Atletizmde Milli formayı giyme şerefine erişmesine rağmen, bir müddet sonra futbolu tercih etmek zorunda kaldığı için süper yeteneğini atletizmde yeterince kullanamayan bir sporcu olarak tarihe geçti Ömer Zengin.

Onun geçtiği Veli Ballı, Mehmet Akgün, Musa Kalemoğlu, Yusuf Söğütlü, Sait Altuğ, Vedat Altınöz, Ömer Saltuk gibi isimler sonradan Türkiye’nin yıldızları olurken, Ömer Zengin Konyamızın o yıllardaki ortamından etkilenip atletizmi bırakmakla, Türk atletizmi bir yıldızını kaybetti.

Bu ortamın iki menfisi vardı. Birincisi atletizm camiasının zayıf dönemiydi, bir diğeri de Zengin’in oturduğu DOLAV MAHALLESİ Konya futbolunun beşiğiydi.

FOTO- Konya’mızın milli yıldızları Mustafa Yavuz ve Ömer Zengin…

Bu mahallede başta Mehmet Köseler, Naci – Ali Osman Renklibay kardeşler başta olmak üzere birçok yıldızın yetiştiği mahalle idi. O mahallede olup da futbol oynamayan hemen hemen yoktu.

 1955 doğumlu Ömer Zengin aslen Vanlı, ailesi 1963 yılında Konya’ya taşınmış ve Dolav Koyuncular sokağına yerleşmiş.

O dönem ve sonrasında Dolav gençliği, o yöredeki Ferit Paşa İlkokulu, Mahmut Şevket Paşa İlkokulu ve Nakipoğlu Mahallesinde bulunan boşluklarda buluşup kendi aralarında futbol maçları yaparlardı. Hatta eski Sümerbank binası yapılmadan önceki o boşlukta onların mekânıydı.

Bu çerçevede her cumartesi yapılan maçlarda takım eksiğini henüz ilkokul öğrencisi olan Ömer Zengin kendinden hayli büyük olan ağabeyleriyle mücadele etmekten zevk alıyordu.

FOTO- Konyaspor başkanı Mehmet Çolakoğlu ve teknik direktör Ömer Zengin, antrenmanda istişarede…

Devrim Ortaokulunda voleybol okul takımı seçmesine katılması Ömer Zengin’in kaderini değiştirdi. Bu çerçevede Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar, Zengin’e hangi sporu yaptığını sordu. Sonrasında da sen ancak çok iyi bir atlet olabilirsin sözü sonrası Mazhar Vardar cumartesi günü Müstakil Atletizm Sahasında yapılacak seçmeye gelmesini söyledi.

Ömer Zengin 1966 güzünde stada gitti her zamanki gibi ayağında naylon ayakkabı, don ve atletle Yüzme Havuzu yan tarafında bulunan boşlukta top oynayanlara katıldı. Bir süre sonra seçme başlayacağını duyunca gitti ve yarışa katıldı.

300m. lik pistte 5 tur üzerinden yapılan yarışın üç turundan sonrası en önde tek başına koştu ve açık farkla Ömer Zengin ilk birinciliğini aldı. Sonrasında Mazhar hocanın verdiği eşofman altın değerindeydi çünkü onun ilk defa eşofmanı olmuştu. Ömer Zengin’in bu eşofmanla motivesi arttı. Hemen arkasından 12 Aralık’ta Konya’da yapılan Atatürk Koşusu seçmesinde Ortaokullarda birinci oldu.

FOTO- Ömer Zengin, 2 Bin Metre Engelli Gençler Türkiye Rekoruna hayli yaklaşmıştı...

Ömer Zengin’le Mazhar Vardar ve Bölge Müdür Yardımcısı eski atlet Zeki Ülker’in gözetiminde çalışmalarını sürdürdü.

27 Aralık 1966 tarihinde Ankara’da yapılan Atatürk Koşusunda İzzet Gencer, Ahmet Topbaş, Sarı Ahmet….ve Yunus Akdoğan’dan oluşan takımın en iyi derecesini birinci olarak Ömer Zengin yaptı.

Ömer Zengin, Mersin’de yapılan Cezmi Or Türkiye Birinciliğinde Yıldızlar 1500m. de birinci, 800m. de üçüncü oldu.

FOTO- Ömer Zengin Erkek Lisesi bayrağını törende taşırken…

O yıllarda Devrim Ortaokulundan mezun olan öğrenciler kayıtlarını Karatay Lisesi’ne yaptırabiliyordu. Hal böyle olmasına rağmen atletizm camiasının ağabeyi sprinter Bahri Güzelkılıç’ın yardımıyla Ömer Zengin kaydını Erkek Lisesi’ne yaptırdı. Zengin burada okul takımına güç verirken, kendiside atletizm için olumlu bir ortama geçmiş oldu. Erkek Lisesi’nde hayli yetenekli atletlerin bu okulda olması, ayrıca Süleyman Ünver, Tezcan Uzcan gibi faal beden eğitimi öğretmenlerinin olması ve okulun Stad’a yakın olması onun için avantajdı.

