Maria Montessori 20. yy'ın başında İtalya Roma'da zorunlu eğitim sonrası ilk kez çocuğa hak ettiği değeri geri vererek, -itaatkâr askerler, işçiler, memurlar, düşünmeyen insanlar yetiştirmek için yapılandırılan- zorunlu eğitim sistemine alternatif getirerek kendi zamanında çığır açmıştır. Doktor Montessori'nin çocuk gözlemlerinin sonuçları ve o dönemin çocukları için geliştirdiği eğitim sistemi çok değerlidir. Montessori, Reggio Emilia da dâhil diğer alternatif yaklaşımlara da ilham olmuş ve eğitim felsefesinin çağ değiştikçe daha da gelişmesine çok önemli bir katkı sağlamıştır. Bir sonraki yazımda Reggio Emilia eğitim anlayışını ele alacağımı da belirteyim.

* Montessori belli kuralları, sınırları olduğu için anlaması kolaydır. Öğretmenler Montessori kurallarının anlatıldığı bir eğitimden geçerek Montessori öğretmeni olabilirler. Montessori'nin sertifikası vardır. Öğretmen kendini geliştirmeye devam eder.

* Montessori belli başlı kuralları ve metodu olan bir sistemdir. Tüm dünyada aynı kurallar geçerlidir. Uyarlama mümkün değildir. Montessori Roma'da ebeveynler için, tıp doktoru Maria Montessori tarafından kurulmuştur.

* Montessori okulları belli Montessori materyalleri ile dünyanın her yerinde aynı şekilde mevcuttur.

* Montessori çocuğu evrensel bir birey olarak kabul eder. Dünyanın her yerindeki çocuk aynı doğrultuda ve belli evrelerle öğrenir, der.

* Montessori'de ebeveyn katılımına çok sık rastlanılmaz.

* Montessori bireysel gelişime önem verir. Bağımsızlık üzerine odaklanır, çocukların kendi başlarına elde edebilecekleri başarılar üzerinde durur. Çocuğun kendi başına ayakta durabilmesi önemlidir.

* Montessori'de çocuğun bireysel özgürlüğü, kişisel hakları ve bağımsızlığı ön plandadır.

* Montessori'de bireysel deneyimler kişiliğin oluşmasında birincil öneme sahiptir.

* Montessori çocuğa öğrenilmesi gerektiğini düşündüğü her şeyi öğretir, gösterir. Öğretmen hipotezler kurar.

* Montessori'de öğretmen çocuğa günlük yaşam becerilerini ve materyal kullanımını "doğru bir şekilde" öğreten konumundadır. Çocuk ise öğrenen konumundadır.
* Montessori'de belli bir müfredat vardır ve o takip edilir.

* Montessori'de çocuk çok belli gelişim dönemleri çizgisinde ilerler. Her çocuk bu dönemleri kendine göre bir hızda geçirir, çocuk bir sonraki adım için zorlanmaz.

* Montessori'de sonuç önemlidir. Montessori'nin didaktik olması bunun en açık göstergesidir. Montessori'de belli doğrular, kalıplar, sınırlar vardır. Çocuklar bunları öğrenmek durumundadır.

* Montessori'de öğrenme süreci öğretmenden çocuğa verilen bilgilerle başlar ve devam eder. Yani didaktiktir.

* Montessori'de çevre Montessori materyalleri ile dünyanın her yerinde aynı şekilde hazırlanır.

* Montessori'de klasik sınıf karşımıza çıkar. Sınıfta bireysel çalışmalar olduğu için çocuklar sessizlik içinde işlerine odaklanmış olarak görülürler. Ortamda bir dinginlik ve huzur hâkimdir.

* Montessori'de çocuğun dilleri anlayışı bulunmamakla beraber sanat da çok ön planda değildir.

* Montessori'de Maria Montessori'nin çocuklar için hazırladığı belli oyun materyalleri vardır.

* Montessori'de gözlem yoluyla çocuğun gelişim evreleri takip edilir ve yorumlanır.