Özaltun, yaptığı açıklamada, Beyşehir’de tarihi geçmişi Osmanlı dönemine uzanan çıtır tarhananın yapımının yaz döneminde aileler arasında önemli ve vazgeçilmez bir gelenek olduğunu hatırlatarak, Beyşehir Belediyesi olarak yöresel lezzetin daha iyi tanıtımının yapılması için geleneksel hale getirmeyi planladıkları bir festival düzenlemeye karar verdiklerini söyledi. Özaltun, tarhana festivali ile Beyşehir’de yine bir ilke imza atmayı, bu çerçevede ilçenin adını ve kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Günümüzde Beyşehir’le özdeşleşen yöresel lezzetlerden çıtır tarhananın patentini almak için de başvuruda bulunduklarını hatırlatan Özaltun, yaz döneminde günlerce süren ve birçok aşamadan geçerek imal edilerek güneşte kurumaya bırakılan, sonrasında ise toplanıp kış sofralarına konuk edilmek üzere saklanan tarhananın festivalini düzenlemeye başladıktan sonra bu kapsamda değişik etkinlik ve yarışmalar düzenlemeyi, alanda stantlar kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Özaltun, Beyşehir Belediyesinin yanısıra sivil toplum kuruluşlarının da yıllardır tanıtımı için faaliyet yürüttüğü, fotoğraf severlerin de yaz döneminde ilgisini çeken tarhana yapımı geleneğinin Osmanlılar döneminden kaldığının rivayet edildiğini vurgulayarak, tarihçesi ile ilgili şunları kaydetti:
“Günümüze kadar gelen bu konudaki bizlere aktarılan bilgilere göre, 1570 yılında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır seferi öncesinde, güvendiği kahraman askerlerden birisi olan Beyşehir'in Sancak Beyi Karlıoğlu Sinan Bey'e uzun süre dayanacak bir yiyecek yapılması konusunda araştırma görevi verdiği, bunun üzerine Beyşehir'in İçerişehir Mahallesi'nde kurulan kazanlarda doyurucu ve besin değeri yüksek olan yoğurttan ayran yapılarak bulgurlarla kazanda kaynatılmak suretiyle günümüzdeki tarhananın yapımına o dönemde başlandığı anlatılıyor. Tarhananın keşfi ile sefer döneminde bir ay süreyle bozulmayan ürünün daha sonra da ıslatılarak tekrar yenmek suretiyle uzun süre dayanıklılığını koruduğunun anlaşıldığı aktarılıyor. Uzun süre dayanabilen bir besin maddesini tüketen askerlerin o dönemde savaş meydanlarındaki kahramanlıklarının ardından tarhana geleneğinin daha uzun yıllar yaşatıldığı söyleniyor. Beyşehir’in çıtır tarhanası, gurbete gidenler için de yıllardır azık olarak katılıyor. Günümüzde ise gurbettekiler, ilçede yaşayan yakınlarının gönderdiği tarhanaları kış aylarında sofralarına konuk ederek yöremizde vazgeçilmeyen bu ürünü tatma imkanı buluyor.”

İHA
 

Editör: TE Bilişim