FOTO- 13 Aralık 1970. Mevla Kupası Birincisi Erkek Lisesi Beden Eğitim Öğretmeni Tezcan Uzcan, Kaptan İlker Zümrüt, Ömer Zengin, Hamido, Metin Kızıltan, Cevdet Gücür. Oturanlar: İlhami Arslan, İsmet Tuna...

1970 Yılı Ahmet Keten, Mustafa Yavuz, Ömer Zengin Kaşif’ten oluşan takım 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Atatürk Koşusu’nda takım birinci oldu.

1966 – 1971 Yılları arasında altı yıla yakın atletizm sporu yapan Ömer Zengin’in en iyi dereceleri: 400m. de 51.8, 800m. de 1.56.5, 1500m. de 4.01.9, 1500m. Engelli’de 4.22 olmuştu.10 kez milli formayı giydi. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya’da yarıştı.

Ömer Zengin lise sonrası merak sardığı futbola yöneldi. Dolav çocuğu olup başka bir kulüp forması giymesi mümkün değildi. Siyah – beyaz Konyaspor’da futbola başladı. Bir yıl sonrada Demirspor’a transfer oldu. Futbolcu olarak burada başarılı yılları geçti. O takımın orta sahadaki dinamosuydu. Afyon’da yapılan maçlarda Türkiye Şampiyonu olan Demirspor Genç takımının formasını giydi. Ömer Zengin’inde forma giydiği Demirspor Konya’da 1976 – 77 sezonunda gol yemeden Konya Şampiyonu olmuştu.

FOTO- Sofu Hasan, Ömer Zengin, Abdülkadir Renklibay. Oturanlar: Ömer Zengin’in hamisi 100 metre Konya Rekortmeni Bahri Güzelkılıç ve Ekrem Köseler…

Bir yıl sonra amatör takımlarda Konya Şampiyonu olan Beyşehirspor’un formasını giydi. Bir yılda Ankara Etbalıkspor’da futbol oynadı ve sporculuk hayatını sonlandırdı.

1974 – 1978 Yılları arasında Ankara Spor Akademisinde yüksek okul eğitimini sürdürdü. Bir yıl Konya Hastaş Koleji’nde beden eğitim öğretmenliği yaptı. Sonrasında Danimarka’ya giderek Ağustos ayı sonrası 3 dönemlik futbol antrenörlük kursuna katıldıktan sonra Konya’ya döndü.

Eski atletlerden Bahri Güzelkılıç’ın yardımıyla 1980 yılında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde futbol antrenörü olarak başladığı memuriyet görevini 1988 yılına kadar sürdürdü. Devamında Selçuk Üniversitesi’ne geçti. Burada 11 yıllık görev sonrası emekli oldu.

FOTO- 1500 metrede birinci olan Ömer Zengin, Antrenörü Zeki Ülker’in elinden ödülünü almıştı...

Futbol antrenörlüğüne Demirspor’da başladı. 1983 – 84 sezonunda Galatasaray antrenörü Tomislav İviç’in yardımcılığını yaptı. Konya’ya döndü. Vali Kemal Katıtaş ve Belediye Başkanı Ahmet Öksüz’ün önem verdiği Konyaspor’a antrenör Zeynel Soyer’in yardımcılığına getirildi. Fakat Soyer’in istifası ile bu görev kısa sürdü.

İngiltere’ye gitti. Bir yıla yakın 4 kulüpte misafir koç Leeds United takımı menajeri Howard Wilkinson’un  yanında kendini geliştirdi.

1991 – 92 sezonunda başkan Mehmet Çolakoğlu döneminde Konyaspor’da Teknik Direktör, akabinde 1 yıl çalıştırdığı Aksarayspor lig 2. oldu ve Türkiye Kupasına katılma başarısını gösterdi. 2 sezon Tek Meramspor’u çalıştırdı. Devamında Selçuk Üniversitespor ve İttifak Sarayönüspor’u 3. lige çıkararak rüştünü ispat etti.

FOTO- Ömer Zengin'in futboldaki ilk yılı Siyah - Beyaz Konyaspor Genç Takımı, antrenör Mehmet Köseler sağ başta. Ömer Zengin sol başta…

2004 yılında Teknik Direktör Aykut Kocaman iken Konyaspor Alt Yapı Kordinatörlüğü, 2008 yılında da kısa bir süre Teknik Direktör Ünal Karaman’ın yardımcılığını yaptı, halen Konya’da yaşıyor.

FOTO- Ömer Zengin futbolda kendini geliştirmek için İngiltere ve Danimarka da eğitim görmüştü.

FOTO- Ömer Zengin milli formayı ilk giydiği yıllarda...

FOTO- Teknik Direktör Ömer Zengin (ortada)

FOTO- Ömer Zengin Genç Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Demirspor’un kupasını kaldırırken..