İŞİ BİLENLER YAPSIN BİLMEYENLER DEĞİL

Deva 2 Restoran sahiplerinden Musa Yıldız firma hakkında bilgiler vererek yemek sektörünü bilenlerin yapması gerektiğini vurguladı. Deva 2 Restorandaki bulunan lezzetler hakkında da bilgiler veren Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti:  “1998 yılından itibaren bu meslek ile uğraşmaktayız. Kısa bir aradan sonra tekrardan mesleğimize geri döndük. 2008 yılında Deva 1 şubemizi Mevlana Caddesi üzerine açtık. Müşterilerimizin ısrarı üzerine bu mesleğe geri döndük.  Bu meslek babamızdan gelme olduğu için bırakamadık. Bizim istek ve arzumuz gıda da hizmeti işini bilenlerin yapmasıdır. Her iş tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır.  Daha önce bu işi dedem yapmış sonrada babam yapmış. İşletmemiz içerisinde etliekmek, tandır kebabı, ızgara çeşitleri ve bamya çorbamız bulunuyor. Konya’ya özgü yemekler ile müşterilerimize hitap etmeye gayret ediyoruz. Müşterilerimizin yoğun talebi etliekmek üzerine oluyor. Bulunduğumuz bölge Mevlana türbesine yakın olduğu için dışarıdan gelen vatandaşlar etliekmeği daha çok tercih ediyor. Fırın kebabımızda aynı şekilde tercih edilen yiyecekler arasında yer alıyor.”

ETLİEKMEKTE KALİTEDEN HİÇ BİR ZAMAN VAZGEÇMEDİK

Konya’nın meşhur yemeklerinden olan etliekmek hakkında bilgiler veren Musa Yıldız her zaman için malzemeleri seçerken kaliteye önem verdiklerinin de altını çizdi. Yıldız, “Etliekmek sadece Konya’ya özel bir yiyecek olduğu için nereye işyeri açarsanız açın kaliteniz olduğu sürece işlerinizde olacaktır. Son zamanlarda mesleği anlamayıp işyeri açan insanlar çoğaldı. Bundan dolayı da mesleğin adı karalanıyor. Bizce bilenin bu mesleği yapması gerekir. Başka sektörde uğraşanlar bir anda mesleği bilmeden fırın açıyor. Bütün malzemelerde kalitenin birinci sınıf kullanılması gerekir. Maddi değer gözetmeden malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Etliekmeğin etini ise biz dananın kaburga etinden kullanıyoruz. Etin lezzetli olması için kemiğe yakın olması gerekir. Etin içerisindeki sinirler temizlenmelidir. Hamurun mayalı olmasının nedeni ise çabuk kurumaması ve donmamasıdır. Mayasız hamur her zaman sert olur. Kullandığımız et kadar sebzeleri de içine karıştırıyoruz. Çünkü iyi bir lezzeti yakalamak için malzemelerin oranları çok önemlidir.Bizim dışarıdan gelen müşterimiz bir hayli fazla. İnsanların işyerimize girer girmez ‘Meşhur etliekmeğinizi yemeye geldik’ demesi bizim açımızdan gurur vericidir” ifadelerini kullandı. 

FIRIN KEBABI MEŞE YARMASI ATEŞİNDE PİŞMELİDİR 

Tandır kebabı ile ilgilide bilgiler veren Yıldız, fırın kebabının iyi olması için meşe yarması ateşinin kullanılması gerektiğinin söyleyerek ifadelerini şu şekilde sürdürdü: “Fırın kebabının Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir. Hz. Mevlana’nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi lezzetli olmaz. Kuzu veya koyun kesildikten sonra 7-8 saat bekletilmelidir. Hayvanın arka budu dışında her tarafından kebap yapılabilirse de kaburga ve ön kolu en makbul yerleridir. Fırın kebabı ne kadar çok etle yapılırsa o kadar lezzetli ve yumuşak olur. Kuzu kullanılırsa hiç su verilmez, kendisi sulanır. Kuzu 3 -3,5 saatte, erkek koyun 4 saatte, dişi koyun 7-8 saate pişer. Etli ekmek fırınlarında ateş sağda, fırın kebabında ateş solda olur, çünkü etli ekmek yüksek ateş ister. Etli ekmek fırınında meşe dalı, fırın kebabında meşe yarması ateşi kullanılır. Hayvanın özelliğine göre yağ durumu az olursa bir gün önceki kebabın yağından ilave edilebilir. Ancak bu yağ, suyunu tamamen çektikten sonra verilmelidir, yoksa kebap lezzetsiz olur.“

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim