Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Uzmanlara göre, soğuk ekmek, 'bayat ekmek' anlamına gelmediği gibi, ısıtıldığında tekrar yumuşaklığını ve lezzetini de kazanıyor. Ekmeği tekrar tazelemenin yöntemi ise su buharına yeniden tutmaktan geçiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin halk ekmek fabrikası olan Bursa Ekmek ve Besin Sanayi A.Ş (BESAŞ) Genel Müdürü Mustafa Bektaş, ekmeğin yeterince soğuduktan sonra aşırı nem kaybına meydan verilmeden ambalajlanması gerektiğini hatırlattı. 

Katkı maddesi kullanılmadan üretilen bir ekmeğin normal koşullarda taze kalma süresinin yaklaşık 36 saat olduğunu belirten Bektaş, "Ekmek kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Sıcak ekmekler soğuduktan sonra naylon torba içinde kapamalı bir kapta saklanabilir.

Ekmek yeterince soğumadan konursa buhar nedeniyle küflenir. Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar. Çünkü su kaybı kolaylaşır, kurur, kolayca ufalanır. Ekmeği bozulmadan buzdolabında saklayabiliriz. Böylece küflenmesini önlemiş oluruz. Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır. Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir. 

Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz. Soğuk ekmek, 'Bayat ekmek' anlamına gelmediği gibi, ısıtıldığında tekrar yumuşaklığını ve lezzetini kazanacaktır. Kuruyan ekmek, nemini kaybeden ekmektir. Canlandırmak için bir tencereye az miktar su koyun ve kaynatın. Su buharı çıkmaya başladığında tencerenin üzerine bir süzgeç yerleştirin ve kuru ekmekleri koyun. Buhar ekmeğe yavaş yavaş nüfuz ettikçe ekmek kaybettiği nemi alacak ve yenilecek kıvama gelecektir." dedi.

İyi ekmek nasıl anlaşılır?

Türkiye'de oldukça fazla tüketilen ekmeği alırken bazı özellikleri göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Bektaş, bir ekmeğin iyi olup olmadığını anlamanın kolay olduğunu dile getirdi. İşte iyi emeğin anlamanın tüyoları: "İyi ekmeğin üst kabuğu kızarmış, alt kabuğu ise düz ve açık renktedir. Ekmek kabuğunun üstünde kabarcıklar ve şişlikler bulunmamalıdır. 

Bütün yüzeyin görünümü aynı olmalı ve kabuğunun kesinlikle yanmamış olması gerekmektedir. Çünkü ekmeğin üstünün yanık olması, fazla ısıya maruz kalıp çok çabuk kızardığını, içinin ise hamur kaldığını gösterir. Ayrıca tadının ekşi ve yapısının esnek olması gerekir."

Bir dilim ekmekte 1 gram yağ var

Bir adet ekmek için gerekli buğdayı harmanlamak yalnızca 9 saniye sürdüğünü vurgulayan BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, ortalama olarak bir dilim ekmeğin yalnızca 1 gram yağ içerdiğini söyledi. Bektaş şöyle devam etti: "1 bushel buğdaydan, 73 adet, 450 gramlık ekmek üretilebilmektedir. 

Ekmek, her ırk, kültür ve dindeki insanların ortak olarak tükettiği tek gıda maddesidir. Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre, Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Biz ekmeğin taze kalmanın yöntemlerini kullanırsak ekmeklerimiz bayatlamaz."

Editör: TE Bilişim