Kurulduğu günden bu yana Türkiye'de ekonomik anlamda büyük atılımlar yapmayı başaran MÜSİAD, başarı serüvenini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda bu anlamda bir çok önemli adımlar attıkları yadsınamaz bir gerçek. Bu anlamda MÜSİAD Konya Şubesi de, MÜSİAD'ın Türkiye'deki en önemli şubelerinden biri olarak, bu serüvene en iyi şekilde katkı sunmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü 2 dönemdir MÜSİAD Konya Şube Başkanlığı görevini yürüten Dr. Lütfi Şimşek, başkanlık görevini Ömer Faruk Okka'ya devretti. 

 

MÜSİAD'ı değerlendirmek gerekirse, bunu kişiler bazında değil, kurumsal bir değerlendirme yapmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Şu başkan iyiydi, şu başkan kötüydü demek yerine, MÜSİAD'ın ülkeye ve Konya'ya neler kazandırdığı benim adıma daha doğru bir yorum olur. 

Aslında bana bu yorumu yaptıran da MÜSİAD'ın kendisi zaten. Bugüne kadar MÜSİAD başkanları, yöneticileri ya da üyeleri ile konuştuğum zaman ortaya çıkan tablo bunu gösteriyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde kendisi de göreve yeni gelen hem Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Kadir Başaran'a hem de Görevini devreden MÜSİAD Konya Şubesi 6. Dönem Başkanı Dr. Lütfi Şimşek'le de bu konuları konuştuk. MÜSİAD'da aslolanın kişiler değil, kurumsal yapının olduğunu kendileriyle yaptığımız konuşmalarda çok iyi bir şekilde anladık ve bu konuda kendilerini de takdir ettim. Çünkü, asıl başarı getiren de aslında bu yapının oturtulmasıdır. Bir yapı kişiler üzerinden yürüyor, başarılar ya da başarısızlıklar kişilere mal oluyorsa, o yapıda mutlaka bir sorun var demektir. Ancak, MÜSİAD tam aksine, kendine belirlediği vizyon ve misyon doğrultusunda, geniş bir perspektifle bu dar kaptan çıkmayı başarmış, başarılı bir kurumsal yapıyı da oturtmuştur. Bu bakımdan, hizmetini tamamlayan nasıl ki göreve mutlu ve onurlu bir şekilde geliyorsa; görevden ayrılırken de aynı duygularla bırakabiliyor. Bu noktayı çok önemli bulduğum için, değinmeden geçemedim ve bu konuda MÜSİAD'ı tebrik ediyorum.

**

MÜSİAD'ın Konya ve Türkiye iş dünyasına iki önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Bunlardan birincisi; MÜSİAD'la birlikte iş dünyası, önemli bir vizyona sahip oluyor. Özellikle Konya sanayisi, üretim çeşitliliği, kalitesi ve miktarı bakımından Türkiye'de iyi bir konuma gelmişken, sadece bunun yeterli olduğu elbette düşünülemez. Burada devreye giren MÜSİAD, iş adamlarına yol gösteriyor, yeni pazarlar için atılım yapmalarını sağlıyor, üretimlerinin yerini bulmasına büyük katkılar sunuyor. Bunu önceki dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “MÜSİAD bir okul” sözleriyle açıklamıştı. Gerçekten MÜSİAD, iş dünyasının bu vasfıyla çok büyük adımlar atmasını sağlamış, sağlamaya da devam edecektir. 

**

İkinci olarak; MÜSİAD'ın bir okul edasıyla kazandırdığı vizyon sayesinde iş dünyası, hem Ar-Ge'ye gereken önemi vermeye başlamış hem de bu doğrultuda üretim kapasitesini artırarak, yeni dünya düzenine entegre olmaya başlamıştır. Özellikle güçlü devletlerin tüm dünyaya açılarak ürün pazarladığı bir dönemde, Türk işadamları da onlarla rekabet edebilme adına girişimlerde bulunmaya başlamıştır. MÜSİAD'ın genel politika olarak başlattığı ve MÜSİAD Konya Şubesi'nin de bunu en iyi şekilde uygulayarak “Hedef Afrika” sloganıyla yola çıktığı Afrika pazarına girme girişimleri, bunun en iyi göstergelerinden bir tanesidir. Tarihte 3 kıtaya hükmetmiş bir millet olarak, bu tür girişimlerin aslında yıllar önce yapılması gerektiği gibi bir gerçek varken, geç de olsa bu atılımların yerine getirilmesi, Türkiye ekonomisi ve hatta siyasi hamlelerine büyük avantajlar sunuyor. Bu anlamda MÜSİAD, Türk işadamlarına korkmamayı, atılım yapmayı ve farklı ülkelere gidebilme imkanını vererek, iş adamlarının dışa açılan yüzü haline geliyor. İkili ilişkilerini bu sayede güçlendiren iş adamları da, yaptıkları ihracat hamleleri ile Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. 

**

Bu misyondan öte, ayrıca bahsetmek gerektiğini düşündüğüm MÜSİAD'ın, iş dünyasına belki de kazandırdığı en önemli şey; birliktelik anlayışı. Gerek MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, gerek görevini devreden önceki dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, gerek MÜSİAD Konya Şubesi yeni Başkanı Ömer Faruk Okka'nın da ortak değindiği nokta buydu; Zorluklara rağmen birlikte olunacak, üretim devam edecek, umut tükenmeyecek, daha çok çalışarak başarılacak. Bu düşünce, özellikle 15 Temmuz'dan sonra Türkiye ekonomisine darbe vurmaya çalışan mihraklara karşı, Türkiye'ye önemli bir avantaj sağlamıştır. Evet, kabul etmeliyiz ki, Türkiye ekonomisi, verilere bakıldığı zaman iyi bir durumda değil. Ancak, ekonomiyi ayakta tutmak için iş dünyasının verdiği bu mücadelede, ekonominin daha kötü bir yerlerde olmasını da önlemektedir. Geçtiğimiz hafta Genç MÜSİAD Konya Şubesi Genel Kurulu'nda yine KTO Başkanı Selçuk Öztürk, çok güzel bir cümle kurmuştu; İş adamları olarak bizlere büyük sorumluluk düşüyor ve büyük bir vebal içindeyiz. İş dünyasının, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiği bugünlerde, nasıl bir sorumluluk üstlendiğini en iyi anlatan cümleydi bu. Bu nedenle, MÜSİAD'ın kendine yüklediği misyonu, aynı şekilde sürdürmesi gerektiğini, kararlı bir şekilde Türkiye ekonomisine katkı sunmalarına devam etmeleri gerektiğini vurgulayarak; bu doğrultuda yola devam edecek olan Ömer Faruk Okka Başkan'a başarılar diliyor, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanlığı döneminde, Konya ekonomisi için büyük bir mücadele veren Dr. Lütfi Şimşek Başkan'a da teşekkür ediyorum. Sevgi, saygı ve dua ile...